Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość onaops

Jak wyszkolic szczeniaka??

Polecane posty

Gość onaops

Witam. Kupilam 5 dni temu pieska (cos ala owczarek podhalanski) i wlasnie mam problem bo nie wiem jak go wyszkolic. Mam na mysli tylko zeby aportowal, usluchiwal mnie itp. Jak zaczac?? pomózcie

Gość ja tylko .................
kup sobie ksiazke na ten temat

Gość onaops
2-3 miesiace

w takim wieku niczego go nie nauczysz to jeszcze niemowlak ktoś dobrze radził, ale to na przyszłość - jest na ten temat fachowa literatura tresurę podstwową można zaczynać tak ok. 6 m-ca życia psa - podstawy - siad, chodź, leżeć itp. a to, czy pies będzie Cię słuchał czy nie - nie jest sprawą tresury, tylko hierarchii w stadzie - Ty musisz być przewodnikiem psa, przewodnikiem jego stada to można egzekwować już od samego początku np. przy jedzeniu - pies ma Ci pozwalać mieszać ręką w misce, masz mu ruszać rzeczy w posłaniu, zabierać zabawki - i egzekwować uległość

Gość onaops
A ja wlasnie slyszalam ze psa nalezy uczyc od malego i sama nie wiem. Bo piesek zachowuje sie jak maly diabelek, wszystko gryzie, spodnie skarteptki o butach juz nie wspomne.Wiem ze psa nie nalezy bic i tego nie zrobie ale chcialabym zeby zareagowal chociaz na moje krzykniecie jak juz przesadza. To maly piesek, wiem ze wszystkiego sie musi nauczyc ale boje sie ze jak nie zaczne od teraz to potem bedzie za pozno

ale niemowlaka niczego nie nauczysz, zrozum a to, ze gryzie rzeczy - jak Tobie wyżynały się zęby albo jeszcze na dodatek sie nudziłaś, to też gryzlaś wszystko dookoła zajmuj mu czas, baw się z nim, kup mu dużo gryzaków, zabierz z pola rażenia wszystko, co może zniszczyć, w miarę możliwości oczywiście a tak na marginesie, nie wiesz, czy pies ma 2 czy 3 m-ce? na takim etapie rozwoju 4 tygodnie to jest kolosalna różnica

Gość onaops
Wlasciciel mowil ze ma 3 miesiace, wiec pewnie tyle ma. Dzieki Ewciu 33, troche mi lzej ze nie musze go teraz szkolic, bo tak za bardzo to nie wiem jak, a tak jak mam jeszcze troche czasu to rzezczywiscie troche o tym poczytam i pewnie pozniej bedzie prosciej

nawet w tak młodym wieku można psa nauczyć reagowania na \"nie\". wymaga to stanowczości i przede wszystkim SYSTEMATYCZNOŚCI. np Jeśli Cię gryzie, odsuwaj go i mów \"nie\", możesz nawet odepchnąć go ewnergicznie,bo zwróć uwagę jak traktuje niesfornego malca suka.. nawet ugryźć lekko może. Pilnuj,żeby inni domownicy robili tak samo. Bądź konsekwentna. Nie pozwalaj,żeby trochę gryzł, a innym razem nie.. bo zrobisz mu wodę z mózgu. Inne komendy... np \"chodź\"-po prostu-leci do Ciebie-wołasz go. Tego własciwie uczyć nie trzeba,bo na ogół sam zapamiętuje. Ale warto go nagradzać.

Gość bambucha
mój pies zaczął chodzić do psiej szkoły , mając 3 miesiace; głównie była to zabawa z innymi szczeniakami, zeby się nauczyły psich zachowań i obycia z innymi psami, ale tez troche chodzenia na smyczy , siad i lez; jak ma pół roku, to już na pewno trzeba trenować ale przy pomocy komend to go nauczysz różnych "sztuczek" - zachowania uczysz go , odpowiednio sie z nim obchodząc. czyli już teraz musisz byc konsekwentna , na przykład nie pozwalac wchodzić na sofę , zabraniac rzeczy , których nie chcesz , nauczyć psa , że jest w szeregu za toba - to od poczatku

Gość pft78
poszukaj w necie, o wychowaniu są różne fora, nie przejmuj się ze gryzie, to nie ma nic z nieposluszenstwem, on sie bawi, badz serdeczna, rzucaj mu pileczki ale nie stresuj, to sam sie nauczy przynosic, piesek musi miec rozrywke i nie mozesz na niego wywierac nacisku, np siadu uczymy trzymajc w gorze smakolyk tak zeby usiadl i mowiac siad a nie naciskajac zad