Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zatroskana przyszla mama

jak czesto mogę zrobić KTG w szpitalu na własn prośbę i czy wogóle mi je zrobią?

Polecane posty

Jestem w 12 tc ciąży i strasznie boje się o swoje maleństwo, a to dlatego, że moja przyjaciółka straciła swoja córeczkę - przestało jej bić serduszko 2 tyg po ostatniej wizycie u lekarza i dowiedziała się o tym dopiero jak poszła na kolejna, przeraziło mnie to i dlatego chciałabym chodzić na ktg tak często jak to tylko możliwe... Zastanawiam jak często mogę je robić i czy w ogóle mi zrobią KTG w szpitalu na moja prośbę... Czekanie od wizyty do wizyty wykańcza mnie psychicznie...

Gość to ja to ja to ja
wydaje mi sie, że w 12tc nie robią ktg, później można nawet pare razy dziennie

poprawi Ci się trochę jak zaczniesz czuć ruchy a jak tak bardzo się denerwujesz to polecam kupno stetoskopu, bo KTG na tym etapie ciąży to raczej nikt Ci nie zrobi.

Gość zatroskana
stetoskopem tetna nie uslyszysz niestety... Jedyne co to usg na tym etapie ciazy moze Cie na dobre uspokoic. Generalnie w 12 tyg powinnas miec jeszcze jakies objawy typu napiete bolace piersi, albo mdlosci. Jak sa to wszystko jest ok. Mierz temperature - jak nie przekracza 37,5 to tez wszystko ok. A przede wszystkim nie panikuj :) Potrafie sobie wyobrazic strach przed strata dziecka, bo sama to przerabialam i przerabiam na biezaco. Najgorszy czas jest wtedy, kiedy ustapia dolegliwosci pierwszego trymestru a ruchow jeszcze nie czuc. Ale to jeszcze przed Toba. Duzo optymizmu zycze :D Bo to najwazniejsze jest :D

Jak to tętna nie usłyszysz, ja słuchałam, no może faktycznie nie w 12 tc ale od jakiegoś 16 spokojnie chyba że Alka źle leżała ale wtedy że się rusza było słychać...

Gość kafekafe
stetoskopem slychac dopiero po 22 tygodniu, polozna polecila mi kupno ze specjalna koncowka, niestety ja uslyszalam serduszko dopiero kolo 30 tygodnia tak samo moja kolezanka ktg w 12 tyg nikt ci nie zrobi, w szpitalu robia na zyczenie jezeli nie czujesz ruchow co najmniej 4 godziny, a ruchy zaczynasz czuc ok 18-22 tyg dopiero a i tak na poczatek nie sa regularne mi dali ksiazeczke z ruchami w 32 tyg i po 4 godz ciszy kazali jechac na ktg niestety w tak wczesnej ciazy nic njie poradzisz, mozesz jechac na usg i tam posluchac dziecka dziecku b zaszkodza twoje nerwy teraz nie ma co panikowac na zapas!

no wlaśnie ruchów jeszcze nie czuje, i jeszcze będę musiała trochę na nie poczekać... staram się myśleć pozytywnie i wiem, że wszystko będzie ok, ale póki co naprawdę się niepokoje...dziękuje za wszystkie rady:)

Gość zatroskana
Slonko mnie w szpitalu w 20 tyg ciazy detektorem tetna nie slyszeli, "bo jeszcze za wczesnie". Slyszelismy lozysko - to tak, ale tetna plodu nie. Przynajmniej tak twierdzil lekarz. Stetoskop nie jest znow taki czuly (choc ja sama sobie go czasem przykladam z nadzieja ze cos uslysze ale nic :( a to 29 tydz). Choc to tez zalezy od ulozenia dziecka, no i tkanki tluszczowej Mamusi :D W kazdym badz razie jak nie uslyszysz przez stetoskop to jeszcze nie znaczy, ze cos sie zlego dzieje :) Taka miala byc mysl :D Zdrowka :D

Gość kafekafe
a mialas specjalna koncowke do sluchania plodu? ja u siebie uslyszalam ok 30 tyg, ale u kolezanki 2 tyg wczesniej taka koncowke kupilam w sklepie medycznym, mozna dostac tez w zielarskim a TY przyszla mamusiu nie denerwuj sie tak! po co dzidzi szkodzic? napewno wszystko jest ok :)

Może faktycznie to zależy od ułożenia i tkanki tłuszczowej, bo ja w całej ciąży przytyłam 5 kg, a na etapie 16 tc byłam 3 kilogramy na minusie w stosunki do wagi sprzed ciąży, ruchy też czułam szybciej bo ok. 17 tygodnia a i Alka była nieprawdiłowo bo pośladkowo ułożona. Co do końcówki stetoskopu to była zupełnie normalna ale to nie był taki stetoskop najstarszy tylko już z tych nowszych. Na detektorze takim muzealnym położna mi już w 13 tygodniu sprawdzała i wtedy nie było słychać ale ponieważ widziała, że się zdenerwowałam spróbowała jeszcze raz i złapała bicie serduszka potem już co tydzień, dwa na każdej wizycie sprawdzała i zawsze było.

Gość inkeijejbrzdac
ja mialam sluchane na b dobym sprzecie bezprzewodowym krazkiem niestety u mnie w 20 nic nie bylo slychac polozna miala starszy sprzet i u niej slyszalam w 29 tyg, wtedy tez pierwszy raz bylam podlaczona pod ktg na stetoskopie uslyszlalam dopiero pod koniec 29 tyg, a tkanka nie ma tu chyba nic do rzeczy, bo do tego tygodnia mialam tylko 2 kg na plusie! ;)