Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bubelek

Warszawiacy-pomocy!!

Polecane posty

Dzieki ciekawski facecik :) Mozesz orientacyjnie podac mi cene przejazdu z Dworca do Starówki do tej ulicy Muranowskiej? Jak masz to podaj mi prosze numer telefonu do jakiejs taniej korporacji taxi. Do muzeów raczej nie bedziemy wchodzic wolimy sie powłóczyć po parku i Starówce i odpoczywac co 2 godzinki przy piwku ;)

Gość bubelek
ulalala jaki odzew...:) Dzieki kochani,zdaje sie ze mam plan;] Generalnie to Stare Miasto,potem jesli dobrze sklecam fakty to wzdluz Wisly i do Łazienek....:) A daleko to bedzie?Bo w sumie w miedzyczasie trza by cos wszmac a nie wiem czy ma sens takie bieganie wte i wewte...a a propos wjazdu na gore w Palacu Kultury to z tego co wiem to wjazd taki kosztuje 3 dychy;/Troszku duzo zwlaszcza ze jako ze ja zapraszam to ja stawiam:P

Gość najlepiej
polecam stronkę http://www.um.warszawa.pl/ oraz www.ztm.waw.pl można sobie poszukać jak najlepiej i najszybciej przetransportować sie z jednego miejsca w inne... a co do biletu, jeśli wchodzi w gre komunikacja miejska, to najlepiej opłaca się bilet dobowy (studencki-3,6 a normalny 7,2)

Stare Rynek!Idz na Kamienne Schodki,a tam ulica Bugaj na taki taras widokowy.Widac druga strone Wisly.Muzeum Powstania Warszawskiego tez polecam,bardzo ciekawe miejsce.I Lazienki.

Gość żle słyszałaś
wjazd do PKN kosztuje 5 zł bilet ulgowy:)

Gość unikaj taksówek
To ostrzeżenie tradycyjnie już kieruję do wszystkich miłych gości Stolicy ;-)

Łatwo mówic, ale z dworca z torbą nie chce mi sie wlec tramwajem czy autobusem. Nie chce nawet myslec ile zapłaci moj kolega z lotniska do centrum. W Krakowie zapłacił 100 zł!

Weź pod uwagę linię autobusową 180. Ona łączy prawie wszystkie miejsca, które polecają kafeteriusze! Od Powązek, obok Muzeum Powstania Warszawskiego, obok miejsc zw. z Powstaniem w Getcie,przez Plac Krasińskich i nowe sądy, obok Starego Miasta, obok Teatru Wielkiego, Placu Piłsudskiego z Grobem NN Żołnierza, przez Trakt Królewski obok uniwersytetu, obok trasy pieszej wzdłuż skarpy (możecie przejść pieszo nawet do Łazienek lub wsiąść do autobusu po drodze), obok Muzeum Narodowego i Wojska Polskiego, przez Plac Trzech Krzyży, obok Sejmu, nad Trasą Łazienkowską, obok parów Ujazdowskiego i Łazienkowskiego i Urzędu Rady Ministrów oraz Alei Szucha, obok kolekcji armat i czołgów w forcie na Sadybie, obok TVN, do Wilanowa. W sumie tylko Pałac kultury pozostaje kilkaset metrów z boku. W autobusie 180 jest schematyczny plan jego trasy i wszystkich atrakcji w pobliżu. A to wszystko za 7,20 zł od osoby (bilet normalny całodobowy), na który jeździcie całą dobę od chwili skasowania: autobusem, tramwajem i metrem. Nie bierzcie toreb podróżnych, tylko nieduże plecaki. Satysfakcja gwarantowana! A od taksówek warszawskich to rzeczywiście lepiej trzymać się z dala, szczególnie, gdy się nie zna miasta.

Jeśli przylecicie samolotem, to z lotniska autobusem 175 do Pałacu Kultury, potem tą samą linią do Midowej (collegium Nobilium, dziś Szkoła Aktorska, na przeciwko kościół kapucynów ), gdzie spotykacie 180. Przy okazji oglądacie zachodnie przyległości trasy 180, czyli pl. Piłsudskiego. A jeśli przyjedziecie pociągiem, to oczywiście autobus ten sam, bo Centralny jest przy samym Pałacu Kultury.

Dzięki monitorek za wyczerpujące odpowiedzi. Wydrukuję sobie wszystko i zachowam, a jakby co to bede pytać w czerwcu. Ja przyjade pociągiem z Gdyni a kolega z Londynu na lotnisko i spotkamy sie w hotelu. On na pewno skorzysta z taxi i ja tez. Ale ten autobus na pewno rozważymy. Za 7,20 nie ma sie co zastanawiac.

Gość taksy w wawie to zdziercy
Taksówki tylko wzywane przez telefon z korporacji!! Nie brać taksówek stojących pod dworcem albo lotniskiem, taka jest moja rada. Grosik jest tanią opcją, nie jest to korporacja taksówkowa tylko firma transportowa, nie znam numeru, ale pewnie znajdziesz w necie...