Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

niebieska sukienka

Materialy naukowe z poradni rodzinnej.

Polecane posty

Dziewczyny my mamy juz za soba pierwsza wizte w poradni. Dostalismy materialy \"naukowe\" za ktore musielismy zaplacic 20zl. W ich sklad wchodzi: zeszyt 32 kartkowy, kilka ulotek o metodach naturalnego planowania rodziny i kilka kserowek. Ostatnio z ciekawosci zaczelam przegladac te rzeczy i wpadlam w szok. Troche to dlugie ale gwarantuje ze warto przeczytac. Miedzy innymi jest tu kserowka z tekstem pt. zasady prawidlowego wspolzycia plciowego. Tych zasad jest 6 . I zasada : przygotowanie - przygotowaniem moga byc nie tylko pieszczoty ale i sama bliskosc fizyczna(...)co wiecej jesli taka bliskosc trwa odpowiednio dlugo (30-45 min)moze spelniac te sama psychologiczna role co stosunek. II zasada: czas trwania stosunku - Dla spelnienia donioslego warunku, jakim jest przynajmnie polgodzinne trwanie zblizenia konieczna jest rzecza przyjecie w stosunku takiej pozycji, ktora to moze umozliwic. III zasada ozycja-Pozycja \"mezczyzna na kobiecie\" jest przyjmowana u ludow zajmujacych sie rolnictwem i miala w tamtych warunkach byc czynnoscia symbolizujaca plodnosc ziemi jak i czynnoscia magiczna plodnosc ziemi warunkujaca.Kobieta reprezentowala \"ziemie-matke\" a mezczyzna te sily ktore ziemie czynia plodna: slonce deszcze, ziarno wrzucane z gory w lono ziemi.Tradycyjna zatem pozycja przyjmowana w Europie jest gleboko zakorzeniona w zamierzchlej przeszlosci kulturowej. Dalej jest opisane ze mozna jeszcze na boku przodem do siebie. IV zasada:rozluznienie miesni-W czasie stosunku , po przyjeciu opisanej pozycji, malzonkowie pownni odpoczywac w zupelnym bezruchu, ze wszystkim miesniami ciala odprezonymi. V zasada:skupienie-w czasie stosunku malzonkowie powinni byc skupienie. nNie moga myslec o niczym innym jak tylko to co czynia w danej chwli o tym czym ta chwila ma byc i ich zyciu. VI zasada: czestosc- Prawidlowo przezyte zblizenie zaspokaja fizczna potrzbe zblizenia na mniej wiecej piec dni. Tego uczy doswiadczenie. Jesli zblizenie trwa np. ok. dwoch godzn malzenstwo nie odczuwa na ogol potrzeby zblizenia nawet ponad 10 dni. Pisalam juz o tym kiedys na dyskusji ogolnej ale moze nie widzialyscie. A jak widac warto. I nikt mi nie wmowi ze Bog tego chce.

No wszystko tak aptekarsko wymierzone:) Zeby oddac sprawiedliwosc musze dodac ze ta sa fragmenty a caly tekst jest znacznie dluzszy. Ja wyciagnelam te najbardziej niedorzeczne fragmenty. Ne mozna jednak powiedziec ze sa wyciagniete z kontekstu bo kontekst jest wlasnie taki jak widac.

hmmm no ale ja nie rozumiem. Mi ksiadz powiedzial ze tylko raz mamy do takiej poradni isc. A wy musicie po kilka razy. widzac po tym czego tam ucza, to nawet ten jeden raz za duzo ;/

Gość a kto jest autorem przepisu
ksiądz?

Gość wdowa krowa
ja 8 zł płaciłam za przykłady wykresów i za zeszyt do prowadzenia wykresów.No i robiłam i dzieki temu znam swój cykl, wiem jak sie bada szyjke macicy i rozpoznaje sluz + mierzenie temeratury.Widac kiedy płodne są , coś wspaniałego. Od dawna o tym wiedziałam i mierzyłam, ale teraz jak mam zeszyt i wiem więcej na ten temat to mam sama przyjemnośc w patrzeniu na swój wykres.