Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Młoda myszka

dolegliwość pomocy

Polecane posty

Gość Młoda myszka

strasznie zle sie czuje podczas jazdy czy chce mi sie zygac a za tydzien mam wycieczke klasowa co proponujecie bo nie chce zwymiotowac przed cala klasa :):):(:((:(:( pomocy

Gość wiolaj
aviomarin na pół godziny przed wyjazdem. działa pare godzin więc spokojnie dojedziesz. można go kupić bez recepty czasami nawet w kiosku

Gość Młoda myszka
a le to m nie pomaga

Gość jjjjjjjiiiiiiii...............
przed podróżą Chorobie lokomocyjnej nie da się zapobiec, ale na pewno można nieco ją złagodzić. Dobrze wyśpij się przed podróżą, a rano szykuj się powoli (zmęczenie i stres przyspieszają objawy). Jeśli spodziewasz się kłopotów, przed wyruszeniem w drogę zażyj lek, np. * Diphergan 5 zł/20 tabl. (na receptę; dla dzieci po ukończeniu 1. roku życia) * Aviomarin 6 zł/5 tabl. (bez recepty, można podawać dzieciom powyżej 5. roku życia) á Cocculine 12 zł/30 tabl. á Vertigoheel 20 zł/50 tabl. (dostępne bez recepty preparaty homeopatyczne, można podawać nawet małym dzieciom). Pamiętaj, że niektóre środki należy połknąć dużo wcześniej, czasem nawet na dobę przed podróżą. Nie objadaj się i nie pij napojów gazowanych i alkoholu. Musi ci wystarczyć lekki posiłek, np. bułka z masłem i niewielka ilość soku czy herbaty. Pamiętaj, że nie zawsze i nie wszędzie można się zatrzymać, by skorzystać z toalety, dlatego zaopatrz się w torebki foliowe. w trakcie Siadaj tam, gdzie najmniej odczujesz poruszanie się pojazdu. W autokarze i w pociągu wybieraj miejsca jak najdalej od osi kół i przy oknie, zawsze przodem do kierunku jazdy. W samolocie najlepsze będą fotele na wysokości skrzydeł po prawej stronie (tak przynajmniej twierdzą amerykańscy eksperci medycyny lotniczej). Jeśli zdecydowałaś się na rejs statkiem, staraj się nie opuszczać środkowej części pokładu, która jest najbardziej stabilna. Unikaj przykrych zapachów, bo przyspieszają wystąpienie objawów choroby. Wybieraj przedziały dla niepalących, w autokarze siadaj blisko kierowcy, a z dala od rury wydechowej. Jeśli odoru nie da się uniknąć, bo np. sąsiad zabrał się właśnie za obieranie jajka na twardo lub kąpiel zastąpił dezodorantem, zasłoń nos i usta filtrem z chusteczki higienicznej. W czasie jazdy staraj się patrzeć prosto przed siebie, najlepiej obserwuj coś, co znajduje się daleko na linii horyzontu (widok migających drzew, słupów czy domów wzmaga chorobę). Jeśli podróżujesz z dzieckiem, dopilnuj, by siedziało z głową opartą o podgłówek (stabilna pozycja zmniejszy dezorientację ruchową). Pamiętaj o przerwach w podróży: podczas postojów przewietrz pojazd i pospaceruj.

Gość młoda myszka
dziekuje ci bardzo :*:* za pomoc bo muszek upic sobie jakieś tabletki :P:P niwiedzialam jakie poniewaz aviomarin mi nie pomaga :P:P a glupio jest mi wymiotowac przed cala klasa