Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość prosze pomóżcie

jest tu ktośz AKADEMII SZTUK PIĘKNYCH lub zna sie na SZTUCE?

Polecane posty

Gość prosze pomóżcie

potrzebuję pomocy a moianowicie nie wiem do jakiego nurtu zaliczyć Edwarda Muncha, tzn mam do zinterpretowania jesgo obraz 'Wampir' z tego samego roku co 'Krzyk', który jest ewidentnie ekspresjonistyczny. Natomiast wspomniany 'Wampir' pasuje mi bardziej do symbolizmu... Chciałąm zacząć moją pracę od krótkiego wstępu o epoce i nie wiem czy mam napisaco sybmbolizmie czy ekspresjonizmie. Dużo info o Munchu wzięłam z encyklopedii Symbolizmu własnie, jego obrazy is przedstawianie kobiety to chyba raczej symbolizm ale sama nie wiem. Bo ten 'Wampir' był namalowany w tym samym roku co 'Krzyk'... W jednych źródłach jest Munch jako ekspresjonista, w symbolizmie teżjest o nim więc tworzył na pograniczu dwóch epok, no ale od czego zacząć pisanie pracy-od notki o symbolizmie czy ekspresjonizmie??

Gość wg mnie zacznij od
ekspresjonizmu. Zaden malarz nie ma obowiazku tworzyc w jednym , czystym, dokladnie tym samym stylu. Styl okreslaja potem krytycy. No i poszukaj w googlach, jak chcesz zobaczyc co o tym pisza. Ale swoje zdanie tez masz prawo miec.,byle je dobrze uzasadnic.

Gość prosze pomóżcie
:) thanx, pomyśle jescze nad tym... Chciałm sie poradzić kogoś, niestety ani ja nie jestem ekspertem w tej dziedzinie ani nikt z moich znajomych, dlatego pytam na forum...