Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość matura za dwa dni

co zjeść przed MATURĄ ??

Polecane posty

Gość matura za dwa dni

żeby dodać sobie energii i napisać wypracowanie na co najmniej 80% :P:P może wszamać trochę mieszanki studenckiej ?? :D

Gość babcia Jaga
zjedz kanapnke z tunczyka lub lososia zawiera proteiny. Dobre sa jagody - przeciwzapalne i poprawiaja wzrok do picia sok z granatow.

Gość knopersa

Gość Warsia
jak przed matura, przed sesją, przed kazdym egzaminem jem 2 jajka i salatke z 2 pomidorow. nie wiem czemu ale tak wlasnie lubie ;)

fasolkę po bretońsku albo grochówkę.... nikt z komisji nawet koło ciebie nie przejdzie i będziesz mogła ściągać do woli!!!! :-D :-D :-D:-D :-D :-D:-D :-D :-D:-D :-D :-D:-D :-D :-D:-D :-D :-D:-D :-D :-D:-D :-D :-D:-D :-D :-D:-D :-D :-D

Gość matura za dwa dni
dobre :D pomyślę... ;)

A TAK NA POWAŻNIE: CZEKOLADA, NAJLEPIEJ GORZKA.

Gość Pani Doktor
też pomyślałam o grochówce:d

Gość studętką będąc
Lekki białkowy posiłek. Twaróg, orzechy, ryby - wszystko to pozytywnie wpływa na sprawność umysłową. Węglowodany usypiają, więc proponuję je odpuścić.

WĘGLOWODANY USYPIAJĄ????? CHYBA DODAJĄ ENERGII!!!! spr. w google najpierw a nie strzelaj.

Gość studętką będąc
studjuję dietetykę więc chyba wiem lepiej co??? :O

:o :o :o :o Energia w pożywieniu jest dostarczana przez węglowodany, tłuszcze i białka. Wartość energetyczna 1g białka i węglowodanów wynosi 4,1kcal natomiast 1g tłuszczu - 9,3kcal. Alkohol posiada również wysoką wartość energetyczną (7kcal/g) jednak nie może być stosowany jako źródło energii w sporcie z uwagi na szkodliwe działanie uboczne (obniżenie wydolności zawodnika). Komórki organizmu wykorzystują energię zawartą w węglowodanach, tłuszczach i białkach do ciągłego wytwarzania związku chemicznego ATP, który jest jedynym bezpośrednim źródłem energii dla organizmu. Nieodzownymi czynnikami pozwalającymi przekształcić energię zawartą w pożywieniu w ATP są: woda, witaminy oraz minerały. Węglowodany Główne zadanie węglowodanów to dostarczenie energii dla centralnego układu nerwowego, dla pracujących mięśni i umożliwienie uwalniania energii z tłuszczów. Węglowodany są tak ważne dla utrzymania prawidłowych funkcji organizmu, że zostały wytworzone mechanizmy obronne umożliwiające rozkład białek ustrojowych w celu wytworzenia węglowodanów. Formą zapasową węglowodanów w organizmie jest glikogen. Najprostszą formą węglowodanów jest glukoza. Glikogen występuje w mięśniach i wątrobie. Ilość glikogenu w organizmie jest ograniczona. Stwierdzono, że wyczerpanie glikogenu z pracujących mięśni prowadzi do zmniejszenia intensywności wysiłku lub do jego przerwania. Zdolność do kontynuowania pracy zmniejsza się istotnie gdy dochodzi do wykonywania wysiłku w krótkim czasie po innym wysiłku, który doprowadził do zubożenia mięśniowych zasobów glikogenu. Na przykład: dwa starty w krótkim odstępie czasu czy start po ciężkim wyczerpującym treningu. Jeżeli przerwa po ciężkim wysiłku była zbyt krótka, lub gdy zawodnik nie uzupełnił zasobów glikogenu, to start w takiej sytuacji jest zazwyczaj słabszy. Zdolność gromadzenia w mięśniach glikogenu zwiększa się pod wpływem treningu masz \"DIETETYKU...\"

Zjedz banana - magnez, wypij sok pomidorowy - potas, dobrze wpłynie na serce, nie zemdlejesz :classic_cool: I na pewno zjedz śniadanie, choćby ci się wydawało, ze nic nie przełkniesz! Spoko, matura to nie dawne 5 godzin, jak za moich czasów.

Gość matura za dwa dni
dzięki za porady 👄 tylko sie nie kłóćcie :)

Gość studętką będąc
Tylko pierwszy post pod tym nickiem by ode mnie, reszta to podszywy, dziękuję bardzo :) Paćka: Węglowodany dodają energii na chwilę - potem następuje (równie gwałtowny jak wzrost) spadek cukru we krwi. Jak ktoś nie wierzy, to niech zje michę makaronu z sosem. Senność gwarantowana. PS. Nie studiuję niczego związanego z żywnością.

ja przed matura nieumialam zjesc normalnie sniadanka pare lyzeczek serku homogenizowanego wmucilam

Żeby napisac mature z polskiego na 80 % tzreba co najważniejszcze napisać średnio - dużo i z sensem czyli tak jak to jest w kluczu :P czyli ogólnie wszystko: postacie z przedstawionego fragmentu, miejsce akcji, czas akcji, okreslić problem, charkterystyke postaci wynikająca z tekstu oraz z całej książki z której pochodzi fragment, no i oczywiście zawrzeć w swoim wypracowaniu odpowiedzi na problem zawarty w temacie. Najlepiej tez pisać co sie wie - związane oczywiście z książką - nie trzeba sie za bardzo rozpisywac najwazniejsze żeby było zwięźle i na temat. bez sensu jest w stawianie niepotrzebnych zdan, które nie zawierają żadnych celnych albo konkretnych uwag związanych z książką :) ja przed żadnym z egzaminów na mojej maturze nic nie jadłam bo ze strachu bym to chyba zwymiotowała :P Szczerze mówiąć gdybym miała teraz maturę nic a nic bym się nie bała - to było bardzo proste - żeby życie było takie proste jak matura :O :P Tak - polski zaliczyłam na 80 % - poziom rozszerzony :)

Też mam mature za dwa dni! Najgorsze co zrobili w tej nowej, to zmiana w ocenianiu:/

Gość ...........oj............
wez matura to pikuś , bardziej wnerwia mnie to że uczelnie pozmieniały wymagania po deklaracjach i teraz moją maturę mogę sobie delikatnie otrzeć kąciki ust 😭

Gość bgr
ja wlasnie nie potrafie sie wpisac w klucz, oczywiscie cos tam trafiam;) ale jak dla mnie to za malo.. nie potrafie wyciagnac wnioskow z danego zdania tylko przepisuje je troche zmienione do wypracownaia;| zauwazylam ostatnio.ma ktos jeszcze jakies cene rady co do pisania? dziekuje z gory

Gość Tegoroczny Maturzysta
Ja zjem 1 stolec

Gość Ty Tez Tere Fere
Analizuj zdanie po zdaniu. Nie przepisuj tylko interptretuj !! Powodzenia !

Gość dobrze bedzie
jak w ogole bedziesz w satnie cos zjesc. ja nie dalam rady, zoladaek odmawial mi posluszenstwa/ no,ale powodzenia!!

Gość bgr
okej, bede analizowac zdanie po zdaniu, wyciagac wnioski:)🌼bo podobno w prawie kazdym zdaniu ukryta jest jakas wiadomosc,ktora daje punkciki :D

Gość upupupup0

Gość Matura z historii
ja chyba jajecznice + kawa lub bepower, uczylem sie dluuuugo, ale historia jest tak zakrecona ze moge nie zdac, lub zdac ja calkiem niezle i nie zalezy to odemnie, TRZYMAJCIE KCIUKII !