Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hyeeerw

ubytki klinowe zebow

Polecane posty

Gość hyeeerw

chetnie pogadam z ludzmi, ktorych problem dotyczy... mam takie ubytki szkliwa, ktore powstaly na skutek wczesniejszych problemow zgryzowych (zaciskalam zeby na tle nerwowym - szyjki zostaly oslabione i nastapilo niszczenie szkliwa w tych miejscach). obecnie przyczyna zostala prawie zlikwidowana, ale skutki niestety pozostaly... parokronie mialam zakladane juz malutkie plombki na te miejca, niestety, nie trzymaja sie... jak sobie z tym radzicie? jak wasze wypelnienia sie maja? bo ja nie wiem, co robic :/

moj plomby sie narazie trzymaja, ale nie mam ich zbyt dlugo... po jakim czasie twoje zaczely wypadac? koszmar z tymi klinowymi, co chwile robia mi sie nowe, a kazdy taki ubytek to 80 zl w plecy... :(

Gość hyeeerw
dziekuje za zainteresowanie moim tematem wiesz... to zalezy od zebow. na jednym zebie nosze juz kilka lat i ladnie sie trzyma, na innych (np 3,4,5) niestety, juz dwa razy mialam zakladana od nowa :( co u Ciebie jest przyczyna powstawania tych ubytkow? masz diagnoze?

no wlasnie niebardzo...babeczka ladnie mi je zakleja, ale jakos specjalnie nie tlumaczy skad sie mogly wziac. mowi, ze to moze byc skutek zbyt intensywnego szorowania zebow i zbyt twardego wlosia szczoteczki... poza tym powinnam miec podciete wedzidelko to przy gornej wardze, bo chociazby przy mowieniu ta warga ociera mi sie o zeby i sciera szkliwo... mam juz dosyc, przeraza mnie wizja babrzacych sie zebow i ciaglych problemow z nimi

a powiedzcie mi czy przy tej przypadłości nie macie przy okazji jakichś problemów z układem pokarmowym - zaburzeń jelitowych. Ja też szukam przyczyny powstawania problemu, czy przypadkiem złe wchłanianie z jelit nie powoduje naszego problemu

Gość a wszystkie są tu
10:04 urttr nawiaze kontakt z osobami, ktore maja podobny problem jak ja. z powodu pewnej wady zgryzu (obecnie skorygowanej) oraz tzw zaciskania szczek w stanach napiecia i innych silnych emocji (rowniez obecnie 'opanowane') nastapily na moich zebach, miejscowo (na niektorych tylko zebach), ubytki (odpryski, starcia oslabionej czesci) szkliwa w okolicach przydziaslowych. byly podejmowane proby 'zalepiania' tych miejsc tradycyjnymi plombami - niestety, wypelnienia nie trzymaja sie. poniewaz - poza tym problemem nie mam obecnie klopotow np z prochnica - chodze z poodslanianymi szyjkami zebowymi, bo nie widze sensu latania ich co miesiac. to kasa wyrzucona w bloto.jak sobie radzicie z podobnym problemem? czy jest jakas specjalna metoda zalepiania tych oslabionych i czesto nadwrazliwych czesci zebow??? 14:19 odslonieta może nie mam takiego problemu jak Ty ale mam odsloniete szyjki.Tam gdzie czyscilam kamien mam wyjatkowo wrazliwe zeby.Tworza sie przebarwienia i osadza sie szybko kamien. Ja stosuje zielona paste elmex ,plukam plynem i czyszcze kamien.To wszystko co narazie z tym robie. 15:02 hm......... no ja mam chyba podobny problem, mam bardzo wrazliwe zeby przy dzislach i odslaniaja mi sie szyjki, mialam dosc liczne ubytki klinowe, ktore mnie bolaly np. przy szczotkowaniu. dentystka mi je wszystkie poblombowala( bardzo to boli niestety, bo zeby są w tych miejscach bardzo wrazliwe na dotyk ). 16:21 utrrr dzieki za odpowiedz! u mnie jest podobnie, jak piszecie. tez mam wrazliwe zeby, a w tych miejscach to juz straszliwie nie mam, cale szczescie, problemu z kamieniem, wiec zostaje mi tylko usuwanie co dlugi okres osadu, ktory sie robi wlasnie w okolicach tych szyjek - i dlatego sa one ciemniejsze niz reszta zeba. mialam je poplombowane (strasznie bolesne!jak pisala ktoras z was...), ale plomby sie nie trzymaja... tzn ze dwa miesiace gora moze. i wyciagam je albo nitka albo...zjadam nie wiem, kiedy :/ odpryskuja. dentystka ostatnio tlumaczyla mi to tym, ze to bardzo trudne do wyprowadzenia ;esteycznie' miejsca zeba. zab ma mikrougiecia i po prostu puszcza przyczepnoisc plomb, ktore sa w tych miejscach bardzo cienkie przeciez.... jak jest u was z tymi plombami? czy zwykli stomatolodzy zajmuja sie u was tym problemem? macie zdiagnozowana przyczyne powstania tych ubytkow klinowych? pozdrawiam! 21:22 u mnie jest tak plomby jakos mi sie trzymaja i dentystka (bardzo dobra zresztą) nic mi nie mowila na ten temat, ze beda mi wypadac albo cos. dzisiaj bylam u niej i znowu mi plombowala kolejny ubytek klinowy. bardzo bolao ale jakos przezylam na szczescie niedlugo to trwalo. nie wiem czemu tak mam, ze mi sie szyjki odslaniają, mysle ze to juz taka uroda. kiedys bylam na podcieciu wędzidelek na dole i gorze dziasel, bo w prezciwnym wypadku by jeszcze gorzej bylo. 21:29 fghytutuu skad jestes? chodzi mi o ewentualne polecenie dentysty, ktory ci plombuje te nieszczesne zabki... tak. to prawda. ja oprocz wczesniejszych problemow 'zgryzowo-nerwowych', takze mam sklonnosci do osuwania sie dziasel. moja mama tez to ma. cale szczescie konczy sie tylko na tym, a nie na jakiejs paradontozie

Gość kashso
hej jeżeli plomby na ubytkach klinowych wam wypadają to znaczy tylko jedno - zostały źle zrobione. Żeby prawidłowo wypełnić taki ubytek trzeba (niestety) wywiercić pod odpowiednim kątem maleńkie "jamy" wtedy plomba jest tak jakby w kształcie trapezu równoramiennego (szerszą podstawą w głąb zęba). Nie ma mowy o tym żeby wyleciała taka plomba.

Gość Nejka
Hmmmm mam ten sam problem w sumie to juz go nie mam bo mam podciagniete dziasła na niektóre zeby :) Mam taka dentystke co zajmuje sie takim czyms mozna to tylko doleczyc bo nie wiem co moze byc przyczyna osuwania sie tych dziaseł, juz nawet kolczyka wyjełam z jezyka bo myslalam ze to przez to. Wiec mialam podciagane dziasla za pomoca nitki. Niewiem co dokladnie mi robila ale cholernie bolalo bez znieczulenia. najpierw mi obnizala jeszcze bardziej dziasla z zebow wpychala miedzy zab a dziasło jakas nitke czyms zaklejala te ubytki i na sam koniec z jednej strony zeba wyciagnela ta nic. I naprawde jest duza poprawa mialam troche dziasla przez to pocharatane ale sie zagoilo i jestem zadowolona :) A te doklejanie plomby do ubytku w zebach jest bez sensu bo tez tak mialam robione ale po jakims czasie to odpadało i zeby wygladały dalej tak samo :) Strata pieniedzy i czasu ale z ta nitka polecam tylko musicie znalesc odpowiedniego dentyste bo nie kazdy to robi :)

Gość malaagata
Też miałam ubytek klinowy (nie próchniczny) zabezpieczany przy użyciu doklejanej nitki. W znieczuleniu wiec nic nie bolało. Nie mam z nim teraz żadnych problemów więc polecam.

Gość bubs
U mnie dentysta wiercił coś w zębie, ale nie wkładał plomby tylko wypełnił laserem i jest ok. Robił pod znieczuleniem więc nie mogę narzekać.

Gość jans
Jeśli ubytki przyszyjkowe są już wyraźnie widoczne, to powinny zostać wypełnione materiałem kompozytowym. Wypełnienie kompozytowe chroni przed dalszą erozją, poprawia estetykę uśmiechu (dobrze wykonane wypełnienie jest niewidoczne) i zwykle łagodzi dolegliwości bólowe związane z nadwrażliwością odsłoniętych szyjek zębowyc, wiem o tym od swojego stomatologa https://recepcjamedyczna.pl/jforum/stomatologia przynajmniej mi pomógł

Gość Werkkka121
Na zębach nie ma co oszczędzać! Na miejsce ubytków polecam wstawić implanty, sama tak zrobiłam i nie żałuję. Fakt, najtańsza inwestycja to nie była, ale opłacalna już tak ;) Wstawione implanty dzięki nałożonym odbudową protetycznym nie różnią się niczym od moich pozostałych zębów, a to dla mnie ważne ;) Ja wstawiałam implanty w Pruszkowie, u dr Rybickiego. Moim zdaniem fachowiec jakich mało. Nic nie bolało, a do tego wszystko przebiegło bez komplikacji. Implanty się przyjęły i dziś mam piękne ząbki :D

Gość gość
ale ściema!!! ja mam piękne zęby, niestety rozchwiane, bo paradontoza i co wy na to? za 10 lat same wylecą, zdrowe, białe bez plomb!

Gość gość
To dlaczego się nie leczysz? Chyba ze ci polscy dentysci w mówili, ze paradontoza jest nieuleczalna. Otóż jest, sprawdzone na sobie. Calkowite wyleczenie. Sprawdź gabinet Alfa Perio w Londynie.

Gość gość
skoro wypadaja wam plomby to oznacza ze zostaly zle zrobione i nalezy zmienic dentyste. Klinika stomatologiczna http://www.hercka.pl/ jest dobra wiec moze do niej sie wybierzcie. Moja cala rodzina chodzi do nich z zebami i wszyscy sa zadowoleni z uslug

Gość gość
tez tak uważam, ja mam swojego sprawdzonego juz teraz dentystę w Tychach - http://www.esdentica.pl/ a trafiłam pod ich opiekę właśnie po takiej fuszerce u innego dentysty. Teraz nie ma juz problemu, jesli chodzi o uzupełnienie ubytku mi, czy córce (była ostatnio na jednej z pierwszych wizyt) bo wiem,że bedzie to zrobione jak należy.

Gość gość
Też bym zmieniła dentystę na twoim miejscu. Ja na szczęście mam ten komfort, że już od dłuższego czasu korzystam z usług kliniki VipDental (http://www.vipdental.pl/) i nie mogę żadnego złego słowa na ich temat powiedzieć, a wręcz przeciwnie. Dużym plusem jest to, że znieczulenie wykonywane jest komputerowo. Dużo większy komfort niż tradycyjne.

Gość gość
Wiem, że dobry stomatolog naprawdę potrafi wyleczyć na poziomie, także też bym nie zwlekała - plomba która wypada w niedługi czas po założeniu nie została wg mnie założona jak należy. Na szczęście mi nic takiego sie nie zdarzyło, a sprawdzonego dentystę w Białymstoku - http://adampopko.pl mam od dawna.

Gość gość
Kompozyt dobrze zrobiony nie powinien wypaść. Może materiał był źle dobrany, lub ząb nie był oczyszczony dokładnie? Koniecznie skonsultuj sprawę z innym lekarzem. Jeżeli Sochaczew, to tylko Remedium -> http://remedium-stomatologia.pl/index.php

Gość gość
Też mi się wydaje, że taka plomba nie powinna od razu wypadać. Co innego jak po kilku latach wypadnie, ale zaraz po założeniu to coś jest nie tak. Ja na szczęście też nie mam już z tym rpoblemu, bo chodze do sprawdzoengo dentysty (http://www.nzozalmadent.pl/), więc mam spokojną głowę, ale koleżanki opowiadały o różnych przygodach z zębami.

Gość gość
u mnie bylo tak samo, zmieniłam dentystę i nie mam juz takich "niespodzianek" jesli chodzi o uzupełnianie ubytków. Teraz w razie potrzeb chodzę do dentysty w Sopocie - http://www.as-dent.pl i nie mam powodów do narzekań.

Gość gość
niektórzy mówią, że teraz dobrego dentysty ze świecą szukać, ale ja tak samo chyba już sie naszukałam i znalazłam godnego zaufania tutaj - http://sawdent.pl/ a co do uzupełniania ubytków, warto zapoznać się z ofertą poszczególnych gabinetów stomatologicznych i wybrać najepszą

Gość gość
niektórzy mówią, że teraz dobrego dentysty ze świecą szukać, ale ja tak samo chyba już sie naszukałam i znalazłam godnego zaufania tutaj - http://sawdent.pl/ a co do uzupełniania ubytków, warto zapoznać się z ofertą poszczególnych gabinetów stomatologicznych i wybrać najlepszą

Gość gość
czy ja wiem, czy tak ze świecą szukać... wystarczy sie rozejrzeć - myślę,że dobrych dentystów jest wiele, ja swojego znalazłam szukając kogoś dla córki, mała ma problemy z próchnicą i trafiłyśmy tutaj - http://www.bezbolesnie.pl/specjalizacje/stomatologia-dziecieca - gabinet na poziomie i podejście stomatologów też bez stresu, znaleziony całkiem losowo przez wyszukiwarkę gabinet okazał sie być chyba tym jak dotąd najlepszym.

Gość gość
skoro odpadaja ci plomby to oznacza tylko tyle ze byly zle zrobione, albo ze to nie jest rada na twoj problem. Idz do porzadnego dentysty (ja chodze do kliniki http://impladent.pl/ ) i dopiero wtedy cos ci moze na to zaradza

Gość gość
zgadzam sie z pozostalymi. Cos musialo pojsc nie tak skoro sie nie trzymaja. Moj dentysta http://dentalcity.com.pl/ jest dobry i moge ci go smialo polecic. Zglos sie do niego, pewnie cos zaradzi :)

Gość drproktor
ja pie...le jedno pytanie i 40 odpwiedzi ze spamem....dzizas co za smietnik

Gość PanTuman

Pytanie ode mnie - niestety mam takie ubytki na przednich zębach. Czy te plomby będą widoczne?