Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pumeksol

do tych co się znają na montażu płyt karton-gips

Polecane posty

Gość pumeksol

czy myslicie ze osoby które wczesniej sie tym nie zajmowaly beda w stanie zrobic cos takiego dobrze? czy jest to trudna sprawa, jesli wie sie "jak to sie robi" tylko z opowiadan?

Gość burgerek
jak wiesz jak dziala wkretarka no i zrobisz to wyczuciem to dasz rade :classic_cool: za pierwszym razem nic nie jest latwe :P

nie jest to trudne, ale same opowieści nie wystarczą, . polecam zrobić coś u siebie, skutki bedzie widać , samoocena bedzie nieunikniona

Gość pumeksol
ja je mam zamiar kleić. najbardziej martwi mnie to ich przycinanie (sa za dlugie), ze np bede miala jakies dziury potem pod sufitem. tzn. szpary. bedzie to szlo jakos tak załataćjakby co? bo na pewno nie przytne tego tak idealnie... acha, a mozna mocowac takie plyty do sufitu? (ale nie jako sufit podwieszany tylko po prostu do sufitu - tak jak do sciany bezpośrednio)??

Gość burgerek
podziel pokoj na dwie czesci postaw stelarz i oddziel sie od zony :P jezeli takowa posiadasz :P

dociąć mozna idealnie, równiez mozna wszystko załatać(szpachlować ) gipsem :))

hmmmmmm no to mam nadzieje ze jakos to wyjdzie. a co z tym sufitem?

Gość szpachlarz-peciasz
Mozna walic bezposrednio na sufit tylko jak masz sufit z betonu to nie przykrecisz plyty tak latwo jak na stelaz podwieszany

mam z desek a na nich jest tynk który odpada... :/ czyli dało by rade??!! to extra!! :)

tzn. chyba z desek. z desek i jeszcze czegoś tam w każdym razie nie beton i powinno dać rade :P

Gość szpachlarz-peciasz
No to nie ma problemu ,dlugie sruby klej i na sufit . Tylko sama nie dasz rady, za ciezkie.

Gość szpachlarz-peciasz
potem kup tasme do laczenia regipsow i worek szpachli. Po instalacji naklej tasme na wszystkie polaczenia plyt, rozrob gips i szpachla zaszpachluj szczeliny

Gość szpachlarz-peciasz
spoko

jejku, dzięki!! jesteście kochani!! a teraz kolejne pytanie z serii: blondynka robi remont ;) czy najpierw dać te płyty na sufit czy na ściany?

i jeszcze jedno - czy te płyty jak juz są położone można od razu malować, czy trzeba jeszcze je pociągnąć jakimś gruntem czy czymś takim?

Gość majsta
zagruntowac najlepiej

Najlepiej zagruntować np. Praktigruntem. Ja radze też pomalować je raz na bialo (może być nawet przed założeniem) bo trzeba później kilka warstw farby, szary kolor płyt przebija i jast rożnica między płytą a spoiną gipsową. Montaż na początku może sprawiać klopoty, ale już 2 plyta będzie zalożona szybciej niz 1. Potrzeba do tego też minimum 2 osoby(najlepiej 3-4, szczegolnie na sufit, gdzie 2 trzymają płytę, 1 mocuje. I po pierwsze - zaopatrzyć się w poziomicę!!!

i kolejność - ja robiłam najpierw na sufit w skladach budowlanych chętnie służą pomocą i radą

Gość gośćpaulinak
Lepiej jest zwrócić się do fachowców, którzy znają się na rzeczy. Tak będzie wygodniej i bezpieczniej. Z mężem korzystaliśmy z usług firmy Home Depot i jesteśmy bardzo zadowoleni. Firma jest porządna, sprawdzona i ma świetną ekipę. Ich atutem jest terminowość, co teraz rzadko się zdarza. I cena - bardzo konkurencyjna. Gorąco polecam, bo wiem z własnego doświadczenia, że robią porządną robotę. Gdyby ktoś chciał ich znaleźć to wszystkie informacje są dostępne tu: https://www.facebook.com/homedepot.wroclaw?ref_type=bookmark

Gość gość
Moim zdaniem też warto poprosić firmę, która ma ludzi oraz sprzęt do tego, aby takie konstrukcje (sufity, zabudowy i ściany) robić szybko i sprawnie. U mnie robiła firma http://www.pbhcezar.pl/, najwięcej pracy było przy adaptacji poddasza, ale panowie sobie spokojnie poradzili.

Gość Stefan1000
Do klejenia regipsu znacznie lepszy jest pianoklej. Po pierwsze mniej bałaganu, a po drugie aplikacja jest znacznie łatwiejsza. Pianoklej jest w wygodnej tubie (coś jak silikon), gotowy do uzycia.

Gość gość
O zdecydowanie - ja regipsy już w ogóle tylko pianoklejem robię, bo to znacznie ułatwia i przyśpiesza pracę, a efekt masz taki, jak przy zwykłym kleju gipsowym z tą różnicą, że nie ma syfu i nie trzeba rozrabiać.

Gość gość
@gość, tak dokładnie - miałem na myśli 60 Sekund. Po filmiku chyba sam widzisz, że jego użycie jest proste. Potwierdzam też jakość z jaką klei - ja używałem go kilka miesięcy temu i nie widzę żadnej różnicy w trwałości pomiędzy nim, a klejem w worku.

Gość gość
Jeżeli nie za bardzo znacie się na montowaniu płyt gipsowo kartonowych to mogę polecić wam firmę www.rigips.pl, która zajmuje się suchym wykańczaniem wnętrz. Można u nich również zamówić same płyty gipsowe, jeżeli się znacie na ich montażu.