Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość karolinkkaa

kolacja co ugotowac ?

Polecane posty

Gość karolinkkaa

co moge ugotowac na 1 kolacje dla faceta, no niestety nie jestem kucharka , wiec prosze o cos w miare prostego .

Gość to moze na poczatek.....
.............................. zrobisz tylko herbate? poradzisz sobie z zagotowaniem wody?? :classic_cool:

Gość nowanalato
spagetti moze ? 2 cebule kroisz w kostke wrzucasz do garnka, dusisz az zmiekną na margarynie, jak troche zmiekna dodajesz 1 papryke pokrojona w kostke, dusisz razem az zmiekną:) na patelni smazysz mielone miesko (bedzie gotowe jak zmieni kolor na taki prawie bialy) posypujesz je papryka slodką i czosnkiem w proszku (dodajesz tak troche) wrzucasz do garnka z cebula i papryką dodajesz do garnka sos spagetti lowicz pikantny i juz :) albo mozesz dodac jeszzce pol szklanki wody z rozmieszanym sosem bolonese winiary lub knor:)

Gość nowanalato
moj facet je uwielbia :)

Gość mójj
ja mam pieczone udko strusia:) do tego cabernet - oj będzie uczta:D

Gość zró smażone jądra baranie
w sosie beszamelowym

Gość mójj
no jąder to jeszcze nie jadłam:D jak smakują?:p

Gość podobno są bardzo dobre
na potencję :D

Gość mójj
acha, taki afrodyzjak?:p

Gość /łączenie tematów/
http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=3140267 http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=3372588 http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=3352323 możesz zrobic 3 dania zeby bylo oryginalnie i naprawde wyjatkowo i elegancko. Na pierwsze polecam przystawke: salatka caprese: dla kazdego na osobnym talerzu: kroisz ser mozzarella (w kulkach) w plastry i pomidory- slodkie i dojrzale) tez w równe plastry i ukladasz na talerzu na przemian pomidora i mozzarelle w kształt koła. Potem solisz, polewasz oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Na koniec posypujesz świeżo zmielonym pieprzem i świeżymi listkami bazylii. Jest to bardzo proste danie, ja je robie doslownie w 5 minut i tanie, mozzrella- 1 kulka- ok. 2,80zl, najdrozszy jest ocet balsamiczny ale sprzedaja w takich malutkich butelkach takze nastepnym daniem po salatce: taghiatelle w sosie serowym: Rowniez baaardzo proste i trwa tyle co ugotowanie makaronu. Taghiatelle- czyli grube wstązki- im grubsze tym lepsze- polecam zainwestowac w dobry jakosciowo makaron, w koncu to wyjatkowa okazja. I najwazniejsze- makaron musi byc ugotowany al dente- czyli lekko twardawy!!! To podstawa!!! a sos: wrzucasz na patelnie troche masla a na to pokruszony ser gorgonzola (lub jego odpowiednik- babki w sklepie Ci pomogą) kiedy ser sie rozpusci (caly czas musisz mieszac i na bardzo malym ogniu) dodajesz smietane 30% lub 36% i mieszasz az sie zagotuje i koniec. Posypujesz tylko swiezo zmielonym pieprzem i posiekaną natką i wrzucasz na patelnie z sosem ugotowany makaron, mieszasz i na talerz! No i oczywiscie deser, zeby dalej pozostac we wloski stylu proponuje tiramisu Przepis na nie znajdziesz w necie Do wszystkiego oczywiscie winko- biale schlodzone lub czerwone- ja polecam Lambrusco lub Valpolicellę

Gość dlon pomocna dlon
fajne przepisy te ostatnie, szkoda, ze takie drogie... aa...i radze sie tak nie spuszczac nad tym makaronem... to nie jest koniecznosc, zeby podawac al dente. moja mama lubi rozgotowany i jak robie jej obiad, to dostaje rozgotowany. al dente podaje sie tym, ktorzy lubia al dente, proste :) nie ma przymusu

Gość mójj
ta sałatka jest lepsza z fetą (zamiast mozzarelli) i z vinegretem - ja ucieram oliwę z oliwek z octem winnym, odrobiną czosnku z kostki i musztardą, ale niekoniecznie. i dodaję troche oliwek nadziewanych pastą z łososie - niekaloryczne a smaczne.