Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Rybaaa

skonczyc z tabletkami, mam pytanie

Polecane posty

prosze, jesli ktos wie niech odpowie.Czy jak biore tabsy od prawie 2 lat i teraz chce zajsc w ciaze, to czy po odstawieniu anty musze odczekac jakis czas zanim zaczne myslec o dziecku? Jak tak to ile czasu, a jezeli nie trzeba to czy to nie bedzie mialo wplywu na zdrowie dzidzi??????

Gość amelia81
ja po odstawieniu zaszłam w ciążę w pierwszym cyklu...dziś mam zdrowego i silnego chłopca

to trzeba czy nie????Ja wlasnie slyszalam rozne opinie dlatego sie pytam. Podobno zaraz po odstawieniu jest wieksza szansa na blizniaki... ale nie wiem czy to prawda

Gość amelia81
z tymi bliźnakami to różnie bywa. Myślę, że nie ma żadnych przeciwskazańco do tego, czy od razu po odstawieniu zachodzić w ciążę.

Powinno się odczekać dla zdrowia własnego organizmu, by były większe szanse, że organizm spokojnie zniesie ciążę.Zaraz po odstawieniu jest burza hormonów.Co do bliźniaków - nie o to tu chodzi, a zdania ginów tak czy siak są podzielone. Po odstawieniu tabletek owulacja może pojawić się z większą siłą, tzw odbicie - lub może nie pojawiać się przez kilka miesięcy. Różnie z tym bywa i to sprawa indywidualna.W każdym cyklu rośie więcejniż 1 pęcherzyk i w większości pęka tylko jeden. Ja osobisście nigdy nie spotałam się z logicznym wytłumaceniem dlaczego niby po przerwaniu an. hormonalnej miałoby nagle pękać więcej? Ilość pęknętych pęcherzyków to raczej przypadek - po tym, gdy pęka jeden uwalniając komórkę jajową - przekształca się od razu w ciałko żółte produkujące progesteron. Progesteron skutecznie hamuje wzrost i ękanie innych pęcherzyków. dlatego jeśli ma pęknąć drugi pęcherzyk to ma na to max 12-24 godziny od chwili pęknięcia pierwszego. Max, to znaczy - że tyle dajenauka - a u kazdej kobiety może być inaczej. Jeśli ciałko zaczyna produkować progesteron natychmist, to nie ma szansy na drugie jajeczko.

no rozumiem czyli blizniaki niekoniecznie. Ale ile by odczekac??? ze dwa miesiace starcza??? Naprawde nie wiem a planuje ciaze i chce zeby wszystko bylo w porzadku

Dorze jest odczekać ok 3 miesięcy minimum.Nie wpłynie to na zdrowie dziecka, ale może wpłynąć na Twój organizm i to jak on zniesie nowy stan.

Gość heh...***
lekarz mi powiedzial , ze zalecane jest odczekac 3 do 6 miesiecy. Niestety jak odstawilam w listopadzie, tak do dzis nie udalo mi sie zajsc w ciaze. Tobie zycze powodzenia :) Cieze mnogie moga sie pojawic w ciagu pierwszych miesiecy, ale nie musza, wynika to z faktu, ze jajniki zaczynaja intensywnie pracowac po przerwie spowodowanej lykaniem tabletek :)

Ja jeszcze nie odstawiam, ale pytalam sie gina ile czasu. POwiedzial mi ze najlepiej do pierwszej wlasnej mesiaczki, ktore moze byc przeciez opozniona czy wczesna i wogole. Ale slyszlam tez ze od 3 do 6 miesiecy. Ale dlatego, zeby twoj organizm sie unormowal, bo dla dziecka to nie przeszkadza.

Gość Kasiaaa201
Witam. Ja rozmawiałam z moim lekarzem bo tez chcę zajść w ciąże i powiedział żebym odczekała ok pół roku. Ponieważ mój organizm musi dojśc do normy-wcześniej wszystko regulowały tabsy a teraz on musi się tego nauczyc.....