Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niepoważne towarzystwo aż się

Zaprawki do wódki

Polecane posty

Czy ktoś mógłby się podzielić ciekawymi przepisami na zaprawienie wódki . Chodzi mi , żeby ze zwykłej czystej zrobić jakąś kolorową. Pomysłów mi niestety brak

Gość można dodać zaprawy
smakowe np. z Monina :)

Ale co to jest ten Monin. W mojej okolicy nikt tego nie zna. Czy to jest jakiś sok albo syrop??

ostatnio na allegro jest pełno zapraw do alkoholu, ale jako nie mam przekonania do sztucznych, ale za to teraz mnie natchnęło, że w ten sam sposób wypróbuję wszyskie owoce jagodowe !!! :) malinki, jagody, porzeczki, itp. powinny powychodzić niezłe rzeczy ;) aha jest jeszcze jakiś patent na cytrynówkę ze spirytusu - super rzecz, raz piłam u znajomych, ale nie znam dokładnego przepisu, napewno jest tam spirytus, cytryny, cukier i woda :) i tylko tyle wiem niestety

Moi znajomi robią z aronią. Też próbowałam, ale proporcji nie znam. Dobra jest z jagodami czarnymi. Pyszna, a przy tym zdrowotna.Pozdrawiam!!!

Gość można dodać zaprawy
-Monin- to marka zapraw bezalkoholowych:) tylko cholerstwo drogie - pojemność 0,7 - kosztuje chyba 25-30 zł w zależności od smaku ale przyznaję, ze są rewelacyjne

Cukierki kukułki rozgnieść i zalac je w słoju wódką.Po 10 dniach przecedzić przeż gazę lub sitko. Wódka z cytryną 1 ,5 l wódki 1 cytryna-sparzyć ,naciąć i w nacięcia włozyć 20 ziarenek kawy naturalnej.Dodać 5 łyżek cukru. Odstawić na 10 dni.

karmel cukier podrzewasz na patelni jak sie rozpusci dodajesz wrzacej wody caly czas mieszajac, przecedzasz i jest fajny syrop w sam raz do wodeczki:D

albo likier orzechowy tylko trzeba czekac do wakacji bo potrzebne sa orzechy wloskie ale zielone niedojrzale a wiec potrzebne beda: 20 zielonych orzechow 2 gozdziki cynamon 0,75 l spirytusu 35 dag cukru 0,75 l wody orzechy trzeba posiekac wlozyc razem z przyprawami do karafki, sloja czy tam do innego naczynia.zalac spirytusem zatkac. trzymac 4 tygodnie w slonecznym miejscu. zagotowac cukier z woda, wymieszac z nalewka przecedzic i gotowe :D naprawde super sprawdzony sposob. POLECAM:D

polecam wpisać w google(bo sama w tej chwili proporcjii nie pamiętam): -piwówka,czyli spirytus(wódka x 2) na piwie,najlepsze Dębowe Mocne -cytrynówka,tylko szukaj przepisu z obieraniem i zalewaniem skórek oraz gotowaniem wywaru z owoców,ta jest najlepsza -nalewka farmaceułtów,kapie sobie kap kap kap,strasznie długo,ale efekt murowany(zaskakiujące jest to ze dodaje sie do tego mleka a wychodzi klarowny słomkowy napój) a tak na szybko -przypalanka,rozpuszczamy cukier aż do zbrązowienia i do wódeczki ,żeby sie do wieczorka przegryzło(w lodówce trzymamy i co ruszmieszamy) -miodóweczka,jeszcze mnie po wczorajszej w głowie szumi,miodek rozpuścić,tak koło 3/4 szklanki na 1/2l trochę cukru waniliowego dla aromatu i coli dla kolorytu i też niech się przegryzie to są sprawdzone przeze mnie napitki, a ich zaletą jest to ż w 70% nie ma po nich kaca pozdrawiam

Gość mmaarrttaaaaa
...ale babola zrobilam;/-SPROBUJ(ale wstyd;/)

Gość Malinowy Król 97
Do uprzednio zmrożonego 50ml kieliszka wrzucam 2-3 zgniecione, bardzo dojrzałe maliny i zalewam do pełna, również zmrożoną Żubrówką Białą. Jest to shocik z delikatną zakąską w jednym.

Gość gość
A tak wogóle to po co zaprawiać jak jest tyle różnistych kolorowych ódek... Próbowałeś np.Żubrówkę Paloną, albo Żurawinówkę? Calwadosy są niezłe :)

Gość gość
Podajcie jeszcze jakies przepisy na fajne shoty. Kupilam ostatnio super wodeczke i troche szkoda jej na drinki. Chcialabym jakos lepiej ja podegustowac. :)

Gość Poważna Zofia
A ja jestem za Białą Żubrowką, sama w sobie jest dosyć delikatna, a poza tym jest świetną bazą do drinków, lubię eksperymentować i dodawać rożności np. ostatnio świeży sok z czarnych winogron i kroplę limonki...i plasterek świeżego imbiru... pycha

Moja mama zawsze zaprawiała orzechy włoskie w żubrówce białej, do kojaco działa na ból zębów, i inne dolegliwości jak np. ból głowy.

Gość gość
ale spamuja z ta zubrowka :D

Gość gość
Ja mogę polecić zaprawki szwedzkie strands lub prestige. Sam byłem ciekaw i chyba tylko z racji ich niskiej ceny postanowiłem spróbować "tak dla jaj". Byłęm całkowicie sceptycznie nastawiony, ale.... i ku mojemu ździwieniu było ogromne ALE.... spodziewałem się tylko zapachu i koloru i smaku, który trąci nieprzerobionym spirytusem. tymczasem smak był zaskakująco dobry. Nie dobry jak prawdziwy, ale zaskakująco dobry... może mi sie tak trafiło, gdyż ponoć nie wszystkie zaprawki są dobre i nie wszystkie zbliżają się choćby na kilka kilometrów od oryginału. Fakt faktem, że troszkę unowocześniłem recepturę gdyż dodałem kilka kryształków ciemnego cukru i to może w nim był ten knyf. Testowano na Tennessee whiskey. nie jest to kryto-reklama, gdyż kilka firm je sprzedaje na internecie a ja nie należę do żadnej z nich, jak ktoś również spróbuje to proszę o wymianę się spostrzeżeniami. pozdrawiam

Gość haszpek
Nie ma żadnych problemów - http://bimbrownicy.pl/Zaprawki-do-alkoholu Kwestia taka, co jest dokładnie potrzebne. Ogólnie zaprawki nie są drogie - musicie jedynie dobrać odpowiedni pod swój przypadek aromat.

Gość gość
do wóki na ostro, to perłą chmielowa :P