Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 4567

zadanie z geometrii ?

Polecane posty

Gość wysokosc sciany bocznej
polowa boku kwadratu to pierwiastek z 48 czyli 4 pierwiastki z 3

Gość 4567
dzieki, a tak przy okazji nie bralismy jeszcze pierwiastkow i wyliczanie tego typu zadan.

Gość wysokosc sciany bocznej
twierdzenie pitagorasa jest chyba na poziomie 5 klasy podstawowki a peirwisatki moze 7-mej

Gość buhehehehehehe
moje rozwiazanie (to pierwsze) jest ok. ale jak sie okazuje, zeby rozwiazac to zadanie wcale nie potrzebna jest podana w zadaniu objetosc tego ostroslupa, bo jak slusznie zauwazyliscie mozna je rozwiazac korzystajac tylko z tw.Pitagorasa. Nastepnie mając juz bok podstawy dolnej, obliczyc pole podstawy i dalej objetosc i sie okazuje, ze wychodzi bardzo zblizona liczba do tych 124cm szesc. no wiec chyba wszystko sie zgadza i oba rozw. sa dobre. pozdrawiam

Gość diuneczka
a w ogóle to po jaką cholerę ja siedzę nad zadaniem z matematyki jak matematykę ostatnią skończyłam jakieś 10 lat temu. Idę lepiej zająć się czymś bardziej przyjemnym..... ;)

Gość diuneczka
w każdym razie pozdrowienia dla wszystkich wieczornych miłośników matematyki:) :classic_cool:

Gość nic nie rozumiesz behehe
bok kwadratu wg Twoich obliczen uzywajac objetosc to pierwiastek z 93 czyli ok. 9,64 nic dziwnego ze wychodzi Ci objetosc 124 bok kwadratu z twierdzenia pitagorasa to 8 pierwistkow z 3 czyli ok. 13,86 policz sobie sama objetosc

Gość nic nie rozumiesz behehe
albo przy objetosc 124 i wysokosci 4 oblicz wysokosc trojkata, nie wyjdzie Ci 8 lecz ok 6,26 z tym zadaniu jest blad

Gość buhehehehehehe
jest po prostu o jedną daną za duzo i to komplikuje sytuację. ale nie chce mi sie juz myslec nad tym zadankiem, dosyc sie w zyciu takich narozwiazywalam kilka lat temu...