Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Nie wiem jakie przepisy

Jak wyglada dieta Dieta-metaboliczna??

Polecane posty

Gość Nie wiem jakie przepisy

Jak wyglada dieta Dieta-metaboliczna?? Bardzo prosze o linki ,przepisy porady . Pozdrawiam Gosia

Gość kiedy to będzie
ja nie wiem

Gość wpis do googla

Gość kalinka29
zrobilam ten test i mam najwiecej odpowiedzi A-ale nie widze tam wyjasnienia-co to znaczy???

cofnij się z testu do opisu typów metabolicznych, wszystko tam jest opisane, łącznie z produktami i przykładowym jadłospisem.

Gość kalinka29
sorry ale u mnie to nie dziala wklejcia mi na temat A prosze

PLANOWANIE POSILKÓW DLA POSZCZEGÓLNYCH GRUP METABOLICZNYCH. Zamieszczone przyklady zestawów posilków maja za zadanie osiagniecie metabolicznego balansu dla poszczególnych grup. Przyklady te sa tylko sugestiami zaczerpnietymi z ksiazki dr Kristal The Nutrition Solution A Guide To Your Metbolic Type, oraz ksiazki dr Wolcott Metabolic Diet, opracowane sa w ukladzie i stylu posilkowym typowym dla Pólnocnej Ameryki. Polska dieta jak i rozklad posilków jest oczywiscie nieco inny, nasze posilki przeladowane sa weglowodanami, olbrzymia iloscia ziemniaków, potraw macznych i pieczywa. Dostosowanie do wymogów diety metabolicznej ( indywidualnej) zwlaszcza dla osób z nadwaga i problemami z prawidlowym poziomem cukru powinno przede wszystkim uwzglednic eliminacje nadmiernych ilosci ziemniaków, mozna je zastapic kalafiorem, fasolka szparagowa czy brukselka. Biale pieczywo i wyroby z bialej maki wyeliminowac maksymalnie, jak równiez bialy ryz, który mozna zastapic kasza gryczana. GRUPA I Grupa I weglowodanowa z reguly nie czuje potrzeby przekasek miedzy posilkami, jakkolwiek, jezeli czuje sie potrzebe przekaski miedzy posilkami, powinne byc one wybierane przykladów dla grupy I jak np: owoce z migdalami, bialy ser z ananasem, krakersy pelnoziarniste z serem lub maslem orzechowym, chudy ser szwajcarski z krakersem, jogurt niskotluszczowy z owocem. Przyklady posilków dla grupy I SNIADANIA: * Jogurt, owoc,. Migdaly (orzechy). * Platki owsiane z mlekiem, owoc. * Bialy ser, owoc , orzechy. * Sadzone jajka, chleb razowy, troche masla. * Chleb razowy, mieso indyka (drobiowe). * Jajka na miekko, wedlina drobiowa, chleb razowy. LUNCH: * Kanapka z kurczakiem i zielona salata. * Salatka drobiowa. * Salatka z tunczykiem. * Zupa jarzynowa z miesem drobiowym. * Grecka salatka ( feta, oliwki). * Kanapka z jajkiem, zupa jarzynowa. * Bialy ser z rzodkiewka, pomidorem. * Krupnik z miesem drobiowym. OBIADY: * Pieczona ryba (chuda), warzywa z parownika, pieczony ziemniak. * Rosól, kurczak z marchewka na gesto. * Schab, brazowy ryz, ogórek kiszony. * Pieczona ryba, brukselka zielona salata. * Zupa jarzynowa, cielecina, zielona salata. * Kurczak pieczony, fasolka szparagowa. * Piers indyka, kalafior, salatka pomidorowa.

PORANNY KOKTAJL ENERGIZUJACY GRUPA I . GRUPA II. wolny spalacz i sympatetyk . szybki spalacz i parasymp. Jedna szklanka mleka nisko tluszczowe normalne ( owcze lub krowie ) nisko tłuszczowe normalne Jeden banan dojrzaly nie dojrzaly Proteiny serwatkowe lub ryzowe 1 miarka 2 miarki Luski psyllium lub mielone siemie lniane 1-2 lyzki 1-2 lyzki Olej lniany lub konopny 1-lyzka 1-2 lyzki Pic ze sniadaniem lub zamiast sniadania, stosowac z normalnie branymi suplementami. Napój ten ma trzy glówne zadania: * Dzialac jako czynnik oczyszczajacy system trawienny * Pomoc w utrzymaniu optymalnego pH krwi * Pomóc w utrzymaniu wiekszej energii na przestrzeni dluzszego okresu Luski psyllium lub mielone siemie lniane(blonnik) dziala jako doskonaly czynnik oczyszczajacy jelita, lecz dla niektórych, dwie lyzki psyllium moze stanowic za duza dawke. W razie jakiejkolwiek negatywnej reakcji spowodowanej przez ten koktajl, nalezy zastosowac 1 lyzke psyllium lub zastapic je mielonym siemieniem lnianym. . Osoby nie tolerujace mleka moga je zatapic woda. Napój ten mozna pic codziennie przed wyjsciem do pracy, jest prosty do przygotowania, dobrze jest jednak nieco urozmaicic od czasu do czasu ekspresowe sniadanie zamieniajac napój proteinowy np. na jajka wypijane na surowo. Oczywiscie dobrej jakosci z hodowli organicznej. Wiem ze niektórym moze to sprawic duze trudnosci, ale to tylko kwestia spróbowania, zazwyczaj wbijam dwa trzy jajka do szklanki i dodaje nieco leju konopnego. Olej konopny ma dosc przyjemny orzechowy posmak no i oczywiscie olbrzymie walory odzywcze. Jezeli jajka bierzemy z lodówki dobrze jest je lekko podgrzac w goracej wodzie do temperatury pokojowej. W zamieszczonej po nizej tabeli dla poszczególnych grup sa podane orientacyjne proporcje weglowodanów, bialka i protein wyrazone w stosunku procentowym do wartosci kalorycznej. Weglowodany i bialka zawieraja 4 kalorie na 1 gram zas tluszcz 9 kalorii na 1 gram. GRUPA I GRUPA II GRUPA III BIALKO 25% 40% 30-40% TLUSZCZ 20-30% 30-40% 20-40% WEGLOWODANY 45-55% 20-30% 20-40%

TYPY METABOLICZNE Typy metaboliczne grupy I wolny spalacz i sympatetyk wymagają znacznie mniej białka ( protein) niż przedstawiciele grupy II. Jakkolwiek grupa ta wymaga pewnej ilości lżejszej formy białka ( o mniejszej zawartości tłuszczu) jak np. białe mięso drobiowe, chuda wieprzowinę czy nie tłuste ryby. Dieta bogata w duża ilość białka i tłuszczy powoduje znaczne spowolnienie pracującego na wolnych obrotach metabolizmu wolnego spalacza, zaś dieta złożona z węglowodanów dostarcza mu wydajnego paliwa stymulując metabolizm. Natomiast dla sympatetyka zwiększona ilość białka i tłuszczu działa jak dolanie benzyny do ognia, przyśpieszając i tak będący na wysokich obrotach metabolizm, natomiast złożone węglowodany wyhamowują ta reakcje powodując bardziej stabilna i ekonomiczna przemianę materii. Typy metaboliczne grupy I charakteryzują się typowymi cechami jak np. relatywnie słaby apetyt, mały posiłek wystarcza na dość długi okres czasu, częstotliwość i zapotrzebowanie na ilość pokarmu jest wyraznie mniejsza niż u przedstawicieli grupy II. Pamiętać należy aby: W doborze węglowodanów preferować wżywa się nie zawierające skrobi, natomiast owoce, przetwory zbożowe, warzywa bogate w skrobie należy używać z dużym umiarkowaniem. Wskazane jest przynajmniej 40% warzyw spożywać w postaci surowej, zwłaszcza w okresie letnim. Podane w tabeli proporcje należy traktować jako ogólną wskazówkę, proporcje będą się wahały w pewnym zakresie od osoby do osoby. Eksperymentując można dobrać najkorzystniejsze dla siebie zestawienie. Należy obserwować uczucie głodu, zmiany w poziomie energii i samopoczucia w 1-3 godziny po posiłku; jeśli zauważymy pogorszenie w którymś przypadku należy zmienić nieco proporcje. Nasz organizm będzie w tym przypadku najlepszym doradcą. Duża tolerancja na słodycze, pomimo że grupę tą cechuje stosunkowo niski poziom cukru we krwi to jednak jest dość powszechnym zjawiskiem nad używanie słodyczy powodując zachwianie prawidłowej proporcji węglowodanów do białka, co z kolei doprowadza najczęściej do problemów z nadwagą. Uzależnienie do kawy, przedstawiciele grupy I często mają tendencję wyrównywania poziomu ( spowodowanej brakiem odpowiedniej ilości białka w diecie) energii dawką kofeiny. Punkty do zapamiętania: 1. Preferować proteiny o małej zawartości tłuszczu i puryn. 2. Jeść proteiny z każdym posiłkiem, zwłaszcza, gdy są problemy z zawyżonym cukrem. 3. Używać dobrej jakości pieczywo (razowe)lub ze zkiełkowanego ziarna jak np. Ezekiel. 4. Ostrożnie z jarzynami o dużej zawartości skrobi oraz rafinowanymi węglowodanami. 5. Nie przesadzać z sokami owocowymi lepszym wyborem są całe owoce lub soki jarzynowe. 6. Używać olejów i tłuszczów z umiarem, pamiętając szczególnie o prawidłowym balansie olei omega 6 do omega 3.

Gość Rado
O diecie metabolicznej i o specjalistycznym teście określającym indywidualnie co można jeść, a czego nie, można poczytać tu: http://www.vimed.pl/

Gość loladzis
$$$$$$$$$ $$$$$$$$$$$$ $$$$$$$$$$$$$$$$ $$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$ $$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$ ._$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$____$$ .___$$$$$$$$$$$$$$$________$$ ____$$$$$$$$$$$$________$$ ______$$$$$$$$__________$$ ______$$$$$$__#?#?____$$ ______$$$$$$__##?#__$$ ________$$________$$ ________$$____$$$$ ________$$$$$$ ......................._/|_ ......................>,\"< ......._/|_ . .....>,"< Fantastycznych i mroźnych Świąt Bożego Narodzenia, prawdziwej zimy za oknem i ciepła rodzinnego. Niepowtarzalnych wzruszeń i zaskakujących prezentów. WESOŁYCH ŚWIĄT!:)

Gość jukrecja
Ciekawa jest ta dieta. Zastanawiam się czy faktycznie jest na tyle skuteczna. Myślę nad tym żeby spróbować. Czy trzeba udać się do odpoweidniego specjalisty by ktoś dopasowała program odchudzający do mojego genotypu?

Gość fico9
Diata metaboliczna dala mi niespodziewane efekty, w 7 tygodni schudlem 20,7 kg, waga wyjsciowa to 105,5 kg. trzeba zrobic test na nietolerancje pokarmowa. ze znanych mi klinik jest Vimed w Warszawie i Biopol w Krakowie,ja robilem w tej drugiej. Test do tanich nie nalezy. 1500 zl sam test a do tego ulozenie diety i ewentualne 4 wizyty. za calosc zaplacilem 1750 zl. mam staly kontakt mailowy z dietologiem. moge odpowedziec na pytania na @ fico9@interia.pl

Gość gość
czytałam tutaj o tej diecie i zastanawiam się czy samemu nie dałoby się tego przepracować, poza tym coś mi się wydaje że i tak nie obejdzie się bez poważnych wyrzeczeń, po co więc to zawracanie głowy zwłaszcza że np. nietolerancję pokarmową sama jestem w stanie u siebie zaobserwować, jak po czymś mnie męczy - znak że tego jeść nie powinnam chyba?