Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość może ktoś wie

jak się romnaża surfinie?

Polecane posty

Gość może ktoś wie

teraz mam jedną w wiszącej donicy, czy da się je rozmnożyć abym za rok miała ich trochę więcej?

W ubiegłym roku kupowałam surfinie-potem zbierałam z nich nasionka-baaardzo drobniutkie-i w tym roku mam bardzo dużo surfinii-już zaczynają kwitnąc.Gdy wysiane wczesną wiosną nasiona wzejdą-trzeba je popikować-i gdy podrosną-dopiero do skrzynek i donic.

Gość może ktoś wie
jak te nasionka wyglądają, i kiedy się je zbiera, może napisz coś więcej, dziękuję

Gość POPIKOWAC
co to znaczy?

Nasionka są w miejscu gdzie był kwiat-w takiej malutkiej brązowej skorupce.gdy ją rozgnieciesz wysypią Ci się nasionka.Są mniejsze niż mak-w odcieniach brązu.Można podłożyć papier i potrząść gałązką-i nasionka się wysypią.Ja zbierałam w końcu lata-i jesienią-surfinia często podlewana i dobrze nawożona bardzo długo kwitnie.

Popikować-to znaczy -jeżeli wysiejesz,one wzejdą-będą miały po 2 listki-to je rozsadzasz-każdą roślinkę do osobnego małego pojemniczka. Gdy znowu urosną-wtedy do docelowej donicy lub skrzynki.

Gość POPIKOWAC
dziekuje Saginata

Gość może ktoś wie
saginata dziękuję ci bardzo, patrzyłam teraz ale w tych miejscach po kwiatach nie ma narazie żadnych skorupek nie mówiąc o nasionach, rozumiem że dopiero w końcu lata pojawią się, czy z jednego nasiona wyrasta jedna surfinia?

Tak z jednego nasionka wyrasta jedna surfinia-w tym \"orzeszku\"-jest wiele nasion-poczekaj do lata-sama zobaczysz :D

Muszę podzielić się swoimi doświadczeniami w tej sprawie-otóz-nie zbierajcie nasion-bo moze się okazać,że surfinia z której zbieracie-to mieszaniec F1-i w drugim pokoleniu wychodzą cuda i dziwy.Ja nazbierałam nasion w ubieglym roku-wiosną wysiałam,roślinki wzeszły sliczne-ale jak zaczęłykwitnąc-to się rozczarowalam-kolory szaro-bure,kwiaty zniekształcone-i dużo,duzo zielska. Jak ktoś chce uprawiać surfinie z nasion to proponuje kupić nasionka w sklepie.

Gość no to się załamałam
bo widzę że tworzą się już orzeszki i nabrałam ochoty na przyszłoroczny dom skąpany w surfiniach ale saginato czy to pewne że z każdego egzemplarza takie cuda wychodzą, może akurat się trafi że wyjdą takie same, od czego to zależy,? mimo wszystko zaryzykuję zbiorę te nasiona i za rok zobaczymy ale jeszcze pytanko-kiedy te nasiona konkretnie się zbiera, bo na razie to mały orzeszek w środku jakby maleńkie białe kuleczki a podejrzewam że muszą być chyba czarne? więc w jakim m-cu?