Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nauczcie się ..

pisze się ECRU a nie ECRI...

Polecane posty

Gość To niech cie nie trafia
Jak będę chciała napiszę beż albo ekri:P

Gość takie osoby
które na forum wszystkiego sie czepiaja, to maja chyba straszne kompleksy, bo co komu zrobi róznica ze cos jest nie poprawnie napisane, na boga to nie dyktando w szkolke podstawowej!

Gość bo tu siedzą same wiejskie
nieuki , robiące jeszcze bardziej wiejskie wesela, a na wsi pisze się ecri... :o

Gość DO bo tu siedzą same wiejskie
skoro siedza tu same wiejskie nieuki to co Ty tu robisz????

Gość tak sie składa
że nie jest błedem pisac Ecri moja droga autorko.... Biznesmen tez nie piszesz? Nie na pewno nie, przeciez jestes taka ambitna i angielka że z pewnoscią nigdy nie przekrecasz słow zapozyczonych z innych jezyków :P zaloze sie że za to byki po plsku sadzisz ile tylko wlezie

Gość do tak sie składa
nawet jak wpiszesz w google ECRI to na samej górze wyswietli ci sie : " Czy chodziło Ci o: ecru " sugerując , że wpisałaś błędną formę...

Gość powinniscie byc wdzieczne
autorce,ze dzieki niej sie czegos nauczycie. Ja tez wlasnie weszlam w google. bo nie byłam pewna i ciesze sie, ze nie bede takiego błedu robic. Dziwie sie, ze nie korzystacie z takiej prostej okazji, zeby sie rozwijać.

Gość powinniscie byc wdzieczne
napisalam powyzsze oglednie, choć chciałoby sie napisać - głupie, ograniczone , nietreformowalne , zarozumiałe cipy , bo tak wlasnie mysle o tych, ktore sie obrazaja , gdy je poprawić. Przepraszam za szczerość

Gość troszku
nie" po polskiemu" piszesz te swoje oglednie ;) ale nie obrazaj sie tylko chce ciebie zreformowac:)

Gość ee moze nie
moze nie wiesniary, na wsi bowiem nie wolno miec "ecri", wogole nie jest dopuszczalny zaden inny kolor niz snieznobialy. i nie wazne ze laska w niej wyglada jak smierc na chorągwi - bialy musi byc! i welon do tego obowiazkowo!!!jak nie to stare baby obrobia im pioro.

Gość do troszku
mam blędy w literówkach, ale co ponadto? jesli wskażesz, zreformuje się.

Gość troszku
mi nie przeszkadzaja bledy jakie popelniaja forumowicze bo nie wlaze tu po to by bawic sie w poloniste....no ale jak juz nalegasz;) "bo tak wlasnie mysle o tych, ktore sie obrazaja , gdy je poprawić."-->gdziez sens gdzie logika?:>nie mowiac o skladni... a co ma wspolnego moje rozwijanie i ksztaltowanie mojej polszczyzny ze zlosliwoscia jakiejs aby ktora wie jak poprawnie pisze sie slowo "ecru"? mnie bardziej razi wulgaryzm chamstwo i zlosliwosci jakie zaczynaja panowac na tym forum;) pozdrawiam zacieklych lingwistow

Gość troszku
a zreszta...po co tyle "haloo"??;) czy ecri. ekri, ekru...kazdy wie o co chodzi:) a moze po prostu krem hehe

Gość do troszku
zdanie złozone z 3 czesci "bo tak własnie myslę(ja - podmiot) o tych( dziewczynach-)1 zdanie, które (dziewczyny - podmiot) sią obrazają - 2 zdanie , gdy je (kogo ?co? dziewczyny) poprawić- 3 zdanie, a raczej jego równowaznik" Co w tym zdaniu niejasnego i gdzie jest błąd w skladni?

Gość troszku
a Ta znowu swoje...nie bede z Toba tu rozkładu zdania cwiczyla bo to bylo w podstawowce.... a niestety przyslowiowa "rzeźba w gównie" do niczego nie prowadzi...

Gość do troszku
Odpowiadajac na moj post sama się do tej rzeźby w gównie przyczyniłaś. Nawiasem mówiac, nie jest szczesliwe porównanie poprawnej polszczyzny do gówna, choc wiem, o co ci chodzi . Przy okazji - w podstawowce uczą PODSTAW , wiec wypada je znać. W kazdym razie wdzieczna jestem autorce, ze zwrocila uwage na pisownię ECRU. I tyle mam do powiedzenia na ten temat.

Gość a juz szczytem jest napisanie
EKRI...

Gość trzeba od czasu do czasu
podnieść....

Gość GLUESSITIC
SPRÓBUJ ODMIENIĆ PRZEZ PRZYPADKI I BĘDZIE WSZYSTKO JASNE ;)

Gość GLUESSITIC
WIEM O TYM, ALE CHCIAŁAM ZOBACZYĆ CZY TY WIESZ CZY UDAJESZ TAKĄ MĄDRĄ BO GDZIEŚ PRZECZYTAŁAŚ, LUDZIE RÓŻNIE ODMIENIAJĄ TO I CO PORADZISZ? MNIE TEŻ WIELE RZECZY DENERWUJE, ALE CO . . . TAK MUSI BYĆ! ZOSTAW TĘ SPRAWĘ BO NIE WARTO SIĘ PRZEJMOWAĆ TYMI CO PISZĄ ECRU, ECRI, A NAWET EKRI, EKRU :)

Gość zapozyczeń się nie odmienia..
a ja myślę, ze to ma jednak sens... bo może mnie zjadą na tym topiku, może się obrażą, że się czepiam, ale większość z tych, które przeczytają , już nigdy więcej nie napisze ekri, ekru czy ecri... czyli czegoś się nauczą, a o to chodzi :-)

Gość i tak będą tak pisać
W dzisiejszych czasach i tak nikt niestety nie zwraca uwagi na błędy. Każdy ma dysleksję, dysgrafię i dysmózgowie. A jak się komuś zwróci uwagę to obraza majestatu i wyszukiwanie błędnie postawionego przecinka.

Gość i jeszcze jedno...
CAPPUCCINO przez dwa "p" i dwa "c"

Gość 11111111111111111111111
ja i tak najbardziej lubię jak super wykształcone panny piszą: DEKOLD :P

Gość kasia2020
dekolt się pisze zawsze! :(

a ja uważam, że jeśli ktoś chce pisać POPRAWNIE to powinien pisać ->ECRU natomiast jeśli ktos woli polską wersje, to niech pisze ->EKRI i już mieszanka nazwy obcej i polskiej -> ECRI jest dziwna, ale w zasadzie to who cares? jesli i tak wiadomo co co chodzi?

Gość sekata ale nie ma czegoś
takiego jak "polska wersja"... to jest zapożyczenie i jedyna poprawna wersja to ECRU...