Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytania nie z tej ziemi

Dlaczego tyle rozmawia się o Bogu a o Szatanie milczy?

Polecane posty

?

gdzie? pokaż mi takie miejsce? Gdzie ja mogę porozmawiać jawnie i publicznie o Szatanie. Bez narażania się ;)

Gość Ahantalle
Zgadzam sie z jeb ;)

Gość Ahantalle
O ocenzurowalo sie hehe. A dlaczego mialbys nie moc rozmawiac? Ciagle zle rzeczy sie dzieja i mowi sie, ze szatan kogos pokierowal:P

Gość z Biłgoraja
Jeżli 90% Polaków wierzy w boga, to wierzy równiez w szatana a więc są...? :P

tylko te 90% ludzi wierzących w boga nie wie, że wierzy w szatana, albo wiedzieć nie chcę. I z kim tu prowadzić dysputy? Kiedyś z ciekawości zaczęłam miłą konwersację z koleżanką w autobusie linii miejskiej i rzecz się stała taka, że większość słuchaczy obdzierała nas wzrokiem ze skóry.

...fabetka oo oo o zgadzam się.

jeb uwierz mi, że mało takich ludzi. A w sumie szkoda.

wyjatek potwierdza regułę :) Ale zauwaz ze dzieci karmi sie od przedszkola głodnymi kawałkami o Bogu,a o Szatanie? Nic. Sądzę ze dlatego, ze zaden z ksiezy/pań Katechetek nie umiałby za dużo o tym powiedziec... U mnie w podstawowce na pytania bardziej szczegółowe o stworzenie świata, pani Katechetka odpowiadała \"Biblii nie można brac dosłownie..\" po czym kazała sie uczyc kto czyim i kiedy był synem...nabijanie głów bez sensu, jak tu wyrabiac logiczne myslenie?

a wszystko dlatego, że jesteśmy ograniczani. Dobrze, że to ograniczenie nie jest długotrwałe. Chociaż w niektórych przypadkach.

Gość Wg mnie tu nie ma żartów
szatan to bardzo poważny temat. Ludzie w większości nie chcą, nie lubią o tym rozmawiać lub wręcz bagatelizują temat, żartują o tym, bądź ma jakiś podświadomy lęk przed tym i woli udawać że nie ma szatana i ja nawet nie próbuję nawiązywać z ludźmi rozmów na ten temat, bo z góry wiem że rozmowa taka nie nawiąże się. Jedyną osobą która o tym ze mną rozmawia jest moja matka. Osoba bardzo wierząca. O szatanie sama wiem niezbyt wiele. Wiem głównie tyle że jest to postać która jedyne co potrafi czuć to nienawiść. Ogromny ocean nienawiści do wszystkich ludzi na świecie i do samego siebie. Robi wszystko co tylko może żeby człowiek się zniszczył.

Dlaczego lepiej nie podejmować dyskusji na ten temat? Nie mogę zrozumieć tego dlaczego ludzie boją się czegoś co ich otacza na co dzień.

żeby o szatanie dyskutować trzeba wcześniej nabyć pewną wiedzę, ale tak samo jest z bogiem. Powiedzenie, że szatan zionie tylko nienawiścią jest w dobie XXI wieku co najmniej banalne ;)

Ludzie za bardzo są skupieni na życiu doczesnym i na jego problemach. Są zbyt podporządkowani materialnym światem żeby się tym zajmować.

ale czym? rozmową o naszym uduchowieniu bądź jego braku? przecież to nie jest nam obce to nas otacza i jak najbardziej dzisiejszych czasów dotyczy.

Gość może boją się
opętania, szatan kojarzy się z czymś bardzo złym i ludzie boją się o tym myśleć a co dopiero rozmawiać.

a bóg nie może opętać?

Gość siesin juoseidjvolih
SZATAN NIE JEST WARTY UWAGI WIEC PO CO O NIM GADAC :P

Pewnie i jest banalne, ale tak przeciętny człowiek o tym myśli. A żeby coś więcej wiedzieć o tym trzeba się chcieć dowiedzieć. Czytać dużo książek na ten temat. Pewnie i dowiedzielibyśmy się o tym więcej ale niestety wciąż kryje się za tym wszystkim wiele tajemnic i pytań na które wciąż nie znajdziemy odpowiedzi. Tajemnic których nie jesteśmy i nie będziemy w stanie zrozumieć za życia, a nawet nie wiadomo czy będzie nam dane zrozumieć po śmierci. Ja z przykrością stwierdzam że na razie jestem na etapie buntu przeciw temu jaką Bóg stworzył rzeczywistość i to mnie oddala od Boga. Nie mogę pojąć tego że Bóg pozwala działać szatanowi mając nad nim władzę. Czemu człowiek musi się męczyć żeby się dostać do nieba. Czemu żyje wbrew swojej woli. Czemu jeden ma lepiej a drugi gorzej. Nie mogę tego wszystkiego zrozumieć. A jeśli nie mogę czegoś zrozumieć to mnie to irytuje i nie potrafię się temu podporządkować.

Gość i jak bedzie
oj nie trzeba napewno mówić że jest piekło-TO NIE BAJKI-TYLKO PRAWDA JEST NIEBO- JEST PIEKŁO JEST DZIEŃ-I JEST NOC

Gość z Biłgoraja
Pamiętam jak w przedszkolu poszłam do konta,bo ja jedyna z całej grupy nie umiałam aniele boży,na drugi dzien rodzice odpislai mnie z religi ;)

Gość z Biłgoraja
A propos przeciez sam papiez Jan Paweł II mówił że nie ma szatana,raz oglądałam program w którym jakiś "czarny" z Watykanu mówił że nie istnieje cos takiego jak piekło

Gość CO ZA RODZICE
ATEIŚCI CZY JEHOWI

Gość NO-BO
z Biłgoraja-----MÓWISZ JAK ŚWIADEK JAHWE TO SAMO MÓWILI JAK CHCIELI MNIE NACIĄGNĄĆ NA SWOJĄ WIARĘ

Gość NO-BO
szatan i piekło jest

Gość z Biłgoraja
Ateisci ;)