Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Boląca głowa

Boli mnie głowa

Polecane posty

Gość Boląca głowa

Przy pochylaniu nad czubkiem nosa czuję ucisk,boli mnie głowa z przodu, nawet policzki mnie bolą i usz tak jakby od srodka. Czy to są zatoki? Jak temu zaradzić?

Gość ZMIERZ NATYCHMIAST CIśNIENIE .

Gość Boląca głowa
Ostatnio jak mierzyłam miałam 110/70 nigdy nie miałam wysokiego ciśnienia. teraz mnie wystraszyłeś. Często mam ból zatok i zastanawiam się czy to właśnie nie to. Może mnie gdzieś przewiało i od tego mnie głowa boli jak się pochylam. jak siędze i leże to nic mnie nie boli

mierzyłas ostatnio-ale powinnas zmierzyc teraz == ale jak mówisz masz problemy z zatokami to może weż ibuprom zatoki ...

Gość Boląca głowa
Oki dzięki

Gość Boląca głowa
Głowa boli mnie przy pochylaniu juz od wczoraj a jak naswietlałam twarz lampą na podczerwień to nawet zęby mnie bolały, jutro skocze do apteki i popytam pana aptekarza

moja siostra miała problemy z zatokami kiedys lekarz poradził jej aby rozgrzała na patelni gruba sól przesypała do płóciennego woreczka i przykładała na skronie zrobiła tak i po pewnym czasie zaczęła jej schodzić ropa ale ulga była wielka

Co to są zatoki przynosowe Funkcje nosa i zatok Przyczyny zapalenia zatok przynosowych Podział zapaleń zatok Ból zatok- jako główny objaw zapalenia zatok Lokalizacja bólów zatok Charakterystyka bólów zatok Powikłania zapalenia zatok Leczenie zapalenia zatok Profilaktyka zapalenia zatok oraz bólów zatok Wizyta u laryngologa Zapalenie zatok i bóle zatok w liczbach bol_zatok_jako_glowny_objaw_zapalenia_zatok.gif Lokalizacja bólów zatok Bóle zatok są głównym objawem zapalenia zatok. Lokalizacja bólu zatok zależy od tego, która zatoka zajęta jest procesem zapalnym. Ból pojawiający się w obrębie czoła, kiedy uciskasz okolicę zatok czołowych, może wskazywać na zajęcia procesem zapalnym zatok czołowych. Infekcja zatok szczękowych może powodować ból górnej szczęki, zębów i bolesność uciskową policzków. Zatoki sitowe zlokalizowane są blisko kącików wewnętrznych oczu i przewodów łzowych. W związku z tym proces zapalny tych zatok często powoduje obrzęk powiek i tkanek otaczających oczy. Dodatkowym objawem jest ból zlokalizowany pomiędzy oczyma, w miejscu gdzie łączą się ze sobą brwi. Zapalenie zatok sitowych może również objawiać się niedrożnością nosa, bolesność uciskową boków nosa i utratą powonienia. Chociaż zatoki klinowe (jest tylko jedna zatoka klinowa) są rzadziej zajęte procesem zapalnym, infekcja w tej okolicy może powodować ból, także w odległych narządach np. ból ucha, szyi i głęboki ból w szczycie głowy. Większość chorych z zapaleniem zatok odczuwa ból w kilku wymienionych lokalizacjach i ich objawy nie wskazują tak jasno, która z zatok zajęta jest procesem zapalnym. Proces zapalny w większości przypadków dotyczy jednocześnie kilku zatok. Izolowane zapalenie jednej tylko zatoki jest najczęściej wynikiem zmian anatomicznych w obrębie tej zatoki lub przejściem procesu zapalnego z okolicznych tkanek (np. zębopochodne zapalenie zatoki szczękowej). Miejsca odczuwania bólów zatok (wykres 2004 jesień) Na podstawie badań PBS dla Ibupromu Zatoki 2003 r. Z badań przeprowadzonych w 2003 roku wynika, że około 15% badanych cierpi na bóle zatok. U 52% skarżących się na bóle zatok ból wystąpił bezpośrednio po przeziębieniu. Można przyjąć, że znaczna część przypadków schorzeń zatok jest powikłaniem niewłaściwie leczonej choroby przeziębieniowej. Charakterystyka bólów zatok Obecność wodnistego kataru w grupie 30% osób z objawami zapalenia zatok wskazuje wyraźnie na rolę przeziębienia jako czynnika etiologicznego w rozwoju ostrego zapalenia zatok. Wodnisty katar jest bowiem jednym z trzech głównych objawów przeziębienia, czyli ostrej infekcji wirusowej górnych dróg oddechowych. Występowanie tego objawu (zgłaszane w badaniu ankietowym) u chorych z bólami zatok wskazuje na rolę, jaką pełni infekcja wirusowa górnych dróg oddechowych w rozwoju ostrego zapalenia zatok. U większości badanych ból zatokowy utrzymywał się około 3–7 dni i nasilał się przy pochylaniu głowy i podczas wysiłku fizycznego. Objawy towarzyszące zapaleniu zatok to przede wszystkim: -ból w rzucie zatoki objętej procesem zapalnym; najczęściej występuje w okolicy: -nasady nosa -oczodołów -czołowej -upośledzenie drożności nosa -ból zatok nasilający się przy pochylaniu głowy -wydzielina z nosa -uczucie rozpierania -zaburzenia węchu -stany gorączkowe -nieprzyjemny zapach z nosa -uczucie zmęczenia -ból zębów -czasem kaszel -niepokój. Dolegliwości nasilają się przy: -schylaniu -podnoszeniu -kaszlu i innych czynnościach zwiększających ciśnienie w zatokach. Objawami zmuszającymi chorego do zgłoszenia się do lekarza jest najczęściej ból twarzy i uczucie rozpierania. Ból może być pierwszym sygnałem, że w obrębie zatok toczy się proces zapalny. Odpowiednio wczesne zastosowanie preparatów udrażniających ujście zatok, działających przeciwzapalnie i przeciwbólowo oraz przeciwgorączkowo, może przywrócić wentylację zatok i powstrzymać postępujący proces zapalny. Jednak jeśli leczenia ww. nie włączymy w pierwszych dniach, a nawet godzinach od wystąpienia dolegliwości bólowych (będących sygnałem toczącego się procesu zapalnego) proces zapalny będzie się rozwijał i konieczne będzie zastosowanie antybiotykoterapii, a nawet interwencji chirurgicznej. dogory.gif

Gość Boląca głowa
Dzięki serdeczne za informacje. Przypominam sobie, ze już kiedys cos podobnego miałam, byłem u laryngologa, bo mi w uszach dzwoniło. Pani doktor zbadała cisnienie, było w porzadku i wyszło, że to jednak zatoki. nawet uszy mnie bolą, jakby mnie przewiało. Chyba od jeżdżenia w samochodzie z otwartymi szybami. Jeszcze raz serdeczne dzięki.

Gość kostka brukowa
oj dawno tu nikogo nie bylo a ja mam problm ale chyba mnie przewialo bo na zatoki nigdy ww zyciu nie chorowalam..mianowicie wczoraj w nocy obudzilam sie bo bylo mi zimno i chcialam wylaczyc aircondition wstalam pociemku nie zasiwcajac swiatla i zakladajac okulrow i wpol senna probowalam po omacku znalezc ten przycisk i chyba tak stalam z minute prosto w tym nanwiewie z bardzo bliskiej odlegosci...dzi boli mnie cala lewa czesc twarzy ale tak jkby od srodka i oczy i policzki ale tak gleboko gdzies w srodku i czolo myslalam ze moze od zeba cos idzie ale nie i nie jestem spuchnieta...wiecie moze co mi przyniesie ulge i czy tylko antybiotyk jest w staniie mi pomoc ??????????????

Gość A dlaczego
antybiotyk???skoncz juz z tą chemia,antybiotyk moze Ci tylko zaszkodzic,

Gość a mnie kiedys w ogole glowa
nie bolala... Ale od czasu jak mialam wypadek samochodowy to czasem mam takie "ataki" :O Lo matko jak siedze nie ruchomo to pol biedy ale nie daj Boze sie porusze to bol i az mroczki przed oczami widze. No ale z tym to chyba trzeba zyc ;) Bynajmniej tak mi lekarz powiedzial. Proszkow nie biore - bol da sie wytrzymac ;)

Gość A dlaczego
słuchasz lekarza i cierpisz???hmmmm

bolalaby mnie glowa bez wzgledu na to, czy slucham lekarza czy nie ;)

poza tym mi sie takie ataki zdarzaja rzadko... tak raz na miesiac moze. I jak leze, czy siedze nieruchomo to mniej boli, wlasciwie wcale... Wiec da sie wytrzymac...

Gość A dlaczego
wcale nie musi Cie bolec głowa,ale że lekarz tak powiedział wiec cierpisz:)przeciez czytam co piszesz:)czytasz tez siebie???

no pewnie. Moge wziac tabletke. Ale nie chce, bo jak kiedys bedzie mnie cos bardzo mocno bolalo i bedzie to bol nieuleczalny to wtedy mi prochy pomoga. Wiec licze sie z taka ewentualnoscia i nie uzalezniam od tabletek przeciwbolowych ;)

Gość A dlaczego
A Ty tylko o prochach myslisz:)co za przestarzały sposób myslenia klapki na oczach i tylko prochy:)

kiedy wlasnie mowie, ze ani razu w zyciu jeszcze nie wzielam tabletki przeciwbolowej :classic_cool: zreszta... w ogole lekow unikam. Bo mnie od nich zoladek boli :D A Ty co mialas na mysli? Jakies czara mara? :D To podziel sie metoda. Poczaruje sobie ;)

Gość A dlaczego
aha to jak nie prochy,to czara mara hehehe,bezsensu:)

ani nie czaruje ani nie biore tabletek. Wiec daruj sobie Twoja "gleboka psychoanalize" :D

Gość A dlaczego
to nie jest żadna psychologia i znowu błedny tok myslenie smutne to że społeczeństwo jest tak mało świadome:(

Gość A dlaczego
No ale dlatego cierpisz i nie mozesz sobie z tym poaradzic,bo nie widzisz drogi wyjscia,ciagle bładzisz w mozliwosciach terapeutycznych:(

Ale jak ja sie zapytalam co mi radzisz... to wyskoczylas z krytyka zamiast powiedziec cos konstruktywnego... mozemy sobie tak podyskutowac - ale z tego nic nie wynika ;) Ja wiem, ze te moje bole zaczely sie od tego wypadku. Wczesniej nie wiedzialam co to bol glowy.

Gość kostka brukowa
to moze jakis przeciwzapalny od lekarza???? bo oklady nie pomagaja a po nocy jeszcze bardziej boli mnie oko od srodka jakby i boje sie zeby mi tam jakas ropa sie nie zbierala a do lekarza tez nie ma kiedy isc za bardzo :( oklady nie pomagaja ale to dopiero drugi dzien wiec moze jest za wczesniej zeby cokolwiek pomoglo :(

Gość kaśia
boli mnie glowa nos i przegroda nosowa chyba umrrę pomurzćie mi

Gość smok 45
JEDNA JEST RADA NA WSZYSTKO. NIE STRESOWAC SIE I JESZCZE JEDNO UMIAR WE WSZYSTKIM. POZDRAWIAM