Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość syrenaa

czy wypada poprosic o kase na prezent?

Polecane posty

Gość syrenaa

nie chcemy dostawac 2 zelazek, pelno poscieli, garnkow itp.kwiatow tez nie.czy wypada powiedziec gosciom ze na prezent chcemy kase, a nie cos innego? naprade wolalabym zeby gosc dlal mi 20 zl w kopercie niz np komplet poscieli, zapewne nie trafiajac w moj wybredny gust:) chodzi tylko o to,jak to grzecznie i taktownie zaproszonym powiedziec? mamy swoje mieszkanie z ukochanym, wszyskie sprzety juz do niego uzbieralismy, a po slubie chcemy zrobic remont, wiec kasa sie przyda:) no chyba ze goscie nam kupia np nowe pltyki do lazienki, czy farby do scian:D

Gość syrenaa
albo jak ktos nie chce dawac kasy, tylko koniecznie kupic prezent, to ja naprawde wole tylko szczere zyczenia, zamiast tego prezentu.nie jestem zwolenniczka trzymania w domu sterty niepotrzebnych gratow:)

Gość gadać wprost czy narzucać
samemu jest mało grzecznie. Tzn uważam że nie wypada dzwonić i o tym mówić czy na zaproszeniu uwzględniać. Ale np jak ktoś z gości będzie się pytał co wolisz (przed weselem u przyjaciółki tak było z większością gości) to możesz grzecznie powiedzieć że wolałabyś pieniądze i jest ok. Ja tak będę robić.

Gość syrenaa
wlasnie tak mysle, ze tak zrobie.jak ktos zapyta to bede mowic, ze wole kase.jeszcze rodzicom powiemy,zeby w razie pytan rodziny tez tak mowili.bo wesele my wyprawiamy sami, bez rodzicow pomocy:)

Ja uważam że jeśli ktoś się zapyta co byście chcieli to można wspomnieć jak najbardziej o kasie w innym wypadku bym siedziała cicho.Bo moim zdaniem jest nietaktownie mówić,,daj mi kase\" jeśli gośc się nie pyta

Jeśli jesteś nieśmiałą osobą, do zaproszenia na uroczystości weselne możesz dołączyć krótki wierszyk :) Niektóre pary tak robią :) Goście nasi ukochani My już w domu wszystko mamy chcecie nam coś podarować dajcie śwince się radować lub takim: Pragnąc przełamać tradycje stare By nie mieć na przykład żelazek parę I zaoszczędzić przemiłym Gościom Łamania głów nad prezentów mnogością Podpowiadamy: mile widziany i bardzo wygodny Będzie bilecik ze znakiem wodnym Niektóre pary mówią o tym swoim rodzicom a ci przekazują Waszą prośbę zaproszonym na wesele gościom.

Gość no właśnie tym bardziej
że jest wiele osób co mogą się obrazić. Niestety trzeba się liczyć z tym że są osoby takie i takie.

Gość tola 33
a ile pieniedzy daje sie w prezencie?

Gość 100 zł pasuje dać

Gość gabryska69
100 zl???? to za malo powaznie ile sie daje

Ja min dostałam 200 zł,natomiast jeśli był skromniejszy prezent to oprócz tego gość wrzucił 50-100 zł

Gość ja myślę że wypada
a najlepiej powiedzieć, że zbieracie na super podróż poslubna, bo mówic, ze np. na nowa łazienkę to jakos tak głupio :-)

mozecie stworzyc liste prezentów i aby kazdy sie zadelarowal, co kupi. a jesli zupelnie nic tylko kase to powiedzcie rodzicom kilku ciotkom, z ktorymi nie jest Wam glupio na ten temat rozmawiac i one to \"rozpowiedza\" po rodzinie

Gość wertyas
100zl? 100 zl daje jedna osoba czy jak? bo np zapraszam wujka z zona i dwojka doroslych dzieci i partnerem jednego ( czyli 16 20 i 20 lat np) to od nich wszyskich 100 zl? czy mniej wiecej na osobe?

Te wierszyki wyżej są świetne. Szczególnie ten o śwince :-P

Gość gapcia_aa
Sytuacja dosyć typowa, my zrobiliśmy tak: jeżeli ktoś pytał naszych rodziców to odpowiadali, że wolelibysmy pieniądze jak ktoś pytał nas to odpowiadaliśmy że pieniądze albo prosilismy o kontakt ze świadkową (miała listę prezentów, które były nam potrzebne) Rozwiązany problem 3 żelazek 2 kompletów pościeli Może niektórzy będą się burzyć, ale skoro ktoś pyta to dostaje odpowiedź a nie ściemy. Nie było u nas żadnego problemu, nikt nie poczuł sie urażony (na tyle co wiemy :) dostalismy i prezenty i kaskę więc byliśmy zadowoleni. Pozdrawiam pa