Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

viki-miki

20paroletnie Mamusie Zapraszam Was do Rozmowy Łączmy Się

Polecane posty

Witaj Adorable 🌼 siedzimy w domu. Wczoraj byliśmy oglądać spacerówki... :/ ciężko coś kupić, bo w sklepach nie ma wyboru. Wszystkie są takie same, z małymi kółkami. Nawet sprzedawca nam powiedział, że te z małymi kółkami nadają się tylko na płaskie drogi. My często do lasu chodzimy.... więc nie wiem czy kiedykolwiek kupimy. Pustki okropne.... Jak Twój synek ma na imię? Mój maluch ostatnio dużo marudzi, chyba koleine zęby wychodzą...

Moj niunio nazywa się Wojtuś :) A Twoj?? Musze pisac jedna reka bo ten mały terroryts jak tylko go odłoze zaczyna plakać.Trzeba go ciagle nosic na rekach i do tego zabawiać.Taki to towarzyski chłopak z niego ;) Ja jeszcze nie mam problemu z wózkiem spacerowym, dopiero niedawno wielofunkcyjny kupilismy ;) Jaki mialas ozek wczesniej?? Bo jak taki 3-funkcyjny to mozna z niego spacerowke robic.Przydaje się to w ogole?? Musicie w fajnym miejscu mieszkac skoro piszesz ze czesto do lasu na spacery chodzicie :) Od kiedy zaczynaja zabki sie wyzynac?? Tez bym chciala zeby moj maluszek byl juz troszke wiekszy i tak nie plakał.Strasznie marudzi , jak nie je to wyje,za spaniem tez nie przepada.

Wojtuś- śliczne imie. Mój syn ma na imię Emil. My małego nie nosiliśmy dużo na rękach, wolał sobie leżeć, a na rękach płakał :) urodził się ważąc 4kg więc było co dźwigać :) wózek mamy wieolfunkcyjny, ale jest bardzo ciężki i nie mieści się do auta, a na dodatek firma kiepska- mam uraz do tych wózków, tyle się nadźwigałam, że mam dość :) Mieszkamy w mieście, ale las mamy pare metrów od domu. Zęby małemu wyszły na początku 5 miesiąca. Jeden wyszedł rano, a drugi wieczorem :) a Twój maly ma kolki? Spi w nocy, czy budzi się na jedzenie? Mój jak skończył miesiąc zaczął przesypiać noc i wstawał o 11 rano. To było fajnie, a teraz wstaję ok 7-8. Jak był mały miał potworne kolki i potrafił na dobę spać ok 4 godz reszta to był potworny płacz Pozdrawiam

no kobietki........ nie zaniedbujmy topicu... :) Adorable 🌼 Gerber 🌼 Mamuśka 🌼 Bibik 🌼 Juli 🌼 Evi 🌼 Eszira 🌼 gdzie się podziewacie??????

Cześć dziewczyny. Podoba mi się Wasz topik. Więc z wielką przyjemnością się przyłączam. Ja mam 23 lata i wspaniałą córeczkę Oliwię, która w kwietniu skończyła 2 latka.

Witaj Jolu 🌼 dla Ciebie :) mam pytanie mój synek ma 6,5 miesiąca i nie wiem w jakiej postaci podawać mu jajka. raz dostał ugotowane na twardo pół żółtka. Jak podawałaś swojej córeczce?

Ja gotowałam jajeczka na półtwardo, bo jajka na twardo podobno sa ciężkostrawne i podawałam łyżeczka, ale bez soli. Karmisz jeszcze piersią? Ja karmiłam do 3 miesiąca. A ząbkuje twój Emilek?

Gość jola.ks
Oj już doczytałam, że mały zabkuje. Oliwia dopiero w 6 miesiącu dostała ząbka, ale była noc nieprzespana. Pamiętam do dziś. Mieszkamy na wsi i nawet odtatnio założylam ogródek warzywny, a najbardziej zawziętym ogrodnikiem jest moja Oliweczka, która chodzi rzodkieweczki wyrywac.

Gość jola.ks
Odezwe się wieczorem.papa

na półtwardo czyli ile się gotuję? Mały od początku prawie pije mleko modyfikowane, gdyż pokarmu nie miałam. Tak ma 2 zęby takie już duze, wyszły mu ponad 2 miesiące temu, teraz idą chyba u góry, bo marudzi. Jajko bez soli mu też dawałam, w ogóle mu nie sole, bo on jest uczulony na dużo rzeczy. A z czym dawałaś jajko? z zupką? ja taka mało dpświadczona i przewrażliwiona. Najczęściej daje zupki ze słoika. Co dawałaś w tym wieku do jedzenia córeczce takiego co można w domu zrobić? i jeszcze jedno pytanie :) ile może stać zupka w lodówce taka zrobiona przeze mnie?

Gość jola.ks
Jajka podawałam łyżeczką jako przekąske. Ja taka sama byłam, jak moja Oliwia zaczeła jesć normalne jedzenie, wszystkiegosię bałam, żeby nie zaszkodziło. Niemożna podawać produktów cięzkostrawnych i powodujących wzdęcia. czyli grochówka, bigos. Odpadają też cytrusy i czekolada,orzechy i napoje gazowane oraz produkty tłuste i smarzone. Niejestem w stanie powiedzieć Tobie co jak dawałam, bo to sie zapomina. Najlepiej mieć jakiś poradnik żywieniowy,ja je dostałam w szpitalu, albo pełno porad znajdziesz w gazetach dla mamusiek. A co do zupek robionych samodzielnie to gotowałam świeżą zupke co drugi dzień. A na co Emil jest uczulony? Oliwia ma skaze białkową i niestety wszystkie produkty mleczne są skreślone co naprawde ułatwia żywienie takiego dziecka.

Gość figlarna
hej dziewczyny mam 24 lata i 15-miesięczną corkę Amelie Weronikę

Gość polecam spacerówkę
polecam spacerówkę Euro baby, orinoko lub safari, u mnie sie sprawdziła

Gość figlarna
Amelka choruje żadko , aczkolwiek jak wrociliśmy od tesciow to rozchorowała i brał antybiotych a tak to nie , zaszczepiłam ją na rozności w tym przeciw pneumokokom. Nienarzekam na coreczkę moja kochaną , jak miała 6 mięsiecy sama siędziała 7,5 raczkowała a jak 9 to zaczęła chodzić , więc mam powody do radości.

My też zaszczepiliśmy Oliwię na pneumokoki. A siusia jeszcze w pieluszki? Pytam bo ja moją oliwię oduczyłam dwa tygodnie temu i zajeło to tylko 3 dni, już pierwszej nocy niechciała pieluchy założyć. Szybciutko córeczka twoja zaczeła chodzić, zdolniacha.

Gość figlarna
pieluszki tak , oduczać chce zacząć , bo jak ciepło to idealnie na nauke tak myślę . Posiusia się , i można wybrać i szybko na dworze wyschnie . Zaczyna gadać juz jakiś czas temu mowiła psies , am i podobne sylabowce ale wczoraj odtworzyła lodowkę wyjęła kiełbaskie i wołała mama daj aż mi łza się w oku zakreciła. Ale wiecie dziewczyny uparta jest strasznie , ale to pewnie po tatusiu.

cześć dziewczynki :) No w końce robi się nas coraz więcej i coraz ciekawiej :) Ja wrócilam jakies 1,5 godz ze spaceru.Nakarmiłam maluszka a teraz sama się karmię.Obiad zrobilam i wcinam :) Jej, wasze dzieciaczki już takie duże a moj dopiero 1,5 miesiąca ma.A rośnie jak na drożdzach.Też bym chciała żeby mówił juz do mnie \'mamo\' :) To musi byc nieopisane uczucie.Przede mna pierwszy dzień mamy :D MacierzyNstwo jest super

Gość figlarna
Adorable Zobaczysz jeszcze zatęsknisz za takim maleństwem , ja często mowie do męża - kto zabrał moje zawiniotko? Powiem ,że ja bardzo tęsknie i już nie moge się doczekac na następne , planujemy w przyszłym roku się starać , maleństwa są śliczne i cudowne ale poźniej też jest fajnie. Ja to nawet po prodzie tak 2 dni po , chodzilam i plakałam , brakowało mi tych kopniaczkow i stałam nad łozeczkiem i przez łzy tłumaczyłam ,że histeryzuje bo Amelka kiedyś urosnie i pojdzie w swoją drogą. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f6db46cbe9d6e6d9.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/30bbe09870eabf02.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f0de101cbb3a0e7c.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3a1a224dc4130a72.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/701c71d1b3c5bf5b.html

Figlarna ja nie tęsknie za noworodasem bo mój Wojtuś to straszna maruda.W nocy prawie nie spałam, wiecznie płakał i chciał wisieć na cycu.Teraz trodszke podrósł i jest troszke lepiej.Potrafi przespać w nocy ze 3 godz pod rząd.To już coś.Ale wiadomo... tak go kocham że tak w ogólności nie ma to znaczenia.Mogłabym cała noc czuwać A co do tego że wszystkie dzieci rosną i stają sie dorosłe to ja dopiero mam dylemat.Ty masz córkę, ona zawsze będzie z Toba związana.A ja mam synka i na myśl ze kiedys jakas baba go przejmie i jeszcze do tego jak mnie nie bedzie lubić.Wiesz... dużo już sie naczytałam opini synowych o swych teściowych.Okropności, mam nadzieje tylko że moja taka nie bedzie.Na razie to ja w ogole sobie nie wyobrażam ze moj malutki synek kiedyś przestanie za mną biegać itp. Ja tak samo myśle juz o nastepnym dziecku.Z wyżej wymienionych powodów chciałabym zeby to była dziewczynka.Ale nie to najwazniejsze.Aby zdrowe :) Jakbym miała skonczone studia to powaznie bym pomyślała o nastepnym dzieciaczku juz wkrótce

Gość figlarna
Adorable ale śliczne dzieciotko!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! jeny az miło popatrzeć na takie cudeńko!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość figlarna
ja jestem Melcia właśnie wstała i pojdzie soać jak zwykle bardzo poźno a ja z nią czuwam

Witam :) Widze, że mamy nowe koleżanki :) dla wszystkich mam 🌻 ja narazie nie mam odwagi na drugie dziecko :) wiadomo fajne takie małe, ale ile trzeba pracy, żeby wyrosło na pożądnego człowiaka :) Adorable ja też podobnie jak Ty myślę o synku, że jakaś lola go przejmnie :) mój mały się bawi i w kółko gada bla bla bla :)

Witam Ja za pneumukoki płaciłam 300zł. Tez jestem młodą mamą, pozdrawiam:)

oki znów się odzywam. A pneumokoki szczepi sie po 1 roku życia wtedy tylko masz 1 szczepienie a jak przed 1 rokiem to 2.... Kosztują ok.160 zł Ja teraz na Hiba będe szczepiła (ok 30 zł)...Mój mały teraz śpi oj dziś to z nim ciężko, bo mu 5 rosną i buźka go boli....

Witam Kasika 🌻 witam Juli 🌻 jak byliśmy ostatnio z małym na szczepieniu, to lekarz nam bardzo wkręcał szczepionke na pneumokoki- chyba az ja przereklamował :) mówił, że za tydzien mozna zaszczepić i to wyniesie 330zl (chyba) później za miesiąc i jeszcze kiedyś. Czyli z jego wyliczeń wyszło grubo ponad 1000zl za wszystkie szczepienia. To dużo :/ Ale mówicie, że jak po roku życia to tylko raz, tak? ile ta powyżej roku kosztuje?