Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość KAFETERIJKA

wysypka na twarzy w ciąży

Polecane posty

Gość KAFETERIJKA

Witam. Jestem w 20 tygodniu ciąży i od jakichś dwóch tygodni codziennie budzę się rano z czerwonymi plamkami na twarzy. Jest ich coraz więcej. W ciągu dnia nabieraja lekko ropą, ale to nie są pryszcze. Czy to może być uczulenie? Nigdy nie miałam rzadnych problemów z cerą. Lekarza mam dopiero w środę. Może macie podobne doświadczenia?

Gość natychmiast pokaz to
lekarzowi i możesz zazyc wapno -wolno ci ,nie zaszkodzi...

Ciemne plamy na twarzy w ciąży. DEFINICJA Zmiany pigmentacyjne skóry twarzy powstające wskutek zmian hormonalnych, pojawiające się w czasie ciąży. OBJAWY I PRZEBIEG Brunatne przebarwienia w postaci nieregularnych plam występują najczęściej na czole, policzkach, nosie oraz w okolicy ust. Zaczynają się pojawiać przeważnie od II trymestru ciąży. Nazywane są one potocznie ostudą ciężarnych. Intensywność ich zabarwienia może być bardzo różna od żółtobrunatnej do ciemnobrunatnej. Częściej występują u brunetek o ciemnej karnacji. Pojawiają się najprawdopodobniej pod wpływem zmian hormonalnych lub też czasami na skutek niedoboru kwasu foliowego. Mało estetyczne przebarwienia już po kilku dniach po porodzie zaczynają blednąć a w przeciągu kilku tygodni zanikają całkowicie. W sporadycznych przypadkach utrzymują się przez kilka miesięcy. Ich pojawienie nie ma żadnego negatywnego wpływu na przebieg ciąży czy rozwój płodu. Pod wpływem słońca przebarwienia na twarzy nasilają się. Wszystkie zmiany pigmentacyjne występujące przed ciążą takie jak znamiona, piegi, blizny w czasie ciąży mogą się nieco powiększyć jak również stać się ciemniejsze, przez co bardziej widoczne. Do powstania przebarwień na twarzy może dojść również na skutek zastosowania w słoneczny dzień kosmetyków zawierających środek światłouczulający

WEZWIJ LEKARZA, GDY... Jeżeli na twarzy nagłe pojawią się brunatne plamy warto o tym poinformować lekarza podczas najbliższej wizyty kontrolnej. W niektórych przypadkach zmiany skórne na twarzy mogą być spowodowane zaburzeniami wewnątrzwydzielniczymi lub chorobami wątroby.

Gość KAFETERIJKA
a może to byc coś poważnego? Objaw czego? Czy może zwykła alergia na coś. To nie są brązowe plamy.

Ja też mam podobny problem od kilku dni. Jestem w 6tc dopiero ale ta moja wysypka wygląda raczej alergicznie. Myje twarz wodą przegotowaną i kupilam w aptece krem antyalergiczny dla niemowląt, bo tak mi isę wydaje, ze w moim przypadku może być to alergia na krem Vichy który wcześniej uzywalam i bylo wszystko OK. Ale dobra rada z tym wapnem, muszę wjechac jeszcze dziś do apteki.