Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość agidas

Co stalo sie z tematem polscy zebracy ??

Polecane posty

Gość sonia14
:)hej ja troche nie na temat ale jutro lece pierwszy raz samolotem do leeds moze ktos wie jak to jest z bagazem poarecznym?ponoc moze wazyc do 10kg ale nie wiem czy moge miec w nim wedline ser ?

Gość sonia14
:)hej ja troche nie na temat ale jutro lece pierwszy raz samolotem do leeds moze ktos wie jak to jest z bagazem poarecznym?ponoc moze wazyc do 10kg ale nie wiem czy moge miec w nim wedline ser ?

Gość możesz -
możesz ale hermetycznie zamknięte

Gość no to mowisz ze dolaczasz
do resztu "zebrakow" wyjezdzajacych z kraju. Oczywiscie zartuje bo wcale tak nie uwazam i sama jakbym sie najakies benefity kwalifikowowa to bym je brala ale wlasnie na tym polega ten system - zarabia sie za duzo i nic sie nie dostaje wiec nie wiem o co taki wielki krzyk ze ktos dostanie kilka funtow od panstwa dla ktorego sam pracuje.

Gość no to mowisz ze dolaczasz
aha i pamietaj zeby nie brac zadnych plynow albo zeli do podrecznego chyba ze w butelkach do 100 ml bo inaczej Ci zabiora. Kiedys zabrali lasce przede mna ketchup i majonez :))) A z drugiej strony to zastanawialam sie po co ona to ze soba targala przeciez UK to nie dzungla hehe

Gość Jak ci podniosą podatek
za mieszkanie, dom, pracę to sama sie przekonasz czy to jest takie ok, że inni dostają benefity, a ty nie możesz bo za dużo zarabiasz. Skąs musza brać na te wszystkie benefity proste prawda?

Gość teraz nie biore
ale jak urodze to bede napewno pobierala bo do twojej wiadomosci w UK kazdy kto ma dziecko dostaje pieniadze i to nie zaleznie ile zarabia. A jesli ktos ma niskie dochody to wtedy moze starac sie o inny benefit. A jak bede na maciezynskim to twoim zdaniem tez mam nie korzystac z benefitow ? To za co bede zyla jak nie bede pracowala ? Trzeba myslec troszke przyszlosciowo a nie tylko chwila obecna - bo teraz nie potrzbujesz pieniedzy to wszystkich pobierajacych je potepiasz a czy jestes pewna ze nigdy nie bedziesz w gorszej sytuacji niz teraz i zawsze bedzie Ci na wszystko starczalo ?

Gość teraz nie biore
a podatku nie podniosa - napewno nie z tego powodu a co najwyzej zaostrza kryteria dostania benefitu czyli poprostu podniosa granice zarobkow i tyle.

Gość Jak ci podniosą podatek
podniosą i cały czas podnoszą. Nie czytasz angielskich gazet? Poczytaj dowiesz się w jakim kierunku zmierza polityka UK, myslisz dlaczego nas wpuścili do pracy? Poczytaj sobie o stanie budżetu UK to zrozumiesz o czym mówię. Ja myślę przyszłościowo, jak będe stara to pewnie nie dostanę emerytury, bo budżet nie wytrzyma wypłat tych lawin benefitów. Całe szczęscie mogę jeszcze odkładac na emeryturze gdzies indziej.

Gość no jakos
caly czas place 22% podatku i to od momentu jak tu przyjechalam prawie 3 lata temu sie nie zmienilo. A emerytury to raczej powinni obawiac sie ludzie w Polsce bo tam nie ma mlodych do pracy a tutaj jakos nie narzekaja z tego powodu dzieki polityce. O swoja emeryture tez sie nie martiwe bo jestem w najlepiej oplacalnym "funduszu" jaki tylko mozesz byc w szkocji :P

Gość wole być służką angoli
niż niewolnikiem polskich pseudopracodawców i złodziejskiego kraju

Gość ech ludzie zazdrosni...
Dlaczego zawsze musicie potepiac innych? Jak wam dobrze w Polsce to dlaczego komentujecie Polakow za granica i czemu przelewacie swoja zolc? Z jednej strony plujecie na Polakow, ze nie chce im sie pracowac tylko biora zasilki, z drugiej, ze sie zaharowuja dla "Angoli"... Troche szacunku dla innych, kazdy ma prawo zyc po swojemu. W Polsce bylam ksiegowa w malej firmie i nie moglam na nic odlozyc, tu pracuje w sklepie i wlasnie wzielam mieszkanie na kredyt, stac mnie na wakacje w cieplym kraju i spokojne zycie. Do Polski na razie nie wracam, nie ma po co. Wole sie tu doksztalcac, bo tu mozna zarobic konkretne pieniadze oraz rozwinac skrzydla, jesli sie tylko chce. Pozdrawiam wszystkich rodakow w Polsce i poza Polska ;)

Gość fulka
w polsce tez mozna to zrobic ale trzeba chciec i umiec

Gość rero
rozwinac skrzydla? co to oznacza w warunkach polaka w uk?

Gość do rero
dla twojej wiadomosci to oznacza to to samo co rozwinac skrzydla dla brytyjczyka. Bo jesli sie zna jezyk i zna sie na swoim fachu to nie dosc ze pracujesz na stanowiskach obstawianych przez brytyjczykow, traktuja cie jakbys nim byl i jeszcze placa ci tyle samo co jemu. Nie wiem skad biora sie bzdury ze polakowi to placa inaczej niz brytyjczykowi na tym samym stanowisku ???

Gość do fulka
to ciekawe dlaczego tylu ludzi ucieka z polski. To ze niektorym sie udaje nie oznacze ze to wspanialy kraj. Ja jakos nie wyobrazam sobie przezyc z mojej nauczycielskiej pensyjki czyli ok 800 zl na reke. Tutaj spokojnie mieszkam, pracuje, ucze sie i starcza mi na przynajmniej 3 wakacyjne wyjazdy do cieplych krajow rocznie. Tak wiec nie mow ze w polsce mozna dobrze zarabiac jak sie chce - bo nawet jakbym bardzo chciala to nie byloby mnie na to wszystko stac na co moge sobie pozwolic zyjac w UK. Aha a jak powiesz ze przeciez mozna wziac drugi etat zeby zarobic wiecej - ale zycie nie na tym polega zeby pracowas po 12 godzin dziennie bo pozniej nawet nie masz czasu ani ochoty wydac tych pieniedzy...

Gość w polsce tez
Zeby zarobic w Polsce trzeba miec jeszcze kupe szczescia i znajomosci, bo niestety kazda sprawa ciagnie sie miesiacami przez biurokracje, aby cokolwiek zalatwic trzeba sie nachodzic i naprosic. Przez lata uzeralem sie z Polska biurokracja, az w koncu rzucilem to w cholere i wyjechalem. Teraz prowadze wlasna dzialalnosc w UK i nareszcie czuje, ze urzedy sa dla ludzi, a nie odwrotnie. Nie wspominajac juz o tym jak bardzo podniosl sie moj standard zycia, bo tutaj sie ceni fachowcow. Do Polski jezdze, ale tylko na wakacje.

Gość to dokladnie jak ja
tez jezdze do Polski na wakacje ale nie dluzsze nic tydzien bo wole wykorzystac moj urlop na jakies egzotyczne kraje :) A z ta wlasna firma to jest prawda. Znajomy zalozyl 2 osobowe firme zajmujaca sie remontami w domach. Musieli kupic wszystkie narzedzia co troszke ich skrobnelo ale po 3 tygodniach pracy juz sie zwrocilo nawet z nawiazka... A jak wraca do domu to buzia mu sie smieje a nie tak jak wczesniej gdy probowal cos otworzyc w Polszy.

Gość Podatkiiiiiiiiiiii
Ktoś tu ciągle się czepia o to, że Polacy za krótko płacą podatki i niby dlatego nie należą się benefity. A niby jak długo mogą płacić te durne podatki piętnastoletnie angielskie dzieciaki, które fundują sobie dziecko i idą na rachunek państwa? Skoro takim smarkatym się należy, to z jakiej racji nam nie?? Zaraz pewnie przeczytam, że rodzice tych dzieciaków przez całe życie płacili podatki więc im się należy... Śmieszni jesteście i żałosni aż przykro.

Gość Smarkaci nie smarkaci
ale Anglicy, a ty jesteś Polka. Masz swój kraj urodzenia, który powinnien o ciebie dbać, a jak nie dba to też twoja wina, ze nie potrafisz walczyć o to, że twój rzad nie dba o ciebie. Tak rodzice tych smarkatych płacili podatki, te smrkate teraz też kiedyś będa musiały iść do pracy i zapłaca podatki, ich dzieci też. Ty posiedzisz tutaj 5-10 lat, w dobrym razie 20, a potem jak sie polepszy w Polsce zwiniesz żagle i sru spowrotem do Polski. Polacy to tchórze, sami nie potrafią zmusić swoich rządzących by o nich dbali i robili co do nich należy, więc ktoś inny ma się martwić o to, że jakas tam Polka z dziećmi biede klepie. W UK ludzie dostaja benefity, bo rzadzacy dobrze zdają sobie sprawę do czego zdolni sa Anglicy i Irlandczycy. Jakby oni musieli taka biedę klepać jak polacy w polsce to każdy urzad w UK, każdy dom każdego polityka by się palił, a oni sami z rodzinami wisieli by na drzewach. Czy przesadzam? Nie. Rozmawiam w np Irlandczykami w Belfaście i znam ich zdanie na ten temat. Tutaj żaden polityk nie wprowadzi żadnej podwyżki bez konkretnego uzasadnienia, jednoczesnie sobie kupując duży dom, super samochód itd., bo poprostu by zawisnął. A Polacy? To tchórze. Tyle mogę na to powiedzieć. Sami sobie jesteśmy winni, że nie potrafimy żyć we własnym kraju z rodzinami. Rządzący dalej nas będa robić w huja tak jak to robili do tej pory, a my dalej będziemy schylac grzecznie główki i ewentualnie od czasu do czasu wygrażać cicho w kącie na to co jest. Jesteśmy tchórzami-wszyscy, a tchórzy kopie sie w dupę.

Gość do smarkaci
ale pierdolisz, ciekawe kto cie uczyl historii, twoja ignorancja poraza :O Nie staraj sie robic polityczno-socjologicznych analiz, bo wychodzi ci bajkopisarstwo.

Gość prawda w oczy kole D
najlepiej wszystko zwalać na historie :D

Gość do smarkaci
No niestety autorka tego madrego wpisu odwolala sie do naszego narodowego charakteru, ktory nieodlacznie jest zwiazany z naszymi dziejami (tak na marginesie, ludzie sa wszedzie tacy sami, jedynie okolicznosci inaczej ich ksztaltuja). A poniewaz ludzie sa wszedzie tacy sami, to przede wszystkim wszyscy chca zyc w spokoju. Narodowe zrywy zawsze byly skutkiem albo czyjegos przerostu ambicji, albo po prostu sytuacji, ktorej juz sie nie dalo wytrzymac. I nie pieprzcie, ze Polacy sie nie buntowali, a kto niby sie zbuntowal przeciwko demokracji ludowej??? Budowanie demokracji, uczenie sie jej, to dlugi proces, a my jestesmy z nim w tyle. UK swoj system budowala w spokoju przez dziesiatki lat, my ja budujemy dopiero niecale 20 lat. I nie rozsmieszaj mnie, ze dzieki buntowi jednostki przeskoczymy ten dlugi proces dziejowy :D A co, moze mamy zrobic w kraju rewolucje? A po niej znow zaczynac od zera? Jak masz o czyms male pojecie to sie w ogole nie wypowiadaj 🖐️

Gość To poucz się trochę historii
irlandzko-angielskiej to zrozumiesz o czym mówię. Mówisz o okrągłym stole? O tej rewolucji? hahah śmiechu warte, układy, układziki, umowy pisane pod stołem, teraz dopiero to wszystko wychodzi. A Wałęsa był więziony gdzie? W luksusowym hotelu. Teraz dopiero wychodzi. Kiedy w Polsce była prawdziwa rewolucja, chyba za czasów wyborów.

sorry miało być za czasów zaborów.

http://biznes.interia.pl/wiadomosci-dnia/news/bunt-w-lg,903373 nareszcie ktos walczy, tylko jak znam życie, część tchórzy się wykruszy i przyliże dupę, a reszta za to dostanie baty.. W Irlandii Północnej jest taka niepisana zasada odpowiedzialności zbiorowej, tzn. jak jakiś Irlandczyk Irlandczyka w huja zrobi, to przychodzi do niego kilku Irlandczyków i odpowienio go potraktują. A jak Polak Polaka w huja robi to ten oszust jeszcze jest szanowany, bo cwaniaka trzeba szanować, bo sie umie ustawić, a może mi tez coś załawi :P

Gość do smarkaci
taaa... Anglicy mieli rewolucje... chyba przemyslowa :D Zreszta to nie o rewolucje chodzi, rewolucja jest rozwiazaniem zbyt drastycznym. Zreszta... i tak nie masz pojecia o czym mowie.

Gość o widze ze
juz na tematy historyczne tu schodzimy :) Ale to i tak nie zmieni nastawianie niektorych ludzi z Polszy. I tak bedziemy dla nich tchurzami, ktorzy boja sie walczyc o swoje - a wlasnie ze wyjezdzajac zagranice udowodnilismy ze potrafimy walczyc o lepszy byt dla siebie i naszych rodzin. My probujemy cos zmienie na lepsze w naszym zyciu a tchorzami sa Ci ktorzy za wszelka cene chca pozostac w kraju i udawac falszywych patriotow a tak naprawde boja sie zmian i obcego otoczenia albo poprostu nie znaja angielskiego...

Gość seihfuog
good for you....