Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kanapka z serem

Angielski - czy ktos mi może zgrubsza powiedziez o co chodzi?

Polecane posty

Gość kanapka z serem

Mam tekst ale nie wiem o co chodzi:D Czy ktos mi może chociaz z grubsza powiedzież o co tu chodzi i o czym jest mowa? O tłumaczenie już nawet nie prosze bo to pewnie kawałek roboty ale jesli ktoś ma chęci? "Critics of the organization have charged it with being elitist, as it discourages nominally cheaper alternative methods of growing or preparing food. Slow Food responds by claiming to be working towards local production and consumption which will exploit "best practices" of science and professions worldwide but ultimately prove cheaper due to less reliance on transport and energy and chemical and technology intensive methods. These arguments parallel those of the anti-globalization movement, Greenpeace and green parties against global export of monocultured foodstuffs, especially GMOs. A central point related to these arguments is that transport prices are artificially low because the true cost of fuel (including the protection of shipping lanes and other military interventions around the world) are not factored into the price of goods, and are instead paid for indirectly through personal taxes."

Gość mniej więcej znaczy to
Krytycy organizacji oskarżają ją o elitarność, ponieważ to zniechęca nominalnie tańsze metody przygotowywania jedzenia. "Powolne jedzenie" odpowiada pracy przy lokalnej produkcji i konsumpcji, która wykorzystuje "najlepsze praktyki" nauki i profesji na całym świecie ale ostatecznie udowadnia że jest tańsza z powodu mniejszych kosztów transportu i energii, substancji chemicznych i technologii. Te argumenty porównują te z ruchu antyglobalizacji, Greenpeace i "zielone przyjęcia" przeciw globalnemu eksportowi artykułów żywnościowych, szczególnie GMOs. Centralny punkt wiązał się z argumentami że ceny transportu są sztucznie niskie, ponieważ prawdziwy koszt paliwa (zawierając ochronę wykorzystania pasów ruchu i innych wojskowych dookoła świata) nie jest sfaktoryzowany do ceny dóbr i zapłacony pośrednio przez podatki osobiste."

Gość kanapka z serem
Dziękuję slicznie. Napawdo bardzo pomogło mi to tłumaczenie. Jeszcze raz ogromne dzięki:*