Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

smerfeta88

TAPING ktos sie na tym zna?? HELP!!

Polecane posty

sluchajcie czy to mozliwe ze jak mam z tylu na udzie naklejony plaster w celu rozciagniecia miesnia bo mam przykurcz to mnie od tego strasznie boli rzepka?? bo nie wiem juz sama wszytko wzielo sie wlasnie od porblemow z kolanem i teraz nie wiem co myslec..niczego sie tez nie moge nigdzie dowiedziec bo malo kto zna ta metode;/ dodam ze mam go dopiero 2 dni a mam nosic tydzien...i potem pojsc po nowy...

juz szukalam na tej stronce ale tam nie pisze nic konkrtenego zwlaszcza o kolanie;/ i nie wiem czy nie robie sobie przypadkiem krzywdy..co prawda plastrowal mnie specjalista ale boli mnie to ze stanac nie moge...

Gość jaki miesien masz konkretnie
rozciagany? i dlaczego akurat ta metoda? zrobilam dwa lata temu kurs tapingu w Niemczech (jestem fizjoterapeutka) i powiem CI, ze moim zdaniem ta metoda to pic na wode, w dodatku stosowania przez leniwych terapeutow jesli zaczelo sie od porblemow z kolanem to pewnie nie do konca je prostowalas i z tad wzial sie przykurcz miesnia, lepiej byloby rozciagac to za pomoca strechingu albo poizometrycznej relaksacji, doprowadzic kolano do porzadku, popracowac nad miesniami i nie byloby nawrotow, od samego tapingu to jeszcze nie widzialam zeby rozciagnac przykurcz miesnia

ojj jak sie ciesze ze trafilam na kogos kto sie zna! wiec napisze ci po kolei moze mi jakos pomozesz...bolalo mnie kolano poszlam do elkarza dostalam blokade nie pomoglo stwierdzil wiec ze symuluje poszlam do ortopedy dla posrtowco prywatnie zrobil mi USG MRI RTG wyszla uszkodzona lekotka przysrodkowa i plyn zrobili mi artroskopie to bylo rok temu juz pzred artro mialam przykurcz ze nie prostowalam wogole....nie wiem czy to ma znaczenie ale wlasniew noc po zabiegu starsnzie bolao mnie z tylu kolana i wlasnie ten bol zostal mi do dzis..oczywiscie chodzilam na rehabiltacje i tearz jzu prostuje kolano ale dalej boli zwlaszcza jak dlugo siedze to jest tragedia bol nie do wytrzymania nic nie pomaga tylko tramal a po tym kreci mi sie w glowie!1poszlam wiec znowu do elkarza zrobil mi usg tam wyszlo przyparacie rzepki chondormalacja i blzina na tej lekotce bo mi jej nie usuneli tylko spilowali aha no i plyn w kolanie ale dla pewnosci zorbilam tez mRI na ktorym nie wyszlo nic!! wiec lekarz stweirdizl ze to wina meisnia dal mi blokade i zalozyl te plastry mam od samego tylka do kolana to nakleojne ale od wczoraj jak chodze to mnie ta rzepka starsnzie boli i nie wiem czy to sciagnac czy poczekac do kolejnej wuzyty...nie wiem czy wogole cos mi dolega skoro MRI nic nie wykazalo...a co do TAPINGU to lekarz mi pwoeidzla ze tearz to juz napewno nic nie bedzie bolalo bo to najlepsza metoda...oczywiscie uwierzylam najgorsze ejst to ze za tydzien mam mature a dlzuej niz 30 minut nei potrafie wytrzymac na siedzaco...:((

sorki ze sie tak rozpisalam ale nie wiem co jest akurat wazne mecze sie juz 2 laat z tym wsyztkim...a miesien to nie wiem jak sie nazywa ten z tylu uda...bo czworoglowy podobno jest clakiemw pozradku:)

Gość a co ta
metoda powoduje?od tego jest dluzsza lydka?

zaczne od tego - ze z kolanem, jak sie zacznie cos dziac, to sa problemy :-O najlepiej byloby gdybys znalazla dobrego ortopede, ktory specjalizuje sie w "robieniu" kolan (w woj. podkarpackim polecam dr Bieleckiego ze szpitala wojewodzkiego nr 2 w rzeszowie), nie ebde oceniac tego co robia z Toba lekarze ale powiem tylko, ze z blokadami trzeba uwazac (wstrzykuje lignokaine i sterydy, dziala to rpzeciwbolowo i przeciwzapalnie ale oslabia bardzo sciegna miesni i czesto dochodzi do zerwania sciegien po takich zabiegach, nawet przy zwyklych czynnosciach) co do kolana - wydaje mi sie, ze cos lekarzowi nie poszlo, szczegolnie, ze masz wysiek w stawie (tak zrozumialam gdy mowilas o sicganej "wodzie" ), pawdopodobnie cos zlego dzieje sie w stawie i dlatego boli, no i mowisz, ze lakarz nakleil taping na tylna czesc uda (rozciaga zginacze kolana -miesnie polsciegnisty, polbloniasty, i dwuglowy uda), ja raczej nakleilabym taping na staw kolanowy zeby troche go ustabilizowac i odciazyc rzepke, nie chce negowac tego co robi lekarz ale nie podoba mi sie to - pewnie nakeil taping prywatnie za pieniadze na koniec - moim zdaniem nie boli z powodu tapingu bo to zbyt delikatne oddzialywanie, raczej z powodu tego, co robil z Twoim kolanem, sprobuj kilka razy wyprostowac i zgiac kolano - jesli nie bedzie Ci mocno ciagnac z tylu uda (tak zeby bolaly przyczepy meisni) to zostaw taping bo zaszkodzic nie powinien, a sama rozgaldaj sie za innym lekarzem, powodzenia z kolanem i na maturze :-)

szczerze mowiac to myslalam ze to jedne z najlpeszych elkarzy ( woj slaskie) leczy sportowcow m.in otylie jedrzejczak...blokade dla mi tym razem zeby an amturze nie bolalo wlasnie....ale skoro na MRI nic w kolanei nie wyszlo to chyba nic mi nie ma?? to jets przeciez najdokladniejsze badanie...w takim razie zostawie plaster a lekarza poszukam ale moze byc ciezko..w koncu konsultacje nikomu jeszcze nie zaszkodzily dziekuje ci bardzo za odpowiedz:)

blokada jedna - dwie tragedii nie czyni :-) nie daj sie tylko tak na stale "leczyc" (na marginesie - lekarze medycyny sportowej kochaja blokady...), MR - badanie dokaldne ale interpetowac tez trzeba umiec, dziwne ze na USG wyszla chondromalacja a na MR wszystko OK (na RTG chrzastek wogole nie widac), pozdrawiam

no ja dostalam wczoraj 5 blokade w to kolano od tamtej artroskopi rok temu...nie wiem dlaczego MRI nic nie wykazalo ale mnie to cieszy:) a na czym polegaja te metody rozciagania meisnia o ktorych ty pisalas??

to nie jest takie proste - poszukaj sobie w google bo sporo pisania, jesli masz przykurcz a stawie pochodzenia miesniowego poszukaj sobie o poizometrycznej relaksacji miesni PIR - osiaga sie tym super rezultaty

Gość mawcia
skuteczne?

wczoraj sciagneli mi ten plaster z miesnia z tylu uda i czuje sie jakbym miala zakwkasy po prostu nie mgoe sie ruszyc czy to normalne?? moze jednak ktos sie na tym zna jeszcze??