Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zalamana totalniee

Czy moge zglosic na policje sprawe bycia nekana przez bylego?

Polecane posty

Gość zalamana totalniee

zatruwa mi zycie, zdradzil mnie a teraz mnie zastrasza a sam odszedl do innej!!!!

Gość prawnik amator
Wedle Aart. 190 § 1. kodeksu karnego kto grozi innej osobie popełnieniem przestępstwa na jej szkodę lub szkodę osoby najbliższej, jeżeli groźba wzbudza w zagrożonym uzasadnioną obawę, że będzie spełniona, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2. § 2 tego artykułu dodaje, że ściganie następuje na wniosek pokrzywdzonego. Dla bytu przestępstwa nie jest konieczne stwierdzenie obiektywnego niebezpieczeństwa realizacji groźby, tj. tego, czy sprawca miał rzeczywisty zamiar jej spełnienia ani też tego, czy miał faktyczne możliwości jej spełnienia. Ważny jest jedynie subiektywny odbiór tej groźby u pokrzywdzonego, tj. to, czy faktycznie wzbudziła ona u niego obawę spełnienia, tj. wywołała uczucie strachu lub zagrożenia Subiektywny odbiór ma dla zaistnienia przestępstwa znaczenie zasadnicze, jednak nie wystarczające. Obawa ta musi być ponadto uzasadniona, a więc do jej oceny niezbędne będzie włączenie także i czynnika obiektywnego. Obawę uznać można za uzasadnioną, jeśli przeciętny człowiek o podobnych do ofiary cechach osobowości, psychiki, intelektu i umysłowości, w analogicznych warunkach wedle wszelkiego prawdopodobieństwa uznałby tę groźbę za realną i wzbudzającą obawę (pod red.Oktawii Górniok: Kodeks Karny.Komentarz, Wydawnictwo LexixNexis 2004 ; komentarz do art. 190 k.k.- Marian Filar).

moja siostra byla nekana przez jej ex. Poszla na policje, miala dowody w postaci zeznania rodziny i znajomych, smsow, listow z pogrozkami. W gruncie rzeczy nic mu nie zrobili. Zostal przesluchany, dostal ostrzezenie i wystraszyl sie, dzisiaj jak widzi moja siostre to przechodzi na druga strone ulicy:) zeby nie bylo. Taki sie odwazny okazal:)

Gość gość
Prwada jest taka, ze policja chocby chciala cos zrobic, to gowno moze, bo oni maja "procedury", dlatego jest to organ nieskuteczny w tych i podobnych tego typu sprawach.

Gość gość
Tak! możesz Policja to dobrzy ludzie, pomogą ci

Gość gość
Miłuj go jak brata. Nie krzywdz go :)