Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość denerwuję się

pytanie odnośnie zawartości bagażu podróz samolotem

Polecane posty

Gość denerwuję się

Słuchajcie, mam pilne pytanie, lecę jutro do Irlandii, liniami ryanair i mam pytanie czy mogę zabrać ze sobą takie rzeczy jak prostownica czy lokówka? Bo na ich stronie akurat nie ma o takim sprzęcie mowy, a jakkolwiek by na to nie patrzeć urządzenia te mają częsci metalowe których pono ć nie wolno mieć ze sobą. Więc jak to jest, wie ktoś z Was?

Gość denerwuję się
żeby tam jeszcze ktoś odbierał, próbowałam, oczywiście w godzinach otwarcia ale niestety... :o

W głównym bagażu możesz na bank. Wiele razy przewozilam. W podręcznym to nie wiem 🌻

Też latam ryainairem :) Ja lecę za tydzień, ale do Polski :) Lokówkę zabieram do głównego:)

Gość denerwuję się
dzięki za odpowiedź, bo się nieźle zdenerwowałam. Ja lecę niestety pierwszy raz więc boję się za trzech i nie wiem co i jak, tym bardziej dzięki :)

Życzę w takim razie tyle lądowań ile startów :) Z jakiego miasta lecisz?

Gość denerwuję się
lecę z Poznania, no i do Dublina, trasa nie jest długa ale niekoniecznie przepadam za wesołym miasteczkiem, a to ponoć porównywalne...

jak dla mnie ladowanie jest nie przyjemne,ale to zalezy od pilota duzo,ogolnie super:-))) Nie ma co sie strachac:-)))

Jak dla mnie ok, przy starcie i lądowaniu zatykają mi się uszy:( A ja zwykle podróżuję z maluchem niespełna dwuletnim 🌻

Gość denerwuję się
A co zrobić żeby owe uszy się nie zatykały, bo każdy mnie uprzedza, że wlaśnie takie rzeczy często się dzieją.

Gość zuc gume
albo ssac cukierki (ponoc guma lepsza).

Gość denerwuję się
a w zasadzie dlaczego te uszy się zatykają?

Gość bo sie cisnienie zmienia
(tak mi sie przynajmniej wydaje) i cos tam sie powinno wyroznywac w uchu wewnetrznym bodajze...

Gość denerwuję się
ehh, to skoro takie Maleństwo lata i jest ok, to taka stara kobita jak ja też powinna dać radę :D A w zasadzie skorzystam z tego, że jesteście "oblatane" ;) jak wygląda procedura odprawy na lotnisku? I czy na te kilogramy w bagażu w ryanair patrzą bardzo uważnie?

Ja latam z Bydgoszczy i tam kilogramów w głównym bagażu pilnują:( Nawet pół nie podarują:( Z podręcznym mniej kłopotów.

Gość patrza oj patrza
najlepiej jak sie ma duzo odprawic sie jak najwczesniej, bo wtedy mozna zaplacic za nadbagaz i spoko. a jak juz duzo osob mialo, to kaza przepakowac. moja kuzynka ostatnio leciala i glupota panienki w okienku siegnela dna - kuzynka miala za duzo w bagazu, za malo w podrecznym, wiec jej pani kazala przepakowac z nrmalnego do plecaka. nie pomoglo tlumaczenie, ze przeciez to w ten sam samolot idzie... ale czasem sa ludzcy, zwlaszcza jak nie maja kompletu. odprawa - prosto - najpierw z rezerwacja, paszportem i bagazem idziesz sie zarejestrowac i oddac bagaz, dostajesz karte pokladowa. potem paszport sprawdza straznik graniczny, potem Ci przeswietlaja bagaz podreczny i Ciebie przy okazji tez. w zaleznosci od lotniska moze sie to roznic, np. na niektorych buty przeswietlane sa osobno. potem sie czeka na hali odlotow a przed samym samolotem sprawdzaja karty pokladowe (czasem paszport tez). i tyle.

Sama procedura mało skomplikowana :) jednak mimo to dużo czasu spędza się na lotnisku:(

Gość patrza oj patrza
aha - dowod nowy tez moze byc, nie musi byc paszport.

Gość fikiik
na lotnisku masz wage i zanim podejdziesz do odprawy, zwaz sobie bagaz. trzeba miec dokladnie ale pare gr iwecej moze byc. podczas lotu nic nie czujesz zadnych skokow ani turbulencji. wydaje sie ze samolot stoi w powietrzu a podroz mija jak 20 minut. bedziesz zdiwiona ze to juz koniec! szczesliwego lotu

Gość denerwuję się
dziękuję Wam za porady i informację, uciekam spać, lecę jutro po 10 więc muszę się wyspać. Mam nadzieję, że jakoś sobie poradzę, bo lecę pierwszy raz i akurat sama :( Fajnie, że wspomniałaś o tej wadzę na lotnisku, bo niby ważyłam ją moją wagą łazienkową i jest ok. Mam więc nadzieję, że te na lotnisku nie oszukują :P Pozdrawiam i Wam też życzę bezpiecznych i spokojnych lotów.

do autorki -->> jesli powtarzam za kims to sorki.. Lokowke i prostownice oczywiscie mozesz ze soba zabrac.. :) nie ma problemu z tym , ale oczywiscie w glownym bagazu.. i tutaj pamietaj o beznadziejnych zasadach Ryanair\'a - 15 kg - niewiele.. za nadbagaz placisz 5,5funta albo 33zl, wiec warto na to zwrocic uwage. Jesli chodzi o bagaz podreczny (do 10kg) takich rzeczy niestety nie ebdziesz mogla w nim miec. Kosmetyki juz mozna brac na poklad samolotu , ale w plastikowych woreczkach (dostepne na lotnisku). , plyny (perfumy itd) takze mozna wniesc , ale do 100ml ... i oczywiscie w woreczku.. :D

NOWE PRZEPISY UNII EUROPEJSKIEJ DOTYCZ¡CE BEZPIECZEÑSTWA NA LOTNISKACH KRÓTKI PRZEWODNIK ( to info od RYANAIR\'A ) Nowe przepisy zostają wprowadzone we wszystkich portach lotniczych na terytorium Unii Europejskiej oraz w Norwegii, od poniedziałku, 6 listopada 2006 r. i będę obowązywały do odwołania NOWE PRZEPISY Opakowanie W bagażu podręcznym można przewozić jedynie małe ilości substancji płynych. Płny musząznajdowaæ sięw osobnych pojemnikach o pojemności nieprzekraczającej 100 ml każdy. Pojemniki muszą być umieszczone w przezroczystej plastikowej torebce z wielokrotnym zamknięciem, o wymiarach ok. 20 x 20 cm. Do płynów zalicza się: kremy, balsamy i olejki, zawartość pojemników ciśnieniowych, w tym pianki do golenia i inne pianki , wodę i inne napoje, zupy, syropy i dezodoranty, pasty, w tym pasty do zębów , wszelkie inne przedmioty o podobnej konsystencji, tusze do rzęs , żele, w tym żele do włosów i do kąpieli, aerozole, perfumy , mieszanki substancji stałych i ciekłych, Na lotnisku Aby usprawniæ proces prze¶wietlenia p³ynów, pasa¿er musi przekazaæ personelowi w punkcie kontroli bezpieczeñstwa wszystkie przewo¿one p³yny do wyj±æ z baga¿u podrêcznego notebooki i inne du¿e urz±dzenia elektroniczne, które zostan± poddane osobnemu prze¶wietleniu podczas kontroli pasa¿erskiej prze¶wietlenia PRZEPISY, KTÓRE NIE ULEGAJ¡ ZMIANIE Dopuszczone do przewozu s± nadal: p³yny umieszczone w baga¿u przeznaczonym do odprawy - nowe przepisy dotycz± wy³±cznie baga¿u podrêcznego lekarstwa i sk³adniki specjalnej diety przewo¿one w baga¿u podrêcznym, w tym po¿ywki dla niemowl±t, które zostan± zu¿yte w trakcie podró¿y; pasa¿er mo¿e zostaæ poproszony o przedstawienie dowodu na to, ¿e s± one niezbêdne do odbycia podró¿y; p³yny takie jak napoje i perfumy zakupione w strefie znajduj±cej siê za punktem kontroli kart pok³adowych lub w sklepiku na pok³adzie samolotu nale¿±cego do przewo¼nika z terytorium Unii Europejskiej. Je¿eli p³yny s± sprzedawane w specjalnie zapieczêtowanych torbach, pasa¿er nie mo¿e otworzyæ torby przed odbyciem kontroli bezpieczeñstwa - w przeciwnym razie zawarto¶æ torby zostanie skonfiskowana przez personel kontroli (je¿eli podró¿ obejmuje tranzyt miêdzy lotniskami znajduj±cymi siê na terytorium UE, torby nie mo¿na otworzyæ przed odbyciem kontroli bezpieczeñstwa w tranzytowym porcie lotniczym lub, w przypadku tranzytu wielokrotnego, po odbyciu kontroli na lotnisku bêd±cym ostatnim portem tranzytu) Wszystkie te p³yny stanowi± artyku³y dodatkowe do substancji umieszczonych w plastikowej torebce z wielokrotnym zamkniêciem

Gość gfrszhtbsrht
ktos wczesniej napisal ze bagaz musi miec dokladnie te 15kg a jak bede miec mniej np14 to co? to tez bedzie moj pierwszy raz i sie denerwuje bo to za niecale 2 tygodnie