Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość makarona

Pytanie o cesarkę

Polecane posty

Gość makarona

Do dziewczyn po cesarce. Czy po cc jest takie samo krwawienie z pochwy jak po zwykłym porodzie? Jeśli tak, to w jaki sposób się przed nim można zabezpieczyć, skoro przez 2 doby ma sie podłaczony cewnik i nie można mieć nawet majtek założonych?

Gość makarona
odświeżam

zapomnij o tych majtkach na poczatku!po co ci one?rana po cesarce ma oddychac zeby sie goic lepiej wiec po co ci te majty?zreszta jak zauwazylas ma sie cewnik wiec siie tych gaci nie ubierze :P normalnie podkladasz pod pupe podklady poporoowe i tyle a po cesarce 2 pierwsze doby praktycznie nonn stop sie lezy ja po cesarce wstlam chyba tylko ze dwa razy zanim mi wyjeli cewnik a to i tak tylko po to ze mi kazali wiec poszlam do zlewu zeby sie podmyc.a krwawainei po cesarce jest takiesamo jak po normalnym porodzie.

Ja leżałam równe 24 godziny (urodziłam o 9rano i następnego dnia o 9 odłączyli mi cewnik i powiedzieli że mogę zacząć chodzić). I dopiero wtedy zakładałam sobie majtki i tą pieluchę Bella. Krwawienie jest takie samo. Dopóki leżałam położne mnie podmywały i miałam jakieś ceraty czy coś takiego pod sobą żeby nie pobrudzić łóżka (już nawet nie pamietam dokładnie co). Od dnia kiedy wstałam kąpałam się sama pod prysznicem.

Gość komada
ja po cesarce wstalam po 12 godz mialam znieczulenie doledzwiowe

Gość komada
a cewnik mialam ... wlacnie przez 12 godz

mi cewnik zdjeli chyba w drugiej doie po cesarce. miałam narkoze więc nie mogłam się ruszać nawet głowy unieśc zeby ucałować moje malenstrwo które lezało przy piersi :( przez ten czas podmywają i zmieniają podkłady salowe:O a pod tyłkiem masz podkład i ceratke zeby nie pobrudzic lozka... dla mnie to był koszmar :O tym bardziej ze chciałam rodzić naturalnie-ale po 16 godz porodu stwierdzili ze musi być cc bo dzidzi tętno słabnie :(

--->> Siwek Wspólczuje narkozy, ale pomyśl tak że dzięki temu poprostu masz zdrowe śliczne dziecko :-D Zresztą nie muszę tak mówić, bo pewnie sama dobrze o tym wiesz. Ja miałam znieczulenie podpajęczynówkowe i śmiało mogę stwierdzić że jeśli bede mieć kiedyś jeszcze jedno dziecko to tylko urodzone przez CC.

Gość makarona
Te podkłady się samemu kupuje, czy dostaje w szpitalu?

Gość makarona
dzienks:)

Gość INFORMACJA
Po cesarce krwawi sie tak samo jak mo porodzie naturalnym. Lezenie po a co za tym idzie cewnik jest zalezne od rodzaju znieczulenia. po znieczuleniu dordzeniowy, okolooponowym czy "pajeczynowkowym" jest szybko, sprawnie i ladnie. Po ogolnym jest dluzej i do tego zalezy od indywidualnych predyspozycji, mierzy sie czasem bilans plynow (i do tego ten cewnik) A podklady to zalezy od szpitala, ja sie nie spotkalam jeszcze zeby w szpitalu ligniny nie bylo.

ja tez miałam cc i nie miałam zakładanego cewnika tylko przychodziły do mnie siostry z \"basenikiem\" :D to chyba zalezy od szpitala...

ja mialam cewnik przez 10 godzin po cięciu, bo się darłam, że chcę do dziecka:-))) i wyjęli mi wcześniej, dwoje dzieci urodzilam naturalnie i miałam jedno cięcie i odnoszę wrażenie, że po cięciu jednak miałam mniejsze to krwawienie, nie na początku, ale później, szybciej też się skończyło, właściwie po niecałych trzech tygodniach już było po wszystkim, nawet dzwoniłam z tym do lekarza, czy to normalne,

Gość makarona
Czyli uważacie, że po tym znieczuleniu zewnątrzoponowym szybciej się dochodzi do sibie? Wiem, że w szpitalu w którym będę robią ogólne do cesarki, nie wiem czemu. Miałam ogólne rok temu, jak miałam operację jajników i leżałam z cewnikiem prawie 3 doby i ogólnie czułam się po nim tragicznie, no ale przynajmniej nie krwawiłam. Lekarze stwierdzili, że szybko dochodzę do siebie.. No ale cesarka to jednak coś innego, na pewno znieczulenia dostanę mniej, bo zapewne trwa dużo krócej niż tamta operacja... Zastanawiam się jednak nad rodzajem tego znieczulenia, bo chyba pacjentka ma prawo współuczestniczyć w decyzji o rodzaju znieczulenia przy cc? Przy tym zewnątrzoponowym byłabym świadoma przy porodzie chociaż, ale słyszałam i takie opinie, że kobiety tragicznie się po nim czują, gorzej niż po ogólnym, więc sama już nie wiem...

Gość wiekszosc szpitali
preferuje znieczulenie ZZO lub podpajeczynówkowe do cesarki ze wzgledu na to ze nie przenika do płodu, w przeciwieństwie do ogólnego które niestety jest szkodliwe dla dziecka w twoim łonie, szpitale które preferuja ogolne znieczulenie przewaznie nie maja wykwalifikowanej kadry anestezjologicznej, starzy lekarze po prostu robia tylko to co umieją czyli ogolne, zeby zrobic prawidłowo znieczulenie dolędźwiowe trzeba duzo praktykowac i uczyc się a niestety duza cześć anestezjologów którzy zostali tu w kraju(duzo tych dobrych wyjechało za granicę niestety) sa po prostu niereformowalni, a z drugiej strony brakuje bardzo często sprzetu w szpitalu do wykonania znieczuleń dolędźwiowych(muszą byc specjalne igły i specjalne srodki do znieczuleń) a niestety niektóre szpitale po prostu na tym oszczędzają:o

Gość makarona
Poprosiłam w aptece o te podkłady poporodowe i dostałam pieluszki dla niemowląt bella. Nie zwróciłam na to uwagi w aptece. Czy to o nie chodziło? Wiem, że moja siostra używała ich po porodzie, ale naturalnym, do majtek były jak znalazł, ale czy sprawdzą się po cc?

Gość do makarony
tak, jak najbardziej

Ja po cc używałam tych podkładów , do tego kupiłam sobie takie luźne jednorazowe majteczki z siateczki

Gość makarona
Te super majtki też już mam:) Ale one będą na póżniej, jak mi cewnik zdejmą, oby jak najszybciej.

Gość do makarony
rodziłam w południe jednego dnia a już rano następnego wyciągnęli cewnik. I tak sie wcześniej ruszyć nie mogłam.

Gość makarona
To bardzo szybko, pocieszające:)

Gość jak i co
rodziłas czy miałas cc?

Ja leżałam plackiem 30 godzin.W tym czasie byłam bez gatek z samym podkładem.I tak leżałam jak kłoda to było mi obojętne czy będe miała mjtki czy też nie.Kiedy trzeba było to podkład zmieniała położna (jak nikogo u mnie nie było) lub ktoś z rodziny.Później kiedy wyjeli cewnik to mogłam nośić majtki bawełniane

Gość pana cotta
Cesarke miałam rano o 9 a dobe póżniej wyjęty cewnik. Pierwszy raz wstałam godzine po operacji bo to było ogólne znieczulenie i b szybko musiałam zająć sie dzieckiem. Ale to było ok 11 lat temu i może coś sie zmieniło. Krwawiłam 6 tyg i szkoda że nie urodziłam naturalnie bo od wyduszania dziecka przez lekarza byłam cała obolała a kanał rodny tak rozorany przez łapy lekarza że masakra. Do tego rana po cięciu, która bolała mniej niż kanał rodny.... Lekarz to też człowiek? Ginekolog na którego trafiłam to było bydle nie lekarz!!!! Cesarka po tym to była już tylko przyjemność!