Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość justynaxxxxxxxxxx

jutro kolokwium-pomóżcie rozwiązać problem z zadaniem

Polecane posty

Gość justynaxxxxxxxxxx

Witam mam taki problem, właśnie analizuje zadania na jutrzejsze kolokwium z mechaniki, i nagle dochodzę do momentu t^2+0,816t-3,92 i niewiem skąd dalej się wzieła postać w zadaniu: t=-0,408+2,02=1,61 czy ktoś mógłby mi powiedzieć jak wcześniejszą formę przekształcić w poniższą??? pomocy jutro kolokwium!!!!

w pierwszej części nie ma równania więc, nie równanie nie mogło przejść w równanie, coś źle spisałaś

Gość justynaxxxxxxxxxx
pomyliłam się powinno być tak: t^2+0,816t-3,92=0 i niewiem skąd dalej się wzieła postać w zadaniu: t=-0,408+2,02=1,61

nie wiem skąd wzięło się to drugie, ale jak dla mnie to jest zwykłe równanie kwadratowe, jeśli nie liczysz jakiś prądów to masz zwykłe liczby rzeczywiste bez części urojonej więc liczysz jak równanie kwadratowe dostajesz deltę, bierzesz ten pierwiastek który jest logicznie zgodny z prawami mechaniki i masz wynik :-)

Gość justynaxxxxxxxxxx
nie licze żadnych prądów, to są zadania z dynamiki. dla mnie też jest to równanie kwadratowe z którego moim zdaniem powinno sięliczyć delte i otzrymujemy wynik. jednak w książce w dalszej części nie mam delty obliczonej tylko od razu pod tym równaniem kwadratowym jest że t=-0,408+2,02 czyli t=1,61 i jak przeksztalcić równanie kwadratowe na powyższe równanie t??

ee to ja juz sam nie wiem, ale rówanieniem kwadratowym też dostałem pierwiastek 1,6135 :-)

Gość justynaxxxxxxxxxx
a możesz wypisac mi kolejne kroki jak obliczałeś pierwiastek bo mi inny wynik wychodzi

a= 1, b= 0,816, c = -3,92 Δ = b2 – 4ac a więc Δ = (0.816^2) - (4 * (-3.92)) = 16.345856 pierwiastek z delty to: 4.04300087 t1= (-b +sqrt(Δ))/2a t1= (-0,816 + 4.04300087)/2 = 1.61350044

Gość justynaxxxxxxxxxx
bardzo dziękuje pozdrawiam:)

Gość justynaxxxxxxxxxx
jutro rano zrobie przelew:)