Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość frytkapl

4 miesiac

Polecane posty

Gość frytkapl

czy mozna na solarium w ciazy? 15 tydzien....

Gość niestety nieeeeeee

no chyba zes zglupiala. owszem znam takie co chodzily i do 6 miesiaca ale ja bym nie kusila losu

Gość nie ryzykowałabym
dziewczyny przeciez jeszcze nie wiadomo czy dziecku szkodzi czy nie bo chyba nie robili takich badan...a co wtedy gdy za parenascie lat okaze sie ze sa bardzo szkodliwe dla płodu.....

Gość jak czytam wypowiedzi
kolezanki wyzej to mnie mdli. Piszesz ze masz 26 lat...czemu Twoje wypoeidzi sa na poziomie 16 latki? jasne ze nie mozna chodzic na solarium :|

Gość ja tez juz nie moge....
jestem raczej obserwatorka tego forum i matka oczywiscie jak spotykam "ciezarna" to mi sie slabo robi od tych wypowiedzi.... dlaczego ty taka jestes? nie chce Cie obrazac i nie bede, ja po prostu Cie nie rozumiem!!!!!!!!!!!!!! Twoje zycie, Twoje decyzje, Twoje odczucia - ale sposob w jaki je tutaj przedstawiasz sa czasem po prostu okropne....zeby nie uzyc innych slow..... kurcze troche wiecej wrazliwosci!

Gość jak dla mnie
to ona ma 16lat i jej wypowiedzi to prowokacja. Nie wierze ze ma 26 i to co pisze jest prawdą, az tak załosną byc ....porazka

pewnie ze nie mozna .ten ginekolog ktory ci powiedzial odwrotnie powinien w trybie przyspieszonym zmienic zawod. ja mam kolezanke ktora poszla w trezecim miesiacu i w ten sam dzien poronila a w szpitalu odrazu jej powiedzieli jak jest tego przyczyna SOLARIUM. niech zyje wiecej takich madrych ginekologow.brawo

Gość madziarek55
chyba ze chcesz usmazyc dziecko...wydaje mi sie ze wysoka temperatura moze doprowadzic do poronienia.

To znalazłam na pewnym forum: SOLARIUM W CZASIE CIAZY DZIEŃ BOBRY CHCIAŁABYM SIE DOWIEDZIEC DO KTÓREGO MIESIACA CIAZY MOZNA KORZYSTAC Z SOLARIUM I JAKIE JEST ZAGROZENIE W CZASIE KORZYSTANIA. DZIEKUJE! I ZYCZE WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO W NOWYM ROKU!!!!!!!!!!!!! 1. Najbardziej bezpieczne w ciąży jest jak najmniejsze ingerowanie w rozwój płodu, dlatego solarium w ciąży nie jest polecane. 2. Organogeneza kończy się ok. 13 tygodnia ciąży, dlatego po tym okresie działanie UV nie powinno mieć większego wpływu na płód. Jednak ad.1 Punkt 1 i 2 to wypowiedź ginekologa. I jeszcze to: Powszechnie uważa się, iż solarium ma niekorzystny wpływ na cerę i skórę, ponieważ powoduje jej przedwczesne starzenie się oraz powstawanie zmarszczek, jak również zwiększa ryzyko raka skóry. Pomimo, iż nie stwierdzono, aby samo promieniowanie miało niekorzystny wpływ na płód, to nie zaleca się częstego korzystania z solarium w czasie ciąży, tuż po porodzie oraz w czasie karmienia piersią. W ciąży skóra odznacza się zwiększoną wrażliwością na promienie słoneczne, w związku z czym reaguje ona na promieniowanie wykorzystywane do „sztucznego opalania” bardziej intensywniej i dlatego, po seansach w solarium, mogą pojawić się poparzenia, przebarwienia na skórze, jak również różnego rodzaju alergie. Wskutek zmian hormonalnych często na twarzy ciężarnych pojawiają się różnego rodzaju plamy i przebarwienia (np. ostuda ciężarnych), które po opalaniu w solarium mogą się pogłębić i pozostawić stałe i nieodwracalne zmiany. W czasie ciąży skóra ulega także znacznemu rozciągnięciu, przez co staje się nieco cieńsza, a tym samym podatna na przesuszenie. Nadmierna suchość skóry zmniejsza jej elastyczność, co może zwiększać ryzyko powstania rozstępów i gorszego powracania skóry do normy po porodzie. Podczas opalania w solarium bardzo niebezpieczna jest nagła zmiana temperatury. Może ona spowodować wzrost ciśnienia tętniczego krwi, co stanowi poważne niebezpieczeństwo dla ciąży. Dotyczy to szczególnie kobiet, u których w czasie ciąży ciśnienie tętnicze wynosiło powyżej 140/90 mmHg, Nagły wzrost ciśnienia może spowodować przedwczesne odklejenie łożyska i inne niebezpieczne powikłania ciąży. Poza tym należy pamiętać o tym, że w czasie ciąży zdecydowanie przeciwwskazane jest przegrzewanie ciała. Dotyczy to zarówno opalania w lecie jak i w solarium. Nie znaczy to jednak, że korzystanie z solarium jest bezwzględne przeciwwskazane w czasie ciąży. Korzystanie z umiarem i wybieranie urządzeń, które nie rozgrzewają się zbytnio jest dopuszczalne pod warunkiem wykluczenia powikłań ciąży przez lekarza. Nadal uważacie, że nie ma przeciwwskazań??

Gość blanca...
ostatnio w telewizji wypowiadał sie dermatolog, który powiedział ze dozwolona dawka to 10-15 min na ....uwaga...ROK!!! a Wy chciecie tam chodzic w ciąży....nic tylko sie za głowe chwycic.

Zdana są podzielone.. Wg specjalisty w wojewodztwie kuj- pom.. \" nie ma dowodow na to aby promienie solaryjne szkodzdziły na płód (jak uwazano kiedys).. najgorsze jest przegrzanie... (zarowno wpływ gorącego powieetrze jak i gorących kąpieli). Jednak jak Pan doktro powiedział, jeżeli skorzystam z solarium raz na 2 tyg i nie dłuzej niz 10 min przy maxymalnym nawiewie.. nic nie powinno się wydarzyc... ( tzn, szanse takie jak przy innych czynnościach). A co do opalania na plaży... na pewno nie wskazane jest długotrwałe wystawianie brzucha na promienie słoneczne.. Jednak jeżeli pospacerujemy brzegiem schłodzimy sie wodą... a od czasu do czasu wypiejmy coas zimnego w cieniu.. to na pewno nic sie nie stanie.. Każdy organizm jest inny...i daje każdej z nas indywidualne sygnały. Osobiściee jednak nie odważylam sie na wizyte w typowym solarium... pozwolilam sobie za to na solarium siedzące (opalanie twarzy szyi i dekoltu) reszte ciala smaruje samoopalaczem... Jednak w miare rozsądnego opalania na plaży sobie nie odmówie:)

Gość na pewno solarium szkodzi
ale jak ktoras chce byc piekna a ma gdzies zdrowie własnego dziecka to mozna jej tylko pogratulawac głupoty . Krew mnie zalewa jak matki ryzykują zdrowiem dziecka !

Gość ufliczek
dziękuję za usunięcie idiotki , która małpuje ciężarną

kurcze jak można nawet o takie cos pytac???? mowią żeby nie wystwiac sie mocno na słonce a ta do solariu gdzie tam takie prominiowania a co do ciężarnej-*--- to ty chyba na siłe chcesz okaleczyc swoje dziecko pomysl o adopcji

mój lekarz powiedział tak \"nie udowodniono, że szkodzi, ale to nie znaczy, że nie szkodzi\", ja nawet nei planowałam chodzić, ale z czystej ciekawości zapytałam ;)

Gość ufliczek
niewiedza daje głupim szczęście Potwierdza się, jak widać tu.