Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytanie na konretny temat

odmowa ochrzeczenia nieslubnego dziecka - czy ksieza maja prawo odmowic?

Polecane posty

witam... szukam informacji na powyzszy temat... prosze o opinie i historie pozdrawiam

nie wiem czy maja prawo ale wiem ze odmawiaja...moja znajoma nie mogla ochrzcic :o chodzila od parafii do parafii ale w koncu sie jej udalo....no ale raz ze sie nasluchala, dwa ze ja to kosztowalo troche, trzy ze sie nalazila i naprosila a to troszke upakarzajace dla niej bylo opowiadac w kolko swoja historie i sie prosic

nio wlasnie roznie z tym jest... :-/ szkoda... ale niewiecie czy sa jakies przepisy itp na ten temat?

Gość bleeeeeeeeeeeee
o zesz kurwa....polski zascianek Noz sie w kieszeni otwiera, jak sie czyta o tym oszolomach i zboczencach w czarnych sutannach

Gość nie maja prawa odmowic chrztu
Moga opieprzac doroslych ludzi, ktorzy zyja bez slubu, ale dziecko maja obowiazek ochrzcic

Wszystko zalezy od ksiedza i od jego humoru,jesli bedzie chcial to ochrzci. Mysle,ze to jest ich obowiazek ,bo dziecko nie jest niczemu winne,ale jakis pobremowy zawsze sie znajdzie. Znam pewna pare,ktora zyje bez slubu -ich dzieci mialy chrzest i ksiadz problemu nie robil.

absolutnie nie maja takiego obowiazku. Jak najbardziej ochrzcza dziecko jesli rodzice z jakiejs przyczyny nie moga zawrzec zwiazku malzenskiego,ale jesli moga a nie chca to wcale nie musza. Bo po co chrzcic dziecko,ktore i tak w wierze katolickiej nie bedzie wychowywane? To jest wlasnie zascianek i fikcja:-)czy chrzci sie bo tak wypada??no sorry,albo albo,troszke konsekwencji moi drodzy:-D

Gość wwwwwwwww
ja znam 2 przypadki. w jednym ksiądz byl ludzki i ochrzcil dziecko, ale nie zrobil tego na normalanej mszy tylko po niej popoludniu. a w drugim przypadku byl gorszy ksiadz, bo nie chcial tego zrobib, ale w koncu zgodzil sie ale postawil ultimatum ze za pol roku rodziece maja miec slub

Gość Znowu ja mylisz sie
Z punktu widzenia Kosciola chrzest jest bardzo waznym sakramentem i ksiadz powinnien ochrzcic dziecko, jesli zycza sobie tego jego rodzice. reszta to fochy

upieram sie przy swoim zdaniu:-)w wierze jak we wszystkim innym potrzebna jest konsekwencja:-) czyli wierzacy i praktykujacy rodzice i chrzestni sa jakby niezbedni. Chrzest to tylko pierwszy z sakramentow,a co dalej?

A nie przyrzeka się,że wychowa się dziecko w wierze?A życie bez ślubu kościelnego jakby to wyklucza.

Gość znowu ja mylisz sie
znowu ja.. Sw. Franciszek nawet zloczyncom nie odmawial pomocy ;) a co dopiero dziecku

Nie ma prawa odmówić, jeśli matka jest praktykująca. Nieślubne dziecko niekoniecznie musi byc wychowywane przez biologicznych rodziców, może przez jedno albo związek matki z innym człowiekiem itd To jest obowiązek księdza, a nie foch. No ale ksiądz tez człwoiek i swoje fochy ma.

Gość jak nie wiadomo o co chodzi
to chodzi o pieniadze

ale ja nie powiedzialam,ze powinni odmowic:-) tylko mowie,ze wedlug prawa koscielnego ma prawo odmowic,jesli sa przypuszczenia,ze dziecko nie bedzie wychowywane w wierze katolickiej. Przeciez nie padlo pytanie o moj osobisty poglad:-)tylko czy ma PRAWO odmowic?

a jak może uzasadnić podejrzenie czy będzie czy nie będzie wychowywane w jakijś wierze? przypuszczenie to nie podstawa prawna .... to tak jak można mieć przypuszczenie że każdy mężczyzna będzie gwałcicielem bo ma odpowiednie "narzędzie" do tego

a chociazby poprzez rozmowe...,naprawde ludzie wygaduja czasem straszne rzeczy i mysla ze jak przyniosa gruba koperte to wszystko zalatwia:-( a zalezy im tylko dlatego na chrzcie\"coby po wsi nie gadali\"

Gość nie ma prawa
...odmowic chrztu dziecku. Moja znajoma studiuje teologie i wtym troche siedzi. Pytalam-odpowiedziala, ze ksiadz NIE MOZE odmowic.

Jego zadziordziobskość księżulo NIE MA PRAWA odmówić chrztu. Poczytajcie sobie lepiej Kodeks Prawa Kanonicznego i nie dajcie sobie wciskać kitu.

Gość aaajaaa
Mi nie odmowił. A nawet praktykujaca nie jestem.