Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Basia.

Uporczywe zaparcia po lekach

Polecane posty

Gość Basia.

Już nie wiem co mam brać na te moje zaparcia :( Strasznie mnie męczą, a wiem, że leki, które je powodują będę musiała przyjmować jeszcze przez wiele miesięcy :( Co robić? Naturalne metody nie pomagają, a przeciez nie mogę cały czas stosować tabletek przeczyszcających :(

Gość Basia.
No więc było siemię lniane,suszone śliwki, morele, jogurty priobiotyczne, sok z kiszonej kapusty, woda z cytryną i miodem na czczo... Więcej nie pamiętam, ale to na pewno nie wszystko :( Próbowałam syropu Duphalac (czy jakoś tak) i Colon C (bardzo nie lubię tego pić). Był też błonnik (taki w proszku). Nie mogę odstawić tych moich leków, bo cierpię na nerwicę :( Na dodatek w mojej rodzinie był przypadek raka jelita grubego, więc boję się jeszcze bardziej :O Moje jelita są strasznie leniwe :(

Gość kot killer
na mnie dziala colon i dufalac,

Gość gość
Znam ten ból :/ cierpię na nerwice lękową, która objawia się lękiem przed wyproznianiem w miejscach publicznych, doszło do tego, że nie mogę wyproznic się gdy ktoś jest w domu. Zaczęłam brać leki przepisane przez psychiatrę i zauważyłam dość uporczywe zaparcia, w moim przypadku to gwóźdź do trumny. Leki biorę od tygodnia, także o wiele za krótko na widoczne efekty zredukowania nerwicy. Ratuje się dosłownie garścią błonnika w tabletkach dziennie plus wielkim kubkiem wody z 1,5 cytryny, jak narazie w miarę pomaga. Najgorsze jest to ciągle uczucie chęci wyróżnienia ( gdy już raz się poszło i się wyprozniło ), idzie się do toalety a tam nic. Właśnie mnie dobija ta myśl że mogę znów mieć blokade. Czyli wpadam w błędne koło. Spróbuj brać tak jak ja rano 4 tabletki błonnika plus zrób sobie wielki kubek wody z cytryna i wypij w miarę szybko tak z pół. Dasz organizmowi niezłego kopa z blonnikiem. Potem lyknij jeszcze 2 tabletki i dopij tę wodę z cytryna. W ciągu dnia pij dużo wody, oddaj się relaksowi na parę minut przynajmniej, posiłki jedz powoli i pamiętaj by zawierały dużo błonnika . Podgryzaj suszone owoce, najlepiej śliwki i co dla mnie najgorsze ( mam agorafobie ) wyjść na spacer, na rower. Podobno 10 min wystarczy. Spróbuj może to . Ratujmy się kochana :)

Na zaparcia powinien pomóc ruch na świeżym powietrzu wypijanie szklanki wody przegotowanej przed posiłkiem. Mogą tez pomóc suplementy takie jak Colon C.

Gość pasik55
nie zdarzyło mi się mieć po lekach, ale ogólnie mam z tym problem po grypie, od kilku dni biorę Nutramil, widzę poprawę a licze na całkowitą eliminację problemu, piszą w necie że pomaga bo jst bezresztkowym produktem niezawierającym błonnika,a zawierającym dobre tłuszcze