Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość racice

ciasteczka!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Polecane posty

Gość racice

proszę o przepis na takie,zeby po ich zjedzeniu wszyscy się zachwycali nimi i mną

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sorki ale tobą z jakiej racji
w końcu to cudzy przepis :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość racice
no ze tak wspaniale go zrealizowałam :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wypić 2 a nie 8...
no nie znam żaadnego...na ciasteczka.a dlaczego nie placek? zrób 3Bita

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość racice
zawiodłam sie na was:( ja jestem poczatkująca kurką domową i 3bit to jak dla mnie za wysokie progi.wole ciasteczka,bo mam w domu ciasteczkowego potwora

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość racice
dzieki,bede robic kulki rafaello.Wiem jak korzytsac z przeglądarki,po prostu chciałam cos sprawdzonego;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
racice -> z doświadczenia ci powiem, że czy weźmiesz przepis se stronki czy od kogoś to i tak sprawdzony nie bedzie musisz sama przepróbować procedurę ja dostawałam przepisy niby sprawdzone, które okazywały się w praktyce np. przesłodkim gniotem (ale jak ktoś tak lubi i się zachwyca to poleci :O) Dodam od siebie przepis co prawda nie na ciastka ale na ciasto - wielokrotnie sprawdzony jabłecznik (wychodzi zawsze, wg mnie świetny, dość prosty w obsłudze, chociaż fantazyjny, mało słodki co dla mnie akurat jest zaletą) Składniki ciasta: 3 szklanki mąki 4 żółtka (białka pójdą do piany) 1 jajko 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 paczka margaryny (może być Kasia) jabłka Ciasto trzeba zagnieść, następnie podzielić na 2 części. Pierwszą (troszkę więcej niż połowa masy) należy wyłożyć cienką warstwą na blachę (ja mam taką 27 x 40 cm - zmierzyłam :) i zapiec w rozgrzanym piekarniku przez ok 30 - 40 min. Pozostałe ciasto dzieli się na 4 części - i w dwie z nich wgniata się kakao w proszku żeby zrobiły się ciemne, a następnie formuje się z ciasta wałeczki (takie żeby były poręczne do ścierania na tarce) i wkłada do zamrażarki żeby stwardniały. Po ostygnięciu ciasta wykładamy jabłka (tak 6 - 8 sztuk startych na grubej tarce), posypujemy je lekko cynamonem. Na jabłka wykładamy pianę z 4 białek i szklanki cukru (nie daje się to ubić na sztywno ale musi być gęste żeby nie spłynęło). Na wierzch ściera się najpierw ciemne a potem jasne wałeczki w małe wiórki. Całość jeszcze raz do piecyka na 40 min.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wystarczy logika
Upiecz miodowe ciasteczka: 1/2 kg mąki, szklanka cukru, 3 łyżki miodu naturalnego, 2 łyżeczki sody, 15 dag masła, 3 jajka. Ze składników zagnieść ciasto, wałkować na grubość 1 cm i wykrawać ciastka. Piec w temp. 180 st. C do mocnego zrumienienia (uwaga żeby nie przypaić!). Można polać polewą po upieczeniu albo przed pieczeniem posmarować rozmąconym jajkiem (będą błyszczące). W innej wersji warto do ciasta wmieszać garść suchego maku lub drobno posiekanych migdałów.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość racice
dziekuję Wam bardzo

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pirx
To przepis na ciasteczka od których się uzalezniłam...;) Ciasteczka owsiane Składniki: 1 szkl margaryny/masła 1,5 szkl cukru 2 jaja 1 łyżeczka wanilii (ja daję jeden cukier waniliowy) 1 i 1/2 szkl mąki 1 łyżeczka sody do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki soli 3 szkl płatków owsianych 1 szkl rodzynek Margarynę ucieram z cukrami, dodaję jajka, wanilię, ucieram. Następnie dodaję zmieszane mąkę, sodę, cynamon i sól. Wszystko ucieram. Na końcu dodaję płatki i rodzynki. Układam na nieposmarowanej blaszce małe kupki łyżką, nie trzeba uklepywać - rozpłyną się. Piec w 180 st C ok 12 minut. Upieczone delikatnie wyciągam i układam na papierze, aby ostygły (ułożenie ciepłych ciastek jeden na drugi może spowodować ich posklejanie lub odkształcenie. Można do nich też dodać posiekanej czekolady, kakao, orzechy, migdały...co tam chcesz. Trzeba uważać, żeby zabardzo się nie spiekły w piekarniku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×