Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 apelujaca

apel do chorychi nie na ... powiem wprost- ANOREKSJE !!

Polecane posty

Go艣膰 apelujaca

nie wiem czy przeczytacie to , czy was to bedzie interesowac- chcuiala bym sie podzielic tylko swoimi przezyciami i zmaganiami z choraba, ktorej jestem zywym przykladem. Zaczelo sie to 3 lata temuy kiedy zdalam mature, kiedy musialam swoja najwieksza pasje taniec zakoncayc z powodow zdrowowtnych no i przytylam ok 8kg... mam 167 cm wzrostu i wtedy juz waga siegnela ok 57 kg kiedy powiedzialam dosc... Zaaczela sie normalna racjonalna dieta na ktorej schudlam 5 kg... tyle ile chcialam - ah jaka ja bylam wtedy z siebie dumna. wsyzscy mnie podziwiali i ze nie ukrywam jestem atrakcyjna, to wtedy poczulam sie jesczez bardziej. Bylam poprostu dumna. I tak waga sie utrzymywala az ktoregos dnia stwierdzialam ze zawsze mazylam o tych 50 kg wiec jesczez 2 kg chcialam zrzucic i udalo sie... Bylam w 7 niebie- udalo sie to dzieki normalnej diecie 1000kcl, sportowi itd... Nastepnie wyjechalam do taty za granice i ze stresu tesknoty za mama itd schudlam nie wiedzac kiedy ok 2kg... I tak waga stala . Wrocilam do Polski zaczelam studia, nowa super prace i mialam wyztsko co chcialam a przy okazji poznalam najwspanialczego faceta na swiecie- swoja wiela milosc, ktora neistety mieszkala i mieszka za granica wiec nas dzielilo duzo i za czesto sie nie widzielismy- ale jak mowi milosc iele moze wiec i my moglismy... i wtedy sie zcazelo- tesknota itd... i obsesja- obsesja ODCHUDZANIA a raczej niejedzenia. Nawet nei wiem kiedy odstawilam jedzienie - jadlam ok 300kcl. I nawet nei czulam braku- czasem podgruzlam jakis slodycz bo to moja slabosc ale poza tym tylko jakies warzywa owoce i WODA no i brzuszki( mialam i mam obsesje na pt brzucha- choc mowia z ejest zapadniety ja widze go inaczej). I tak pograzalam sie w tym z dnia na dzien. waga spadla juz do 46 a ja bylam taka dumna z siebie potem 44... to bylo najmniej i tu zcazely sie poblemy ze zdrowiem...z zoladkiem jelitami itd... Ale jakos umialm sobie poradzic- chodzial do lekarza regularnie robili mi badania nie bronilam sie... i niby wsyztsko bylo ok. Do czasu. zaczelam pograzac sie w samotnosci ze swoja "przyjaciolka", obwinialam wsyztskich ze sie ode mnie odsuneli a to ja sie odsuwalam. bylam tak slepa. Dazylam do idealu modelek bo mimo ze z twarzy jestem atrakcyjan zawze dazylam tym samym cialem- wyznaczalam sobie coraz wiekszy i "chudszy" cel. I nie chcialam zwrocic na siebie uwagi czy cos takiego; ja poprostu chcialam byc hcuda- mialma wsyztsko co chcialam, szkole ,rodzine, super faceta, dach nad glowa, znajomych...Potem to wsyztsko zaprztnelo mi glowa ze nie liczlo sie nic szkola, przyjaznei, rodzina, facet z ktorym sie rozstalam- w mgnieniu oka stracilam wsyztsko oprocz choroby- i za to bylam jej wdzieczna ze wszyscy odeszli a ona byla- jaka ja bylam glpuia...I pewno nie jedna z was chorujac o tym wie tylko nei chce sie przyznac- ale to normalne... Apeluje do wsyztskich zastanuwcie sie nad soba, nie niszci zycia swojego i innych- moi rodzice wydali tyle pieniedzy na leczenai na szpital, pomoc itd...przyjaciele sieodwrocili ale ci najwierniejsi zostali i pomogli mimo ze ja sie bronilam... ale kiedy wreszcie powiedzialm dosc!!! zcazelam jesc przytylam zaczal sie koszmar- bulimia z ktorej wyszlam i jestem na etapie stawiania samodzielnie pierwszych krokow ; choc tesknie za przeszloscia i dalej jedzenie moje pozostawia duuuuzo do zyczenia, ale najwazniejsze ze wiem ze ta choroca zniszczyla wiele w moi zyciu- na sczzecie powoi sie podnosze odzyskuje to co dobre- ukochana osobe ktora jest przy mnie , z ktora planuje swoje zycie, ktora mi pomaga i akceptuje taka jaka jestem... planuje studia, normalne zycie, przede mna operacja kolanka.... Pisze bo moze ktoras sobie zda sprawe z tego- jak bedziecie chcialy pogadac walic smailo odp na kazdy post... OBIECUJE- wiem jak jest cholernie trudno;;; znam to dlaej jeszcze jedna noga w tym tkwie ale krok po kroku da sie normalnie zyc , cieszyc sie jedzeniema nie go bac i unikac... choc ja dalej mam takie odruchy... Przeczytaj cie sobie dokladnie moje slowa moze ktoras jest badz byla w podobnej sytuacji a do tych co sie odchudzaja- nei popadajcie w obsesje- cudow nie ma. akceptujcie sie a jak chcecie schudnac to normalnie- nie oszukujmy sie niegdy nei bedziecie takie jak modelki bo to sa zwykme wieszaki chorz na anoreksje ktore umieraja na wybiegach badz poza nim.. Po co wam to. Jest tyle piekna na tym swiecie. A anoreksja i inne choroby to cos z czym trzeba walczyc bo myslac ze to one sa z nami , ze nam towrzysza jestesmy w bledzie- tak one sa przy nas ale tylko po to by nas zniszczyc... Pozdrawiam i zycze wiele rozsadku w wodchudzaniu i sukcesow tym ktore walcza z choroba o zdrowie a niektore moze i zycie-tak jak bylo to u mnie Pozdrawiam- B.22lata

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
gratuluje wyjscia z anoreksji:), zycze powodzenia na stawanie na nogi po bulimii...a jeszcze wiekszego na zapomnienie o ED na zawsze serdecznie pozdrawiam 馃尲

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 apelujaca
gabela dzikeuje bardzo z calego slowa- slowa otuchy sie przydajai bardzo pomagaja- pozdrawiam

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Del_Pedro_Di_Pomidore
Za dlugie, nie chcialo mi sie czytac :(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 apelujaca
nie musisz... niech przeczyta kto chce i wyciagnie wnioski lub zastanowi sie nad soba i swoja " dieta"

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 que
Ja nie by艂am anorektyczk膮, ani bulimiczk膮, ale te偶 doproawdzi艂am sw贸j organizm to stanu kl臋ski. Powiem mam tyle. NIE POTRAFIE Z TEGO WYJ艢膯. I nie wiem dlaczego ci膮gle widze siebie jako t艂usta osob臋, a znajomi 艣miej膮 si臋 z moich wystaj膮cych ko艣ci.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 apelujaca
que--- znam to ja mam to samo dokladnie, to w jakims stopniu zawsze zostaje- ta choroba nie tylko wyniszcza organizm ale tez psychike i to bardzo

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jajcara
Te偶 mia艂am przygod臋 z anoreksj膮 Moim zdaniem to nie choroba psuje psychike , tylko psychika "zachorowuje" na poczatku , a potem wywiazuje sie z niej choroba

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 apelujaca
tak dokladnie to tak jest- najpierw wmawiamy sobie wiele rzeczy a potem przychodzi restza- dlatego odchudzanie to baaaaaardzo delikatna sprawa- nawet nei wiemy jak mozemy zniszczyc sobei zdrowie a niektore i zycie- lepiej odchudzac sie normalnie- a jak niektore pisza o glodowkach to az mi sie zle robi- glodowki to poczatek !!!!!!!!!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 _summer_
gratuluje! :* ja tez mam 22 lata. od 15 roku zycia mialam ED, glownie kompulsy... potem byla anoreksja a proba wyjscia z tej choroby spowodowala ze wpadlam w anoreksje bulimiczna. a najgorsze jest to ze wiem -ze jak nawet osiagne ten swoj cel, bede chuda to i tak nie bede z siebie zadowolona. :( podziwiam Ci! naprawde

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 apelujaca
summer--- nie ma co podziwiac bo u mnie nie skonczylo tez sie to- poprostu zdalam sobie sprawe z tego ale tylko psychicznie- dalej nie jem boje sie tego a wiem ze musze- czeka mnie operacja - ale nei wiem mysli sa silniejsze- zaczynam miec problemy ze zdrowiem ale to tak jakby nie docieralo poprostu nie chce by inne dziewczyny w to popadly.... A mam nadzieje ze choroba z czasem odejdzie - choc jak odchodzi to jakby jej brak i tak w kolko- zeycie anorektyczek jest straszne

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 gosiak taki
Na pocz膮tku u mnie by艂a anoreksja, zacz臋艂o si臋 od tego, 偶e ch艂opak powiedzia艂 mi 偶e jestem za gruba to by艂o w styczniu przed matur膮 2 lata temu przy wzro艣cie 166 wa偶y艂am 62 kg, w maju by艂o ju偶 55 kg na pocz膮tku jad艂am normalnie bu艂k臋 na 艣niadanie, zdrowy obiad i lekk膮 kolacj臋, nast臋pnie zacz臋艂am wyrzuca膰 jedzenie byle tylko utrzyma膰 wag臋. Po jakim艣 czasie za艂o偶y艂am sobie, 偶e bed臋 jad艂a jedynie raz w tygoniu, przypada艂o to w niedziele, gotowa艂am sobie ry偶 z marchewk膮. I tak trzyma艂am wag臋 do 艣wi膮t bo偶ego narodzenia. A od tych 艣wi膮t, jak zacz臋艂am je艣膰 to nie widz臋 ko艅ca jem i zwracam znowu wa偶臋 62 i postanowi艂am na nowo si臋 odchudza膰, ale nie podjada膰 mi臋dzy posi艂kami jak to robi艂am ostatnio. Zacz臋艂am te偶 biega膰 偶eby nie my艣le膰. Codziennie rano i wieczorem robie brzuszki. To taka moja mantra. Jestem studentk膮 2 roku i dostaj臋 dobre oceny ale tak naprawd臋 mam ca艂y czas obsesj臋. Gdybym mog艂a cofn膮膰 czas nigdy nie zacz臋艂abym si臋 odchudza膰. Ale c贸偶 musz臋 wygra膰 t臋 walk臋 racjonaln膮 dietk膮 i sko艅czy膰 z podjadaniem i wizytami w ubikacji

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 apelujaca
gosia ja cie doskonale rozumiem to jest wlasnie taka chora obsesja- ja sie troszke obudzialam kiedy zaczely mis ie zeby psuc i kiedy mnei lekarze nei chcieli wziac na opercaje ze wzgledu na chorobe i niejedzenie- jest dalej ciezko ale jakos staram sie o tym nie myslec- najwazniejsze ze amm osobke ktora mnie wspiera i baaaaardzo kocha

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 que
Ja czasami p艂acze po nocach. Mam zanik miesi膮czki, nie mog臋 mie膰 dzieci, a w przysz艂ym roku planuje 艣lub. Bardzo chc臋 mie膰 dzieci, ale wiem 偶eby do tego dosz艂o, musz臋 da膰 偶y膰 organizmowi i przyty膰. Ale z drugiej strony nie potrafi臋. Ja przytyje p贸l kilo to wpadam w sza艂, mam ten okoprny brzuch i wst臋tne sad艂o, bo posz艂am najgoersza drog膮. Spali艂am mi臋snie a zostawi艂am t艂uszcz, wi臋c wyobrazcie sobie jak wygl膮daj膮 ko艣ci z sad艂em. Wszystko zacz臋艂o si臋 od tego, 偶e tyj臋 typowo w brzuchu, w ty艂ku ci膮gle b臋de mie膰 poni偶ej 90 cm, a brzuch b臋dzie r贸s艂. I to moje odchudzanie jest tylko dla brzucha ktory ci膮gle jest wielki. Probowalam juz brzuszkow, ta艅ca brzucha i fitnessu i ten brzuch ci膮gle jest wystaj膮cy. NIE JEST TAKI JAK NA REKLAMACH. Sorry, 偶e to powiem: kurwa jestem chora. jestem chora przez reklamy, gwiazdki i modelki bielizny, ktore maj膮 tak wspania艂e cia艂o, a ja nie mog臋.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ja te偶 walcz臋
ju偶 od 8 lat-zacz臋艂o si臋 od niewinnego odchudzania w podstaw贸wce-przy 160 cm wa偶y艂am 38 kg,p贸藕niej w liceum znowu przyty艂am,a w trakcie pisania matury wa偶y艂am 34 kg...teraz wa偶臋 ok.48 kg,oczywi艣cie wcia偶 jestem na diecie i obsesyjnie 膰wicz臋.M贸j b艂膮d polega艂 na tym,偶e nigdy nie pr贸bowa艂am si臋 leczy膰,ale najgorzej jest przyzna膰 si臋 przed samym sob膮,偶e jest si臋 chorym...

Udost臋pnij ten post

witam wszystkich 馃尰 ja rowniez zmagam sie z zaburzeniami odzywiania, podejrzewam, ze wpad艂am w bulimi臋. od wielu lat zmagam sie z obsesja odchudzania jednak niecaly rok temu zaczelam stosowac radykalne metody. zaczelo sie od glodowki-wiadomo. pojawily sie pierwsze efekty wiec zachecilam sie do dalszego odchudzania. pewnego razu wpad艂am na pomys艂, ze bede po jedzeniu wymiotowa膰. nie jad艂am wtedy du偶o a i tak czu艂am potrzeb臋 zwracania posi艂kow bo wymarzona sylwetka zdawa艂a sie byc bliska do osiagniecia. schud艂am jeszcze troch臋. widzac, ze wymioty pomagaj膮 stwierdzi艂am, ze nie zaszkodzi jak bede jad艂a troszke wiecej bo i tak przeciez wszystko wyl膮duje w toalecie. i zacz膮艂 sie koszmar. obzera艂am sie i wymiotowa艂am. wymiotowa艂am i znowu sie obzera艂am. jad艂am wszystko co chcia艂am. tluste, kaloryczne potrawy, slodycze.wszystko. i wymiotowa艂am. by艂am niesamowiecie szcz臋sliwa kiedy znajomi widzieli efekty \"diety\" to dawa艂o mi motywacje zeby zrzucac kilogramy dalej. wszystko bylo w porzadku, bylam zadowolona, ze panuje nad soba. jednak niedawno jak grom z jasnego nieba spad艂a na mnie mysl, ze sie sama niszcze. nie potrafie sobie poradzic z chorob膮, bo chyba juz tak moge to nazwa膰. obiecuje sobie, ze bede sie pilnowac, zaczne sie zdrowo odzywia膰, bede uprawiac sport.....obiecanki cacanki. ide po najmniejszej linii oporu. mieszkam sama wiec jest mi 艂atwiej. nikt nie widzi co robie, nikt nie wie co sie ze mna dzieje wiec moge spokojnie odprawiac swoj standardowy rytual. i tak kursuje pomiedzy lod贸wk膮 a toalet膮. nienawidze siebie za to. gdy patrze w lustro widze monstrum. mam ch艂opaka, ktory uwaza, ze jestem pi臋kna, rodzice tez mowia, ze nie powinnam sie bardziej odchudzac bo strace swoj urok. waze 55 kg przy wzroscie 162 cm. w moich oczach jestem potworem. nie docieraj膮 do mnie zadne tlumaczenia, ze przesadzam i za nisko siebie oceniam. o moim problemie bardzo delikatnie powiedzia艂am 2 osobom. ch艂opakowi i cioci, z ktora jestem bardzo blisko. by艂a chwila zmartwienia, ale zero dalszej rozmowy. zapomnieli. jestem sama z moja obsesj膮. potrzebuje pomocy ale nie wiem gdzie jej szuka膰... pozdrawiam wszystkich walcz膮cych z bulimia i anoreksj膮. zycze wam jak i sobie si艂y aby z tym sko艅czy膰. ;(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 que
Dziewczyny powiedzicie mi, a czy kt贸rej z was wr贸ci艂 okres? 2 lata stosowania diety 1000 kcal dziennie da艂o miw 艂asnie taki efekt. Co zrobi膰 偶eby go mie膰:(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ja chyba zaczynam chorowa膰...
pozna艂am ch艂opaka jestesmy ze soba juz 1,5 roku od poczatku podoba艂am si臋 swojemu ch艂opakowi m贸wi艂 ze mam super cia艂o. pewnego dnia mi odbi艂o ze mog臋 byc jeszcze bardziej atrakcyjna dla ch艂opaka..mimo ze jestem szczup艂a to postanowi艂am zmienic troch臋 diet臋... no i jedzenie staje sie moj膮 obsesj膮... chudn臋 a na dodatek trac臋 czs na siedzenie przed kampem i czytanie o kolejnych dietach cud... zaczyna meczyc mnie to wszystko ale przestac nie mog臋...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 szczyporzyca
que, u mnie okres zanikn膮艂 na 2 lata - ale nic nikomu nie m贸wi艂am , do lekarza tez nie posz艂am, bo wiedzia艂am , co powie - trzeba przytyc - a tego przeciez nie chcialam :( potem przyty艂am , w og贸le pozby艂am si臋 chyba tej g艂upiej choroby raz na zawsze , wyjscie by艂o niemi艂e , chwilowo otar艂am sie o bulimi臋 , ale w jakis miesi膮c da艂am sobie z tym rad臋 - sama , w og贸le wszystko zrobi艂am sama , bez 偶adnej pomocy, po prostu kt贸regos dnia powiedzia艂am - wygl膮dam jak pokraka , nie wygl膮dam ladnie , a do tego jestem s艂aba - to ju偶 wol臋 by膰 silna i gruba, przynajmniej by艂am wtedy weselsza; no i zacz臋艂am zre膰 , ale normalnie jak wieprz; bardzo szybko wr贸cilam do wagi sprzed odchudzania - i to z mocn膮 nawiazk膮 - ale to by艂o przej艣ciowe , jak ju偶 do mnie dotarlo , ze nie musz臋 zjes膰 wszystkiego na raz, 偶e jutro tez mog臋 co艣 pysznego zjes膰 - to waga zacz臋艂a spadac i od 艂adnych paru lat jest normalna; nie my艣l臋 o sobie , 偶e jestem gruba, podobam si臋 sobie, jem wszystkiego po trochu , nie odmawiam sobie ani s艂odyczy , ani czips贸w , nie obzeram si臋 te偶 tymi rzeczmi , po prostu wszystko sta艂o si臋 takie NORMALNE; bardzo si臋 z tego ciesze , bo jak tak czytam , to czesto ludzie maja do ko艅ca 偶ycia problem normalnym jedzniem no a okres wr贸cil - jak przyty艂am do jakiej艣 pzyzwoitej wagi na razie nie stara艂am si臋 o dzieci , wi臋c nie wiem , czy fakt , ze okres jest , wystarczy - ale jestem dobrej mysli

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 gosiak taki
ja na szcz臋艣cie mam okres raz czy dwa mi si臋 zdarzy艂o, 偶e przez miesi膮c nie mia艂am, ale tak to z tym u mnie jest ok. Ja nikomu nie powiedzia艂am co si臋 ze mn膮 dzieje, a moja mama co sp臋dza艂a ze mn膮 najwi臋cej czasu te偶 niczego nie zauwa偶y艂a. Ostatnio nawet w przyp艂ywie s艂abo艣ci chcia艂am jej powiedzie膰, ale najzwyczjniej w 艣wiecie si臋 ba艂am reakcji. I od 2 lat nikt o tym nie wie. Dzisiaj zjad艂am normalne 艣niadanie, byle tylko nie rzuci膰 si臋 na jedzenie po po艂udniu. Trzymajcie si臋 dziewczyny damy rad臋 ze wszystkim, staram si臋 w to wierzy膰.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 que
no ja zjad艂am jogurt na 艣niadanie i tak sobie my艣le, 偶e jestem g艂upia jak but. Nie moge si epatrze膰 na sw贸j brzuch, no nic dzi艣 zjem conawy偶ej tylko musli jeszcze.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 gosiak taki
Ugotuj sobie woreczek kaszy gryczanej i go zjesz, przynajmniej co艣 ciep艂ego dostarczysz organizmowi. Ja sobie ugotowa艂am na obiad woreczek ry偶u naturalnego + 4 rzodkiewki do tego i to mi starczy do jutra. + do tego wieczorem brzuszki i skakanka Ja ju偶 mam tak zepsuty 偶o艂膮dek, 偶e bez tabletek nie dam rady 偶y膰.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 apelujaca
que-- ja mam to samo caly cazs mam obsesje na pt brzucha chos kazdy mowi ze jest plaski ja sadze inaczej i mam taki straszny tylek- ja po anie przytylam z 46 na ok 50 i wygladam strasznie... okres zawsze mailam ale problemy z zebami- psuly mi sie i nadal psuja i wogole jest ciezko...ale to zeby b yc chuda czasem jest takie silne

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 gosiak taki
dzisiaj 膰wiczy艂am to pot dos艂ownie la艂 si臋 ze mnie, ale to dobrze musz臋 schudn膮膰 jak najszybciej te 10 kilo co nagromadzi艂am

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 que
no dziewczynki ja wczoraj 30 minut intensywnego ta艅ca, jest dobrze :D Ile macie niedowagi wg BMI? Ja mam tylko, a dla kogo艣 a偶 5 kilo.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 apelujaca
ja mam niedowage....ale niestety sama tak nie uwazam- ja wczoraj robilam tylko brzszkki

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 apelujaca
a na BMI nei patrze

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 szalallala
mowisz: "zastanowcie sie nad soba"... to tak nie ma zazwyczaj "pstryk" i anoreksja. I tak samo nie ma "pstryk" zastanowilam sie nad soba i zaczynam jesc. SGdyby nie pomoc psychiatry (3 lata mnie prowadzil) nigdy bym z tego nie wyszla. A raczej - ngdy bym tego nie zaleczyla.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 apelujaca
piodnosze- bylo dobrze waga spadla- teraz znow jest gorzej przytylam i jest mi zle- mam czarne mysli- czuje sie strasznie

Udost臋pnij ten post

Czemu czujesz sie 藕le? Ile wazysz? Znasz wage tej choroby i wciaz chcesz byc chuda?

Udost臋pnij ten post