Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kami kami

Czy kobiety w ciąży sa przyjmowane do pracy ??

Polecane posty

Gość Kami kami

Zastanawiam sie , bo szukam pracy, za kilka dni ide na rozmowe, a tu okazalo sie ze moge byc w ciazy.Musze porobic badania jeszcze zeby miec pewnosc. Czy kobieta w ciazy gdziekolwiek znajdzie prace? Powiedziec pracodawcy ? Slyszalam ze jesli sie to zatai to sa jakies konsekwencje, ale nie wiem dokladnie, nie orientuje sie. Jak to jest ??? Wiecie moze??

Jeśli się okaże że jesteś w ciązy, to napewno pracodawca będzie miał spory żal, ze zatrudniłas isę ot ta, żeby sobie zapewnić stałą wypłatkę na czas ciąży. Przynajmniej tak to będzie wyglądało.

Gość Kami kami
Prosze o odpowiedz!! Samo becikowe mi nie wystarczy :/ jesli nie moge do pracy to musze cos porobic i to szybko zeby miec kase : ( na zastepcze "maciezynskie" z wlasnej kieszeni

Gość Kami kami
Aha, dzieki Fuu :/

Nie chciałam żeby to źle zabrzmiało, ale wiesz jak jest. Może zdażyć się cud, zę zndajdziesz pracodawcę który na wiść o tym że jesteś w ciązy jeszcze Ci pogratuluje. Ale tu na kafeteri nie brakuje kobiet które z okazji ciaży idą sobie na 9 miesięcy płatnego zwolnienia. Nic dziwnego ze pracodawcy nie lubią kobiet w ciąży :P

Gość z tego co wiem ...
moze ktos Cie zatrudni na umowe zlecenie, ale ciezko bedzie Ci znalezc prace :(

Gość Kami kami
A jak to wyglada z placeniem potem? Pracodawca placi czy od panstwa? Czy pracodawca ma jakies ulgi z tego tytulu ze zatrudnia przyszla "Matke Polke" ?

z tego co pamietam to do 3-go miesiaca ciazy nie masz obowiazku informowanai przyszlego pracodawcy o fakcie bycia w ciazy,ja bylam w podobnej sytuacji ze mialam mozliwosc pracowania ale juz bylam po 3 miesiacu ciazy stad wiem ze cos takiego istnieje.ale wiesz jak jest dlugo faktu bycia w ciazy nie utrzymasz w tajemnicy ale szczerze mowiac nie wiem czy pociaga to za soba jakies konsekwencje.najlepiej poszukaj w kodeksie pracy musza byc przepisy regulujace zatrudniania kobiet w ciazy.

Nie ma żadnych przepisów regulujacych te sprawy. pracodawca może mieć do ciebie żal, że go \"wrobiłaś\", zwłaszcza jak masz zamiar być 8 miesięcy na L-4. A nawet jak nie masz zamiaru, to różnie się może zdarzyć. Generalnie jestes w trudnej sytuacji - jak powiesz, to na 99% cie nie zatrudni, jak nie powiesz, to straci do ciebie zaufanie.

millagros!!! oczywiscie ze sa przepisy regulujace zatrudnianie kobiet w ciazy warunki zatrudnienia itd.przeciez kobieta w ciazy to nie ufoludek ze nie dotycza jeje zadne przepisy :/

Mówiłam o przepisach regulujących przyjęcie kobiet do pracy, bo takie było pytanie. Nikt nie pytał o przepisy regulujące warunki zatrudnienia kobiet w ciąży.

Gość ufliczek
żaden pracodawca nie potrzebuje ciężarnej w pracy, co innego gdy pracownica pracowała i zaszła w ciąze, ale przyjąć ciężarną, po co komu taki balastr? tym bardziej że powszechnie uważa s ię ciężane że one kariery już nie zrobią i za mało wydajne w pracy, a czesto w 805 taką opinię zrobiły sobie same ciężarne bo się uwazają często w pracy za święte krowy.

Gość nie ma prawnych
przeslanek do tego zeby zakazywac ciezarnym zatrudniania sie w ciazy, pod warunkiem ze przyszly pracodawca o tym wie, klopoty moga sie pojawic kiedy wiekszosc ciazy przesiedzisz na L4, po prostu ZUS moze ci zrobic na 99% niespodziewane odwiedziny i nie beda one mile

Żeby dostać zasiłek chorobowy trzeba być zatrudnionym minimum 6 miesięcy więc wątpię że autorka topicu od razu na L4 szła.

Gość a u mnie było tak
Kami kami ja byłam w podobnej sytuacji jak twoja tylko pracowałam już tydzień bez podpisanej umowy, ale moja szefowa i szefo mojego męża to małżeństwo więc musiałam powiedzieć, żeby przez przypadek nie zowlnili go z pracy. Usłyszalam oczywiście gratulacje i to że mogę już iść do domu. Tyle sobie popracowałam, ale mój mąż dostał podwyżkę:) Ja znalazłam szybko inną pracę byłam już w 2 miesiącu i tym razem nic nie powiedziałam aż do momentu kiedy musiałam iść na zwolnienie. Myślę że to wszystko zależy od sytuacji finansowej w jakiej jesteście ja nie mogłam sobie pozwolić na życie z jednej wypłaty. Z szefostwem z firmy żyję dosyć dobrze, teraz wzieli na moje miejsce 2 osoby z UP, bo ja już 3 miesiąc na zwolnieniu. Trzym się ciepło

Gość gość
Dziwne rady jej dajecie... Po pierwsze idź na rozmowe, nic nie mów że możesz być w ciąży... Jeśli dostaniesz pracę, to załóż że będziesz pracować jak najdłużej ( nie miesiąc, dwa ale te 7-8)... Jeśli wszystkiemu podobasz to myślę że pracodawca doceni to i nie będzie miał żalu.... Kwestia twojego podejścia czy idziesz na miesiąc do pracy i wtedy na l4.... Jeśli zrobisz tak to ZUS może się doczepic ale jeśli popracujesz dłużej to ani ZUS ani pracodawca nie powinien się czepiać.... Teraz kwestia czy dostaniesz umowę, jesli tak super... Jeśli to zlecenie to nie przysługuje ci nic i odpuść...

Gość wifigdańsk
w zaawansowanej pewnie nikt nie przyjmie ale ty nawet nie wiesz czy jestes wiec moze się dowiedz? jakby się okazało ze tak-nic nie mowic pracodawcy. jak sie to zatai nie ma zadnych konsekwecji. jakby ci się nie udało z praca-zawsze mozesz isc na bezrobocie i otrzymywac obiecany tysiac miesiecznie.

Gość gość
Jesli nie powiesz, że jesteś w ciąży to mogą być problemu :P Najlepiej dorabiać sobie w domu przez internet. Moja siostra tak zrobiła, bo nie chciała ryzykować zdrowia. Pracowała w programie partnerskim http://partner.proficredit.pl/. Trochę sobie dorobiła.