Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość monisia k 89

Ile lat chciałbyś żyć?

Polecane posty

Gość monisia k 89

Ja bym nie chciala dozyc starosci bo jak widze tych schorowanych zrezygnowanych biednych ludzi, ktorych glownym celem zycia jest czekac od tej marnej emerytury do tej marnej emerytury to naprawde robi mi sie ich zal. Chcialabym dozyc nie wiecej jak 40 lat, bo potem juz zaczyna sie klimakterium, choroby i starzenie...

Gość a więc jaaaaaaaaaa
najlepiej już sie powieś

Gość _23_
Tyle mam teraz.

Gość do asiulka
Asiulka- tylko doczekac? A nie chcialabys popatrzec jak sie rozwijaja i rosna?

Gość Żyć szybko umierać młodo
Ja kiedys tego nie rozumialam, chcialam dozyc 100lat i tyle zyczylam kazdemu. W sumie moja prababcia zmarla po 90 i do tego czasu trzymala sie bardzo dobrze, a smierc wynikla z... przeziebienia. W kazdym badz razie nie z "podeszlego wieku" ktory sie wiaze ze stanem zdrowia (chorym sercem itp), ale po prostu z glupiego niezadbania o siebie wynikajacego z takiego starczego roztargnienia. Gdyby nie to to kto wie ile by zyla jescze? Pod wzgledem zdrowia trzymala sie taks amo jak babcia, ktora jest od niej 19 lat mlodsza. Ale ona to wyjatek. ja nie chce tyle zyc

Gość monisia k 89
A jest tu kto by chcial dozyc 100 albo poznej starosci w ogole i umie to uzasadnic?

Gość Eeeeeeeee
monisia k 89 --> ja chce dożyć późnej starości, gdyż więszość ludzi, którzy rządzą światem to ludzie starsi - na liscie 100 najbogtszych ludzi na świecie większość ma ponad 60 lat, tak samo sporo głów państw np. Fidel Castro(80 lat), czy Jackues Chirac (75 lat) czy silvio Berlusconi (71 lat) to ludzie starsi.

Gość Eeeeeeeee
A poza tym, kiedy ja będe stara, świt będzie zupełnie inny niż teraz.

Gość monisia k 89
Eeeeeeeee- bo ci ludzie nie zyli w zabiedzonej polsce, w ktorej dodatkowo spoleczenstwo sie starzeje przez co mlodszi musza zarabiac na starszych a sami beda mieli emerytury jak... "A poza tym, kiedy ja będe stara, świt będzie zupełnie inny niż teraz." Pewno ze bedzie...nastapi przeludnienie, surowce na swiecie zaczna sie powoli wyczerpywac, wszystko sie skomputeryzuje, chemia i technika beda rzadzic swiatem, hybrydy bedace skutkiem eksperymentwo genetycznych, choroby wscieklych krow, sarsy, pryszczyce i alergie beda sie szerzyly wskutek nadmiernej chemizacji wszystkiego, wojna i terroryzm opanuje wszechswiat, potem stanie sie dziura ozonowa, efekt cieplarniany, a na koncu Bog sie wkurzy, zwali sie lodowiec (co bedzie skutkiem efektu cieplarnianego) ,nastapi kolejna w historii ludzkosci wielka powodz i tak powstanie koniec swiata;]

Gość monisia k 89
naprawde, jest po co zyc! PS. Kiedys na geografii chyba moj nauczyciel powiedzial, ze za iles tam lat (i to chyba nawet szybko bo cos tak kolo 100 jesli cos mi sie nie pokręcilo) woda na ziemi bedzie tak drogocenna, jak teraz drogocenne jest pozywienie w krajach np. Afryki

Gość wiem to na bank
"nastapi przeludnienie" Przeludnienei będzie tylko w Afryce, Azji i Południowej Ameryce, w europie natomiast jest niż demograficzny. Np w Polsce w 2050 ma mieszkać tylko 32 miliony ludzi, w Rosji 100 milionów(teraz jest 140 milionów)

Gość teraz tak mówicie bo macie
całe zycie przed sobą, ale jak się zestarzejecie to będziecie sie modlić o każdy dodatkowy dzień... punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia

Gość Eeeeeeeee
"Pewno ze bedzie...nastapi przeludnienie, surowce na swiecie zaczna sie powoli wyczerpywac, wszystko sie skomputeryzuje, chemia i technika beda rzadzic swiatem, hybrydy bedace skutkiem eksperymentwo genetycznych, choroby wscieklych krow, sarsy, pryszczyce i alergie beda sie szerzyly wskutek nadmiernej chemizacji wszystkiego, wojna i terroryzm opanuje wszechswiat, potem stanie sie dziura ozonowa, efekt cieplarniany, a na koncu Bog sie wkurzy, zwali sie lodowiec (co bedzie skutkiem efektu cieplarnianego) ,nastapi kolejna w historii ludzkosci wielka powodz i tak powstanie koniec swiata;]" Pod koniec XIX wieku podobne pierdoły wygadywano, że bedą się dziać w wieku XX. :P

Gość No tak ale pogadamy
jak już przekroczysz próg 40, 50, 60 lat... Zobaczymy jaki wtedy będziesz mieć punkt widzenia

A ja chcę żyć tyle ile jest mi pisane... Ale nie za długo... Nie chciałabym patrzeć jak odchodzą moi bliscy i zostać samą na tym świecie..... Bo tak też się zdarza... A życie jest piękne... bo co roku jest wiosna, co roku czuję zapach ściętej trawy, słucham kumkania żab i śpiew ptaków... Oglądam świat ze szczytów tatr... stoję na brzegu morza i wdycham morskie powietrze.. Bo siedzę na łące i oglądam jeziora porozrzucane przez naszego stwórcę... Świat jest piękny i choćby dlatego chciałabym żyć i móc go podziwiać..

Gość monisia k 89
"Pod koniec XIX wieku podobne pierdoły wygadywano, że bedą się dziać w wieku XX" No a nie zaczely? mielismy juz i padające ptaki i zakazone mieso krowie i swinskie, powietrze sie wyraznie ocieplilo, wojna w Iraku sie ciagnie, eksperymentow coraz wiecej... To jeszzce nie osiagnelo takiego natezenia, ale juz sie zaczelo i bedzie stopniowo pogarszac, a ty myslisz ze to sie stanie ot tak nagle i wszystko na raz spadnie jak grom z nieba No tak ale pogadamy- mowisz do mnie czy zle przeczytalam?

Gość monisia k 89
dziczek malutki- gdyby to bylo takie piekne to moze ja tez bym wolala dluzej zyc, ale w tym ciaglym pospiechu, "wyscigu szczurow" jak to sie mawia, stalej rywalizacji i mechanizacji po prostu przestaje starczac czasu a i widokow tez bo wszystko co naturalne sie wyplewia iz astepuje sztucznym, technicznym...

ehh monisia zamiast siedzieć przed kompem idź na spacer i podziwiaj... Oddychaj głęboko i spróbuj żyć tym co dzieje się dookoła... Myślę że masz zły dzień i tyle.. :) A czasu nie ma bo właśnie ślęczysz tu...

Gość Eeeeeeeee
--> monisia k 89 Czy mi sie wydaje, czy ty myślisz, ze lata 19xx to wiek XIX a 20xx to według ciebie wiek XX? :D Lol... "dziczek malutki- gdyby to bylo takie piekne to moze ja tez bym wolala dluzej zyc, ale w tym ciaglym pospiechu, "wyscigu szczurow" jak to sie mawia, stalej rywalizacji i mechanizacji po prostu przestaje starczac czasu" Podaj jakąś epoke w dziejach, kiedy nie było stałej rywalizacji, wyścigu szczurów itd.? Odpowiedź jest prosta - nigdy nie było takiej epoki.

Gość koc
żeby przed śmercią powiedzieć byłam szczęśliwa :)