Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ogroooodnik

Posialam trawnik i go wywialo... pomocy!!

Polecane posty

Gość ogroooodnik

Witam. Posialam trawnik. Mial byc piekny.... Po tygodniu przyszedl wiatr sporo nasion wywialo:( Jak teraz postapic? Czy pozostawic jak jest i pozniej dosiac? Czy moze przegrabic calosc? A moze przykryc jakas wloknina? Czy moze ktos poradzic? Bede wdzieczna.

a wałowałaś? jeśli nasiona nie skiełkowały, to ja bym robiła od nowa - grabienie, dosiewanie, wałowanie

Gość ogroooodnik
Tak, walowalam ale dzialka jest niemalze w otwartym polu wiec... stalo sie jak sie stalo. Nasion niewiele i jeszcze nie skielkowaly. Po jakim czasie wlasciwie kielkuje trawa? Zielona troszke jestem w tej sprawia;)

Gość przegrab całość
dosiej trawy, uwałkuj mocno, podsyp ziemią na górze i ponowinie uwałkuj trawa kiełkuje po ok 7-14 dniach zależy od warunków i oczywiście należy zraszać nasionka.

Gość ogroooodnik
dzieki serdeczne za porady. Tak chcialam zrobic, bo wydawalo mi sie ze nie ma innego wyjscia. Mam jeszcze jedno pytanie. Czy moglam jakos tego uniknac? Np wysiac tylko czesc trawy a potem dosiac? Tak na wlasnie taki wszelki wypadek? Czy po prostu czasem ma sie takiego pogodowego pecha?

Gość przegrab całość
pewnie za słabo uwalkowałaś, nasionka były zbyt płytko posiane, dlatego dobrze jest po posianiu, przegrabieniu i wałkowaniu jeszcze dodatkowo podsypać ziemią i ponownie wałkować. Pamiętaj o zraszaniu :)

Gość hahahahahaaaaaaaaaa
jhahahahahhaha wywailo trawnik :D:D:D:D:D

zielona w sprawie trawy :D Mysle ze powinnas troche odczekac, az troszke urosnie pierwsza trawa. Niech cos wyrosnie, to potem jak posiejesz drugi raz tak latwo wiatr nie wymiecie... zdzbla trawy oslonia nasiona. Tak mi sie wydaje. Podloze musi byc dobrze przygotowane, sypkie. Nie moze to byc ubita glina. Po posadzeniu przykryj nasiona ziemia (plastikowymi grabkami) Trzeba tez podlewac przynajmniej raz dziennie. A i zanim posiejesz drugi raz sprawdz pogode na nadchodzacy tydzien.

Gość a ty se kup sztuczne zęby
przynajmniej nie bedą cie bolały :P

Gość gość
haha! :D rozwalił mnie ten tytuł :D

Gość Sylwina942
Fakt, można użyć trawę z rolki, ale wystarczy też dobrze podlać i wszystko powinno zostać na swoim miejscu. Dobrym pomysłem jest też kratka trawnikowa- nasiona w kratce będą miały dodatkowe zabezpieczenie i ich nie wywieje albo nie wypłucze deszcz ;) mam taką kratkę z geoproduct i świetna sprawa, trawa rośnie pięknie.

Gość gość
sianie trawnika to nie jest takie proste jak sie wydaje... Albo wiatr wywieje , albo ptaszki wydziobią, albo deszcz spłucze nasiona itd... Podstawa to nasiona przysypać dobra ziemią delikatnie i uwałowac. Jak ja siałem trawnik to najpierw ziemie trzy razy kopałem, aż wyszły wszystkie chwasty trwało to 2 miesiące. Siałem ziemię partiami po około 10 m2 Jak lał deszcz przykrywałem folia, było troche roboty, ale efekt jest zadowalający, trawnik, mam bez chwastów i jak dywan...

Gość gość
Dlatego wlasnie ja daruję sobie samodzielne sianie trawnika i od razu zdecyduje sie na firmę http://www.greenflor.pl/ , która mi go założy ;)

Gość gość
Może nasiona nie były odpowiednie? Ja kupiłam od www.agronas.pl i wszystko pięknie wyrosło. Spróbuj!