Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość missmarta

zwrot podatku z WB - z jaka firmą najepwniej i najkorzystniej?

Polecane posty

Gość missmarta

Przymierzam się do starań o zwrot podatku z WB i zastanawiam się, jakiej firmie to zlecić. Czy macie może jakieś doświadczenia w tym zakresie? Na co powinnam zwrócic uwagę, co sprawdzić itp.? Jaką firme moglibyście polecić?

najtaniej bedzie jak zrobisz to sama. na topicu o kosztach rezydentury jest link. jesli masz problem to popros znajomych zeby ci przeslali formularz (zakladam ze jestes w Polsce). wypelniasz, odsylasz i czekasz na czek lub przelew na konto. nie widze sensu wydawania 200-300 funtow za cos co mozna miec za darmo.

Zdecydowanie zrób to sama! Te firmy tylko czekają na Twoją kasę, a roliczyć się jest w sumie łatwo...

Gość missmarta
No właśnie jak sobie poczytałam i pomyslałam, to uznałam, że jestem w stanie zrobic to sama. Problem leży jedynie w tym, że jak dotąd nie dostałam od pracodawcy P45 - czy ten dokument jest niezbędny, czy wystarczą ostatnie payslipy? Valeriana: jaki formularz masz na myśli? Ze strony Revenue&Customs ściągnęłam sobie różne formularze (P85, R38 itp.) - czy to to? I czy mogłybyście mi moje drogie dać jakieś wskazówki jak się za to wszystko zabrać?

nie pamietam jak sie nazywa ten formularz. bylam w zeszlym roku, powiedzialam ze chce formularz na zwrot podatku i dostalam. w tym roku jeszcze nie bylam :( z tego co pamietam chyba musisz miec P45 lub P60 (jesli nadal pracujesz). ja jeszcze swojego P60 nie dostalam, wiec chyba wkrotce przejde sie do HR. missmarta>> jestes juz w Polsce czy jeszcze w UK. jesli w UK to idz do IR i popros o pomoc. ja zawsze trafialam na mile osoby.

Gość missmarta
Dzięki piękne Valeriana:) jestem juz w Polsce, do Uk wracać nie zamierzam. Przeglądam sobie dokładnie stronę HMRC i wiem juz nieco więcej. Znalazłam formularz o zwrot podatku za rok podatkowy do daty 5.04.2007 - czyli to, co mnie interesuje i przyjrze sie mu bliżej. mam nadzieje, że jestem na dobrym tropie. Pozdrawiam:)