Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

munka82

szerokie pieluchowanie

Polecane posty

moja córcia ma 5 tygodni i mam ją szeroko pieluchować ze względu na bioderka, ma leżeć w pozycji żabki. nie mogę sobie z tym poradzić bo córcia wykopuje się z tych pieluch (już jej zakładam flanelowe a nie tetrowe żeby było sztywniej). na chwilę obecną zakładam jej dwie pieluchy flanelowe i na to naciągam gumkę żeby się trzymało bo body nie dawało sobie rady z podtrzymaniem tego:( jak Wy sobie z tym radzicie? czytałam o poduszkach frejki i zastanawiam się czy tego nie zastosować bo boję się, że te pieluchy jej nie pomogą:(

zamiast tych pieluch mozesz dziecko brac na rece tzn. na swoj brzuch,ale tak zeby bylo okrakiem na Tobie. nie wiem jak Ci to dokladnie wyjasnic

polecam pieluchomajtki /wkladasz dwie pieluchy tetrowe i zapinasz/ - super trzyma!

Ja robiłam w ten sposób: zakładalam pampersa, na to dobre (tzn. rozmiarem dobrane śpioszki o waskich nogawkach (żeby się nie zwijały itp) a dopiero potem dwie wyprasowane pieluchy i na to bawełaniane majteczki ( ceratkowe były za duże). Załozenie pieluch tetrowych bezposrednio na pampersa skonczyło sie u mojego synka odparzeniem nózki. Pieluchowałam ok. 5 tyg. i dało to rezultat. Można leciutko wykrochamlić pieluchy to beda sztywniejsze ale wydaje mi sie ze 2 spokojnie wystarczą. Pozdrawiam

ja zakladalam Malemu pieluchy tetrowe do 5 miesiaca usg wychodzilo dobre ale polecano mi zeby to robic dluzej! nadmieniam ze nikt mi nie powiedzial po porodzie zeby to robic ale wiedzialam ze to jest dobre dla malucha i tak sama zdecydowalam :) wole dmuchac na zimne;) teraz kiedy trenujemy sikanie na nocnik tez uzywam tetrowych i dziala:) co prawda troche wiecej czasu to zajmuje niz zakladanie pampersow /no bo trzeba dziecku czesciej zmieniac pileuchy/ ale bede to polecac kazdej mamie :) pozdrawiam :)

Gość NIE ROZUMIEM NIC A NIC
jest taka specjalna pielucha nazywa sie pielucha frejka pilnuj tego to bardzo wazne moja córka miała nie chodzic tak powiedział lekarz jak się urodziła Przy porodzie wyrwali jej biodra

Gość Ja pieluchowałam szeroko
do 3-go miesiaca. Córcia miała nie do końca wykształcony lewy staw biodrowy. Lekarka zaleciła jedną pieluche tetrową szeroko złożoną na to pampersa. Bardzo często ją przewijałam żeby uniknac odparzeń i udało się:) Po 3-ech miesiacach kontrolne USG i wszystko było oki.

dziękuję bardzo za szybki odzew:) spróbuję jej na te pieluchy zakładać te pieluchomajtki albo zwykłe majteczki - zobacze co jej bardziej spasuje:) tak mi jej żal, że musi tego tyle mieć, ale lepiej teraz niż później... dzięki:)

Gość Elka_maj
Polecam pieluszkę do szerokiego pieluchowania o nazwie Fredzia. Naszej Natalce super pomogło. W 6 tygodniu stwierdzono podejrzenie dysplazji bioderek. Po miesiącu używania było już wszystko OK. Super sprawa. E.

Gość Mama Toli
Moja córka ma 3msc. Na pierwszym kontrolnym usg bioderek (11 tyg) dowiedziałam się, że lewy staw biodrowy Malutkiej jest jeszcze nie do końca wykształcony. Lekarz zalecił częste układanie na brzuszku, okrężne ruchy nóżek na zewnątrz, a przy noszeniu na rękach szerokie rozkładanie nóżek oraz kontrolę za 1msc. Tak też robię w ciągu dnia. Po każdej zmianie pieluszki(4-5xdz.) robimy nóżkami 30 okrężnych ruchów i leżenie na brzuszku tyle ile wytrzyma (ok 3-5 min). Dodatkowo wymyśliłam taki schemat : Po wieczornej kąpieli o 19.30 na pampersa pod body zakładam szeroko złożony mały ręcznik, z tyłu pod pupką jest cieniej a z przodu grubiej złożony by nóżki były szeroko rozchylone w stawach biodrowych. Malutka tak idzie spać. Rano o 6.00 wyjmuję jej ręczniczek.W ciągu dnia ćwiczy swobodnymi wymachami nóżek, a w nocy szerokie pieluchowanie. Mam nadzieję, że dobrze robię, a kontrolne usg 17.06 - wykaże, że wszystko jest ok :)

Gość gość
A robiłaś usg bioderek? Nawet prywatnie. Bo u nas tylko chirurg zbadał i kazał rozwórkę kupic a na usg wyszło, że bez potrzeby byśmy dziecko męczyli.