Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bgids

rezydentura -ile kosztuje?

Polecane posty

Gość bgids

ktos wie ile trzeba zaplacic zeby sie postarac o rezydenture? bo ja slyszalam ,ze 500 funtow....

to jest za darmo..ktos rozprowadza glupie plotki..

Powierdzam wypowiedz powyzej - jestem rezydentem i zadnych pieniedzy nie placilam

to pewnie wtedy jak ci jakas agencja zalatwia. tak samo jak z podatkiem - mozesz rozliczyc sie sam za darmo lub zlecic firmie i zaplacic 200-300 funtow.

mozliwe ale 500 f to chyba przegiecie nawet jak sie komus to zleca, mysle ze to po prostu kolejna zaslyszana od kogos plotka, jedna z tych co za urodzenie dziecka placa tu 2000 f - spotkalam sie kiedys z czyms takim na forum :)

Gość nv
a jak mozna rozliczyc sie z podatku za darmo\/?

ja zrobilam tak: dostalalam p-60 skserowalam, znalazlam na necie najblizsze IR pojechalam do nich, dali mi adres gdzie mam wyslac.. wyslalam ten p60 razem z krotka notka ze chce starac sie o zwrot podatku i jesli mam wypelnic jakas forme to zeby mi przyslali - co zrobili.. odeslalam wypelniona - dostalam po jakis 2 miesiacach czek na pewna sume :)

martik ma racje :) krotsza droga jest taka: idziesz do najblizszego Inland Revenue i prosisz o formularz na zwrot podatku. wypelniasz, odnosisz lub wysylasz i czekasz na pieniadze. jak uwazasz ze mozesz miec problem z wypelnianiem, umawiasz sie na spotkanie z pracownikiem IR (czasami mozna poczekac i jest sie przyjetym bez umawiania) a on pomaga ci w wypelnieniu formularza. musisz zabrac ze soba wszystkie dokumenty typu payslip, P45 lub P60, czasami chca tez paszport zeby potwierdzic tozsamosc. jak bylam pierwszy raz w IR z mezem to babka wypelnila wszystko za niego i kazala tylko podpisac. mi powiedziala ze musze doplacic 70 funtow i nie kazala mi sie rozliczac :D wyobrazacie sobie jakby to wygladalo w Polsce? :P

Gość pound 500
to placa ludzie spoza unii zeby wize przedluzyc....

pound 500 jesli twoj komentarz do mnie to nie masz racji placa tak brytyjczycy i rezydenci:))) poczytaj dobrze:))) tak sie rozliczalam ja i moj maz (brytyjczyk)

pound 500 jesli twoj komentarz do mnie to nie masz racji placa tak brytyjczycy i rezydenci:))) poczytaj dobrze:))) tak sie rozliczalam ja i moj maz (brytyjczyk)

pound 500 jesli twoj komentarz do mnie to nie masz racji placa tak brytyjczycy i rezydenci:))) poczytaj dobrze:))) tak sie rozliczalam ja i moj maz (brytyjczyk

pound 500 jesli twoj komentarz do mnie to nie masz racji placa tak brytyjczycy i rezydenci:))) poczytaj dobrze:))) tak sie rozliczalam ja i moj maz (brytyjczyk