Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość szkot kot

jakiego psa wybrać

Polecane posty

Gość szkot kot

Córka namawia mnie na psa. Zastanawiam się nad tym dość poważnie, zebrałem już wszystkie warunki, na których by mi zależało: -pies mieszkałby stale w ogródku. -średniej wielkości (mniejszy od wilczura, większy od spaniela) -funkcja stróżująca mile widziana, ale wykluczone szczekanie na listonosza i na wszystko, co widać za płotem -brak dominacji (wykluczony np. amstaf) ale też nie totalnie naiwny (jak golden). -byłby to pierwszy pies w naszym domu. Poczytałem już to i owo i zaczynam dostrzegać, że wymienione cechy często się wykluczają. Może ktoś mógłby podzielić się swoim doświadczeniem i coś doradzić?

Gość proponuje Yorka

a dlaczego nie własnie owczarek? piękne i MĄDRE psy!

Gość szkot kot
O owczarkach niemieckich wiem, że nie wytrzymują samotności. Znam też opinię, że owczarki podhalańskie samotność znoszą doskonale, ale one niestety stale szczekają, tak dla zaznaczenia terytorium. Natomiast niemieckie, jak już się odezwą, to z takim paranoicznym szałem, że szkoda gadać. Mam kilka po sąsiedzku i dziękuję!

Gość 543210
Najlepiej sztucznego, wypchanego z mechanizmem do nakręcania. Spełni wszystkie te warunki jesli bedzie mial odpowiedni program.

Gość jamnika on Cie
nauczy jak spełnic te warunki , dyscyplina murowana

Gość szkot kot
ON są piękne, ale mądre to chyba tylko na filmach o Szariku i Cywilu. Te z mojego sąsiedztwa to kompletne debile, nerwowe, tchórzliwe i agresywne zarazem. Słyszałem też, że ON są sprawcami największej liczby pogryzień, chociaż nie wiem, czy to nie są złośliwe pomówienia ze strony właścicieli amstafów. Mimo wszystko ochota na własnego Szarika już mi dawno minęła i nie wróci :-(

psa trzeba umieć wychować a nie tylko mieć a owczarki są inteligentnymi psami więc uczą sie szybko, poza tym liczy się teź źródło z którego bierzesz psa bo jego charakter zalezy głównie od przekaznych mu genów; mój kuzyn ma owczarka którego trzyma cały czas w kojcu, poświęca mu czas (długie spacery) i jakos na samotnego nie wygląda, ale skoro z góry zakładasz że pies będzie samotny to po co Ci on w ogóle? pies to duża odpowiedzialność i nie powinno się go kupować tylko dlatego że dziecko ma kaprys bo jak to dziecko wszystko mu się kiedyś znudzi i co potem z tym psiakiem?

Gość szkot kot
A co do sztucznego psa, to oczywiście zgadzam się na 100%. Serdecznie radzę córce jakiegoś czworonoga w komputerze, czyli wirtualnego. Jak dotąd nie udało mi się jej przekonać ;-)

Gość ja już
miałam wilczura 16 lat . Kochałam tego psa mimo ,ze był w domu nic nie zniszczył. Szczekał czasami , i głównie na inne psy. Teraz małe co nieco , pyziur drze na wszystko co się rusza. Nawet ptaki na niebie mu przeszkadzają . A jak próbuję go ukarać to zęby wystawia. Pierwszy raz w życiu mam zapędy mordercze.. A jak pomyślę że to jeszcze z 10 lat ...Brrrr.. Do tego jeszcze znaczy w domu . Dopiera teraz tego sie dowiedziałam . Duże nie potrzebują tego robić . Ale jak wybieraliśmy psa to nikt nie powiedział, mimo że niejeden z tym walczy . Pewnie nie chcieli byśmy mieli lepiej..... Dobrze się zastanów, bo nie wszystko można przewidzieć . Każdy pies jest inny nawet wewnątrz rasy..

Mikifiki mądrze gada Owczarki niemieckie to kochane i mądre psy - szkoda ich dla takiego właściciela :o \"Dla dziecka\" to się kupuje pluszowego psa :o

A może collie? Sama mam i uważam,że to cudowne psy...Jak coś, to chętnie doradzę w sprawie wychowania, żywienia itd.:) Zdjęcia mojego Remcia do obejrzenia w stopce.

a nie pomyślałeś że takie \"głupie\" owczarki są wynikiem kwestii podejścia właściciela? znam owczarki które są dobrze chowane od małego, posłuszne, reagują na każdą komende ale tego nie ma sie za darmo trzeba nad nimi pracować, bo jak to pisałeś o debila, tchórza, nerwowca nie trzeba się starać i to tyczy się KAŻDEJ rasy!

Gość A co zrobisz...
jeśli jednak pies bedzie szczekał na przechodniów??? w końcu chcesz psa stróżującego??? Pies to nie samochód z salonu który możesz sobie dostosować do własnych potrzeb, przemalować itp. ! A to czy pies bedzie dominujacy czy nie zależy od WYCHOWANIA!!! Labrador też może zagryzac ludzi a amstaff może byc potulny jak baranek! :O Nie wierze zeby udało ci sie znaleźć psa o jakim piszesz wiec może daruj sobie mamy już wystarczająco dużo bezdomnych, porzuconych psów i kolejny nie jest potrzebny. A swojej córce kup "tanaguczi" (jakkolwiek sie to pisze)- pies i tak pewnie by jej sie znudził i trafil na ulice (bo szczeka, ślini sie, skacze lub bóg wie co jeszcze - powód zawsze sie znajdzie)

Gość szkot kot
Nie bierz słowa s"amotność" tak dosłownie. Chodzi mi o podkreślenie pewnej cechy, którą powinien mieć pies podwórzowy, by mógł zachować równowagę i nie stał się ciężarem dla otoczenia. Niektóre opisy ras zawierają wskazówki na ten temat.

Gość 543215
Owczarki niemieckie to rasa numer 1 na liscie ras. Najwszechstronniejszy pies, najmadrzejszy, najlepszy do tresury, ukladania. Zaznaczam, że nie mam owczarka, gustuję w retrieverach.

Zawsze jeszcze trzeba wziąć poprawkę, że głupi właściciel nie wychowa mądrego psa :P

Gość taaaa..i
i najczęściej zaadającą na dysplazje stawów biodrowych!!!!! W dzisiejszych czasach znalezienie owczarka bez dysplazji graniczy z cudem :O

Gość tak właśnie
Popieram poprzedni wpis . KAŻDY pies jest mądrym i dobrym / taka już ich natura/ , a tylko ludzie są ......... różni i dlatego psy też. Pies jest zwierzęciem stadnym i potrzebuje towarzystwa , a że szczeka - śpiewać nie potrafi , z listonoszem całkiem inna sprawa , bo tu wchodzi w grę ogromna ilość zapachowych informacji dlatego musi być szczekanie Osobiście mam dwa psy , ale mieszkają ze mną i są domownikami , ale może dlatego właśnie spokojnie patrzę na zabawę mojej córci z nimi i wiem , że nigdy nic nam nie zrobią ,zresztą nie tylko nam , bo dzieci wszystkich gości są oblizywane po rękach/jeśli tylko na to pozwolą/ Nie kupuj psa ,bo tak chce dziecko dzisiaj - jutro będzie chciało coś innego i co zrobisz

Gość 543215
Labrador zagryzac ludzi? A kto ci takich informacji udzielil. Labradory to psy z zerowa agresją. Nawet jeśli bys chciała to agresji w nim nie wyrobisz bo one genetycznie sa nieagresywne.

Gość lililaj23
polecam amstaffa to ras psow bojowych idealne sttróze, sama hoduje te psy od kilku lat i mam do czynienia z psami znajomych, sa doskonale do towarzystwa, pilnowania itd :) tylko problem jest zima bo nie moga długo przebywac w sniegu i i mrozie :)

ja nadal sądze że jeżeli już musisz kupić tego psa to owczarek będzie najlepszy, trzeba tylko od małego nad nim popracować a potem cieszyć sie z efektów! polecam suczki, wydają mi sie jakieś łatwiejsze do ułożenia ale może to tylko subiektywizm bo sama mam teraz suczke :D ma już swoje lata ale już wiem jakiej rasy będzie mój kolejny psiak :D

miałam kiedyś pudla...był słodki, śliczny, grzeczny, taki prawdziwy salonowiec:D jednak gdy przyszedł czas \"dojrzewania\" zgłupiał - wybywał z domu, nie było go tygodniami...ja rwałam włosy z głowy, ryczałam w poduszkę, nie spałam po nocach...mamasakra...kiedy wracał (a takie wyprawy zdarzaly mu się późną jesienią lub wczesną wiosną) często chorował. któregoś roku zachorował na nosówkę i o mały włos by się przekręcił...były zastrzyki, leki, które wypluwał, no i sam tygodniami leżał jak\"wypluty\" w końcu na jednej z takich eskapad wpadł po tira i ja przysięgłam sobie, że nigdy więcej żadnego psa mieć nie będę.... teraz mam owczarka - mądrą i wierną sukę, której faktycznie poświęcam dużo czasu, ale tego nie żałuję... serio, jeśli są ku temu warunki to polecam tylko owczarki

Gość szkot kot
Proszę o poważne opinie. Ja sobie tematu nie lekceważę, psa nie porzucę, co najwyżej go NIE KUPIĘ! Trochę czytałem, obserwuję psy z sąsiedztwa, staram się podjąć świadomą decyzję. Będę wdzięczny za wypowiedzi PRAKTYKÓW.

Krew mnie zalewa jak pomyślę o psach i kotach, które miały być zabawkami dla dzieci - a zabawka, jak każda, się znudziła - i ląduje w schronisku dla zwierząt. :( Można kupić psa \"dla dziecka\", jak dziecko ma te powiedzmy 16 lat. A już do zabawy kilkulatkowi - jasneee... dziecko szarpie za ogon, wsadza palce do uszu, przy tym pies ma być cały czas spokojny, a jak zęby pokaże - to do uśpienia albo oddania.. Biedne z nami ludźmi te zwierzęta :o