Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bubelek

Warszawiacy-pomocy!!

Polecane posty

Gość bubelek

Planuje niespodzianke dla mojego boyfrienda i chce go zabrac na clay dzien do stolicy....czy moglibycsie podpowiedziec gdzie go zabrac?Byle nie jakies super sztywne muzea bo w koncu nie chodzi tylko o historie ale o jakies fajne miejsca gdzie mozna milo spedzic czas....Pomocy;)

jeśli chodzi o muzea, ale nie sztywne to Muzeum Powstania Warszawskiego- jest to supernowocześnie zrobiona wystawa!! polecam a poza tym to trudno powiedzieć co może Ciebie i Twojego faceta zainteresować

Gość bubelek
w sumie to ja nie znam warszawy w ogole;/ bylam tam tylko raz w zyciu wiec w zasadzie wszystko tam bedzie dla mnie nowe i zapewne ciekawe,tylko problemw tym ze nawet nie wiem jak mam sie zabrac za to...zeby potem nie bylo ze sobie umysle miejsca w przeciwnych koncach wawy a potem pol dnia spedzimy jezdzac tramwajami...Chodzi mi o takie standardy...no ze stare miasto to juz weim tylko nawet na tym starym miesic enie wiem za bardzo gdzie mozna zajrzec;/Weim ze mozna wlezc na taras widokowy i chyba na tym sie wiedza moja konczy;/

Gość bubelek
a muzeum powstania warszawskiego to strzal w dziesiatke:)

Gość muzeum to przesada
wszelkie muzea w Wawie to zenada Idz na film trojwymiarywy do IMAXu przy Powsinskiej, mozecie sie przejsc po galeriach handlowych dwie najwieksze to Arkadia i Galeria Mokotow przy okazji mozna pojsc do kina.

Gość Tomaszekk
Jak w Wawie to do Sofii start. godz. 20.00 Pl. Powst. Warszawy1 a w innym dniu do Cocaine ul. Solidarności start 21.00 i dużo by wymieniać

Gość chyba Ci gorzej
przyjeżdzać do Warszawy i oglądać sklepy w Galeriach handlowych to dopiero jest żenada, przecież ona nie przyjeżdża z buszu tylko z innego miasta. Idż na Stare i Nowe miasto, warto zobaczyć park Łazienki. Wilanow jest za daleko. Można przejść piechotą Traktem Królewskim od kościoła św.Anny do Uniwersytetu.

Wspaniały pomysł- pozwiedzać galerie handlowe i kina- można porównać czym się różnią od siebie:classic_cool: :D jeszcze McDonalds pozwiedzać można. A tak serio to polecam Bibliotekę Uniwersytetu Warszawskiego, pod Uniwersytetem nad Wisłą- ładny kawał nowoczesnej architektury na poziomie, z ogrodami i tarasami na dachu. Krakowskie Przedmieście jest w trakcie remontu na odcinku przy Uniwersytecie, ale nie jest to daleko od Starego miasta. W pobliżu można zobaczyć odkryte piwnice pałacu Saskiego przy Grobie Nieznanego Żołnierza (niestety chyba ostatnia okazja, bo zostaną rozebrane i powstanie tak parking podziemny)

Gość ide na spacer
boze jak mozna radzic zeby na jakies fajne przezycie ze stolicy polecic centrum handlowe.. ja uwielbiam spacery w lazienkach. mnostwo fajnych drozek. wystawy. restauracja. poplyniecie gondolami. wszystko. i romantycznie.

Gość metro metro metro
przede wszystkim pokaż mu metro - tylko w stolicy jest ;):) no i te łazienki, stare miasto - ale nie wiem teraz czym dojechać z jednego do drugiego

Gość ide na spacer
a o taksówkach to wy słyszeliście?? ;)

z placu Zawiszy łatwo dojechać do Muzeum Powstania Warszawskiego ulicą Towarową, a do Parku Saskiego to kierować się na plac Bankowy (można tramwajem do Centrum i potem metrem do placu Bankowego- stacja Ratusz) Łazienki są bardzo fajne, zgadzam się. Z ciekawostek\" last minut\" to warto też zobaczyć Halę Koszyki- też zostanie zniszczona przez parking podziemny (odbudowana będzie potem z żelbetonu, taki zabytek nowy powstanie, jak nowa świecka tradycja;) )

Gość wiolaj
Ja polecam zacząć od Stadionu X-lecia tak z rana najlepiej o 6.00 ale to jak będziecie od pociągu iść to nie daleko! Potem Zoo po drodze jest czynne od 10 więc trochę stadionu zwiedzicie. Po Zoo Stare i Nowe Miasto, przechadzka brzegiem Wisły, aż dojdziecie do Biblioteki UW. Potem małym spacerkiem przez centrum Stolicy dojdziecie do PKiN ze swoim tarasem widokowym- polecam, no i chyba starczy o czasu pewnie zabraknie. Powrót też blisko bo zaraz dworzec Centralny!! :)) :)) A z tym stadionem to nie żartowałam bo to ostatni gwizdek żeby tam się wybrać a warto zobaczyć coś tak niewiarygodnego na własne oczy! w końcu widać go na zdjęciach satelitarnych tak jak mór Chiński

taksówki w Warszawie?? nie wiem czy to dobry pomysł:) Jeśli kogoś stać na taksówki to pewnie sobie wynajmie osobistego przewodnika, a nie będzie pytał na forum:)

to fakt- stadion to zjawisko, może nie musi być 6, ale przed 12 już się wszystko zwija, a jest to wyprawa do innego świata, jakby orientalny bazar- handlują Polacy, Rosjanie(i inni z byłego sajuza), ludzie z Kaukazu, Azjaci, Murzyni... Istne Chinatown:) Poza samą koroną stadionu warto się poszwędać po zakamarkach, są strefy gdzie nie zobaczy się Europejczyka! A stadion jako Jarmark Europa znika ostatecznie w czerwcu, potem powstanie tam stadion narodowy

tylko uwazaj zeby cie nie ukradl jakis ciemnoskory: ja zylam w strachu lekkim;) nie spotkalam sie z czyms takim , oni potrafia cie za reke ciagnac,eby pokzac \"piekne buty dla pieknej pani\":P

O! To prawie pytanie dla mnie. Ja tez wybieram sie do Warszawy na dłuższy weekend w czerwcu i chce pochodzic tam z Angolem. Co wato zobaczyć? Ja tez wcześniej nie byłam w stolicy i nie wiem co mozna tam zobaczyc. Mozecie tez polecic mi jakies fajne knajpki z polskim jedzeniem? Cos jak \"chłopskie jadło\" w Krakowie. Bedziemy nocowac w centrum w hotelu ibis na ul. Muranowskiej , to chyba w okolicach Starego Miasta. Napiszcie mi jak stamtad dojechac do Łazienek.

a z drugiej strony wszystkim kieruje kaukazka mafia, więc nie ma tam kieszonkowców i takiej przestępczości (bo to psuje handel i szkodzi interesom) więc wbrew pozorom nie ma się co bać:) Najciemniej pod latarnią, i na odwrót- w jaskini złą nie ma się czego bać:) a że natarczywie na każdym kroku słychać \"papierosy, wódka, spirytus, filmy DVD...\" to uczy asertywności:) osobiście uwielbiam stadion jako zjawisko socjologiczne!! Najlepsze jest gdy pojawi się nalot policji skarbowej, albo innej nieskorumpowanej...Jeszcze z parkingu nie wyjdą a tu jak fala tsunami pędzi informacja, wszyscy zwijają nielegalne płyty, alkohol itp, pędzą do depozytów żeby schować torby z towarem:)

ze Starego Miasta można dojść praktycznie tylko parkami do samych Łazienek wzdłuż skarpy wiślanej, po drodze warto zobaczyc Wisłę z jej Praskim brzegiem- jedyna stolica Europejska z nieuregulowanym korytem rzeki, rzecz godna podkreślenia!! Schodzisz w dół przy Nowym Mieście, albo przed kościołem św Anny(koło kolunmy Zygmunta, przy trasie W-Z) na mariensztat, potem do BUW, wzdłuż Wisły do Mostu Poniatowskiego, pod mostem mijając Muzeum Wojska Polskiego i Muzeum Narodowe, cały czas skarpą do muzeum Ziemi, mijasz Sejm i dochodzisz do Muzeum Sztuki Współczesnej Zamak Ujazdowski, i już jesteś nad parkiem Agrykola i Łazienkami (3 parki są tu obok siebie: Ujazdowski, Agrykola i Łazienki) Muzeum Powstania Warszawskiego jest z angielskimi opisami. I tylko w Angli widziałem muzea zrobione na takim poziomie:) ciągle to podkreślam, bo zrobiło na mnie naprawdę duże wrażenie.

Gość mendaruza
ja kocham łazienki zwłaszcza wiosną-latem, jest pięknie, romantyczny klimat :) pozatym okolice grobu nieznanego żołnierza, nowy świat , starówka :) w Warszawie naprawde są piękne miejsca ,chodz ma tez brzydkie zakamarki ale tak to chyba jest wszedzie , i tak uwazam ze wawa to najpiękniejsze miasto

Gość coś jeszcze
jest fajnego do zobaczenia w Stolicy??

Gość nic tam nie ma
nie warto jechać:)

myślę, że w ciągu jednego dnia to można pójść co najwyzej na Stare Miasto i do Łazienek, więcej się nie zdąży można wjechac na Pałac Kultury i Nauki chyba czynne do 21 - ale znajdziesz to w necie) - z wysokośc i są bardzo ładne widoki na Warszawę :)