Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość erkika z dzika

w którym kosciele składa dokumenty?

Polecane posty

Gość erkika z dzika

oby dwoje jestesmy z innych parafii a slub mamy jeszcze gdzie indziej. co trzeba zrobic? do ktorego kosciala sie udać, by zlozyc i podpisac dokumenty? juz sie w tym wszystkim pogubilam...

Gość zaczarowana dorożżżka
Pomagam, bo jestem w temacie, na bierząco... po długiej włoczędze od koścoioła do kościoła. Pytanie zasadnicze czy wszystkie te kościoły są w jednym województwie. Napiszę jak to było u nas. Ja do 15 roku życia należałam do jednej parafii w miejscowości A w łódzkim. Mój narzeczony do 25 r.ż do parafii B w łódzkim. Slub będzie w miejscowości B w łodzkim. Teraz od roku mieszkamy w INNYM WOJEWÓDZTWIE w miejscowości C więc podlegamy według prawa kanonicznego pod tą kurię czy jak tam zwą. Z kosciołem, jak z urzędem skarbowym LICZY SIĘ TYLKO ADRES ZAMIESZKANIA. Musieliśmy pobrać akty urodzenia z Urz. St. Cywil. w miejscowości urodzenia. (22 zl), akty chrztu i bierzmowania z parafii w miejscowości gdzie parafie A i B. I jeszcze musiśz mieć z Urz. St. Cywil. w miejscowości w której mieszkasz dokument o braku pzreciwskazań do zawarcia małżeństwa ( ważny tylko 3 msc-e). Z tymi wszystkimi dokumentami idziesz do parafii do której należysz wg miejsca zamieszkania (aktualnego). Unas była lipa bo nie mieliśmy księdza po kolędzie i chciał robić problemy, ale ostatecznie się zgodził spisać protokół i wystawić licencję do kościoła w którym będzie ślub. Nie dajcie się zbyć, bo inaczej czeka was wędrówka. Ach , zapowiedzi mamy w ttutejszej parafii i mucimy je zawieżć do MIEJSCOWOŚCI RODZINNEJ GDZIE SĄ PARAFIE a I b. mYŚLE ŻE JESLI JEST TO 1 wojewdztwo to sprawa będzie prostsza. Idźcie tam gdzie mieszkacie.