Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ...........oj............

POLONIśCI COś DLA WAS

Polecane posty

prosze napiszcie czym różni się personifikacja od animizacji? dla mnie to jedno i to samo ale jak mam to od siebie odróżnić?

Animizacja to ożywienie, personifikacja nadanie cech konkretnych ludzkich np. drzewo zamyślone (bo uważa się, że inne zwierzęta nie mogą się zamyślić). Animizacja jest ogólniejsza.

halo halo wie ktoś? pomocy!

ooo teraz to już chyba kapuję, dziękuję ;) a mogłabyś podać przykład animizacji? np jak ławka się zamyśli to co to będzie? personifikacja? a jak szafa się przeciągnie to to będzie animizacja?

Gość kaakaka
Personifikacja to specyficzny chwyt polegający na wyobrażeniu w postaci ludzkiej pojęć abstrakcyjnych, statua wolności jest personifikacją wolności, temida sprawiedliwości itd. Żeby zwrócić się do zdrowia szlachetne zdrowie, też trzeba je upersonifikować. Jak widać, jest to tradycyjny i konwencjonalny środek. Bardziej niż animizacja podobna do niej jest antropomorfizacja, np w Panu Tadeuszu jarzyny jak ludzie, marchew ma zielony warkocz itd. Amimizacja nie musi dotyczyć nadawania cech ludzkich, ale jest to ożywnienie martwych przedmiotów i pojęć. Np jeśli noc podpełza pod ona. Bliżej jej do zwierzęcia wtedy niż człowieka.

więc tak: personifikacja to uosobienie pojęc, uczuć itp, antropomorfizacja to uosobienie rzeczy a animizacja to ożywienie ogólne, zgadza się?

nie wiem czy sie zgadza mam nadzieje ze tak w kazdym badz razie dziekuje za pomoc ;)

Gość bezedura nad bezedurami
Temida jest alegorią :)

ty od bana na google a czytałaś co jest w linkach? dla mnie to to samo, lepiej rozumiem to co napisała kaakaka :P

Gość orangutanbezklatki
ożywienie polega na nadawaniu cech istot żywych pojęciom przedmiotom i zjawiską pżyrody a uosonienie polega na nadawaniu cech ludzkich pżedmiotom pojęciom i zjawiskom przyrody

Gość orangutanbezklatki
ożywienia czyli nadajesz przedmiotom, pojęciom i zawiskom przyrody cech istot żywych-ludzi,zwierząt,roślin,grzybów,bakterii wszystkich ożywionych istot , uosobienie polega na nadawaniu cech ludzkich-człowieka wszystkim przedmiotom,pojęciom i zjawiską przyrody mam nadzieje że pomogłem