Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ELG

JAK SIE ZNOW PRZYZWYCZAIC DO SYSTEMATYCZNEJ NAUKI PO DLUGIEJ PRZERWIE????

Polecane posty

kiedys uczylam sie bardzo duzo mialam bardzo dobre oceny, wyjechalam zaq granice, gdzie mieszkam w dalszym ciagu i praca stala sie jedyna ambicja calkowicie wybilam sie z rytmu a znow musze zaczac sie uczyc

najgorzej ze jest to po norwesku i dosc ciezko przychodzi...

Gość DolnoSlązak
Trzeba się zmusić ! ! ! Nie będzie łatwo, ale później już łatwiej. Ja znam człowieka, który w wieku 31 lat zdawał mature, poszedł na zaoczne prawo, później zrobił doktorat z ekonomi. teraz ma rozpoczetą aplikacje. (ps: miedzyczasie zaczął pracę w baku. Został dyrektorem jednej z filii) .

mam 23 lata i ledwo co koncze licencjat za rok tyle ze po norwesku ekonomie i handel zagraniczny ale marze studiowac turystyke albo byc tlumaczem czasem mam wrazenie, ze moglam zostac w kraju, konczylabym teraz Ekonometrie i Informatyke ktora studiowalam rok zanim wyjechalam do Norwegii

co myslicie o tym?? zastanawiam sie tez, czy po skonczonym licencjacie wracac do kraju czy kontynuowc nauke w sumie nie odlozylam zadnych pieniedzy jeszcze

Gość DolnoŚlązak
Przecież jesteś ekonomistką. Zadaj sobie pytanie co czy: - wrócić teraz gdy wzrost PKB wynosi 6%, rozwija się gospodarka i potrzeba kadry menadźersiej, więc teraz łatwiej o kariere. - zostać tam i żyć w lepszym standardzie. Jeśli to pierwsze to mając licencjat z zagranicznej uczelni masz szanse. Sobie musisz też odpowiedzieć czy teraz czy po mgr - jeśli to drugie, to sama wiesz że lepiej zdążyć przed dekoniunkturą w cyklu koniunkturalnym. Ale to ty juz sama będziesz lepiej wiedzieć, jeśli śledzisz tą tematykę (ja nie wiem kiedy to nastąpi). Z co do zostania w Norwegii lub szans w Polsce: Musisz sobie odpowiedzieć na ile wolisz być "płotką w morzu" tam a na ile "szczupakiem w stawie" tutaj. Potrzeby materialne to nie wszystko. Ale i tak kwestie szczegółowe z tych spraw ty znasz i tylko ty możesz sobie doradzić :-)

ekonomista to ze mnie zaden szczerze mowiac, nie ucze sie tego zbyt, zaliczam , bo zaliczam