Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Olka Via

Chorzy z urojenia- art. na onecie polecam

Polecane posty

Gość Olka Via

wybrane fragmenty Chorzy z urojenia W erze Internetu nie ma nic łatwiejszego, jak wyszukać w sieci nową chorobę, która stanie się naszą obsesją. Coś tu wyczułem, czy to guz? Ostatnio często boli mnie głowa. Znowu jakoś nie mogę jeść. Mam wrażenie, że męczę się szybciej niż zwykle, a wchodząc na schody, dostaję zadyszki. Zdarzają mi się zaburzenia rytmu serca, czuję się, jakby serce miało mi wyskoczyć z piersi. Mam podrażnioną skórę, co to może być? Czasami mdli mnie i jest mi słabo. Coś boli mnie brzuch, czy to nie zapalenie wyrostka? Mam problemy ze snem... Medycyna i zdrowie: aktualności To tylko niektóre z wielu myśli, jakie prześladują ludzi panicznie bojących się choroby i wiecznie zmartwionych swoim stanem zdrowia. To hipochondrycy lub – jak trafnie określił ich w XVII wieku Molier – "chorzy z urojenia". Termin "hipochondria" pierwszy raz pojawił się w aforyzmach Hipokratesa.

Gość 987654321ds
Ok, to może przestań wszędzie wklejać link do tego artykułu?

Gość oj jakie to prawdziwe
jesli o mnie chodzi zgadzam sie w zupełności:)jeszcze dodam, że im wiecej czytałam o "mojej chorobie" w sieci, tym objawy się nasilały...było to związane bardziej z psychiką. W końcu postanowiłam, że koniec z tym, do cholery! Ileż można...zaczyna być lepiej...już nie wchodze na portal poświęcony mojej chorobie, i faktycznie, zaczyna mi sie poprawiać:)Mam nadzieję, że kiedyś bedzie jak dawniej;)

Gość Olka Via
nie do każdego ale nie wydaje Ci się, ze jak ktoś jest chory to powinien się leczyć u lekarza. A nie zadawać pytań pod tyt. czy arytmie serca można wyleczyć pietruszka? Albo jesli postoję na jednej nodze to nie zajdę w ciąże?

Gość Olka Via
do ojej jakie to prawdziwe to mi przypomina fragmenty z ksiązeczki "Czterech mężczyzn w łódce i pies". W każdym razie nie chcieli wyruszyć na wyprawę chorzy, więc wzieli ksiązkę medyczną by sprawdzić, czy nie mają objawów jakieś choroby. Czytając tą ksiązkę czuli się gorzej i gorzej, aż znaleźli chorobę której objawów nie mieli- co ich szczerze zmartwiło :)

Gość daga77
Olka, niby racja tylko ze połowa lekarzy ma problem z diagnozą... a choroby np takie jak grzybica paznokci uznają za niewyleczalne...

Gość Olka Via
konował zawsze może się trafić i to racja. Warto owszem poradzić się na necie ale np. o namiar do dobrego dermatologa etc.