Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jasminówka

Przepisano mie yasmine - brać czy nie brać?

Polecane posty

Gość jasminówka

jestem po operacji wyłuszczania mięsniaka, jedna gin powiedziała mi, ze nie mam brać tabletek, teraz na kolejną wizytę poszłam do innej i okazało się, ze mam brać i to koniecznie, bo może mi się odnowić...przepisano mi Yasmine, a ja, która nigdy nie brałam zaczęłam szukac w necie opinii, przeczytałam, że w niektórych krajach wycofano lek z produkcji, bo sa odnotowane przypadki zgonów, pacjentki były odwodnione i dostawały zakrzpicy. Trochę się boję, ale z drugiej strony nie chcę mieć znów mięśniaka. będę brała pół roku, a potem starania o dziecko. co mi radzicie?

Gość jasminówka
kurczę wtedy całkiem zgłupieję....najlepiej niech się wypowiedza osoby, które też to biorą.

radze wejsc na topik o antykoncepsji.

Ale opinie na temat Yasmine ze odnotowane zgony??!! Ja je biore i jakosnigdy nie mialam zadnych dolegliwosci i z tego co wiem te tabletki sa jedne z lepszych na rynku bo nie maja zadnych skutkow ubocznych (ja nie mialam, moje kolezanki tez wiec raczej to prawda). Biore je od prawie 2 lat. I szczerze poweim ze nuie slyszalam zadnych negatywnych opinii na temat Yasmine. A co do tych miesniakow to nie wiem, ja mialam podejrzenie torbieni na jajnikach i lekarka powiedziala ze teraz wlasnie musze brac tabletki bo czesto po tabsach torbiele znikaja.

Gość jasminówka
a z innej beczki, jak to współgra z paleniem papierosów i piciem alkoholu? nie zależy mi na takim zabezpieczeniu, żeby nie wpaść, więc jeśli picie i palenie obiża właściwości zabezpieczające to nie ma problemu, bo bardzo się ucieszę jak zajdę w ciążę.

ja palilam, pilam i w ciaze nie zachodzilam;)

Z tego co wiem to palenie papierosów obniża skuteczność tabletek anty ale jesli chcesz zajsc w ciąże to raczej nie powinnas palic przez jakis 3 miesiace zanim zajdziesz w ciaze i tak samo z tabletkami, powinnas tez je odstawic juz wczesniej, zeby twoj organizm w pelni sie zregenerowal i byl w pelni gotowy na utrzymanie ciazy i jej prawidlowy przebieg. Ale to tylko moja opinia, oczywiscie zrobisz jak uwazasz.

Gość ja bralam
ja bralam te tabletki... byly to moje pierwsze jakie wogole bralam lekarzpowiedzial ze one sa nowe i dosc delikatne dla mlodych kobiet... bardzo dobrze sie po nich czulam i okres sie mi wyregulowal.... ale nie wiem jak to jest w Twoim przypadku.... 2 miesiace po odstawinieu zaszlam w ciaze i mam zdrowiutkiego synka... napewno bede nadal brala te tabletki ....

osoby, które biorą tabletki to raczej biorą ze względó antykonkcepcyjnych i nie mają takich problemów jak Ty. najlepiej iść do innego jeszcze ginekologa (idealny byłby taki, który nie ma plakatów i reklamówek scheringa u siebie;) ) - i wtedy zastosować się do zdania \"większości\" na forum (szczególnie na kafe) masz nikłe sznase uzyskania kompetentnej odpowiedzi. jeżeli już chcesz szukac pom,ocy na forum to wejdź na lekka.pl - tam sa konsultacje z ginekoloegiem. te ploty o yasmin owszem, zawierają częśc prawdy, ale nie można demonizować tych tabletek. ja bym na Twoim miejscu poszła do innego gina, ale wśród znajomych i koleżanek poszukałabym takiego, który przepisuje tabsy inncyh firm niż schering (bo często dla proftiów lekarze przepsiują te nowe tabsy jak leci, byle by receptę wypisać) na pewno nie opierałabym się na opiniach z forum w takim przypadku - tu chodzi nie tylko o antykoncepcję, ale o Twoje zdrowie - jeżeli miał rację pierwszy lekarz to możesz sobie problemów narobić.

Gość jasminówka
kroma juz poznajdywałam, ale tak jak to w zyciu ile ludzi tyle opinii, nie rozwiało to moich wątpliwości....nie uśmiecha mi się branie tabletek wcale:-o może na razie się wstrzymam i nie będę słuchała pani doktor, w końcu jestem już 5 miesięcy po operacji, nie brałam anty i mięśniak się nie odnowił. wydaje mi się, ze wśród młodszych lekarzy jest taki trend na przepisywanie tabletek anty, a potem za ileś lat okaże się, ze wyjda jakieś powikłania, i kto wtedy za to odpowie? przecież nie raz się tak zdarzało przy róznych lekach. poza tym poprzednia gin powiedziala mi, ze mogę już zachodzić w ciążę, a ta że musze poczekac do jesieni, bo po operacji macica jest za słaba i nie moge nie donosić ciąży.

yasmin są tabletkami nowej generacji - mają swoje zalety i wady, jedną z wad jest właśnie zwiększone ryzyko zakrzepicy podczas ich stosowania. jeżeli chcesz być zdrowa to zapomnij o fajkach, bo bez względu na to jakie sie tabletki bierze - palenie papierosów jest czynnikiem zwiększającym ryzyko zakrzepicy, a co za tym idzie przy yasmin bedzie najwyższe. http://www.yasmin.pl/przeciwwskazania.html http://www.yasmin.pl/przeciwwskazania03.html proszę, tutaj masz informacje ze strony porducenta. jeżeli chodzi o skuteczność, to ani palenie, ani picie nie wpływają na nią. alkohol moze jedynie pośrednio wpłynąć - jeżeli tak sie upijesz, że będziesz rzygać w ciagu 4 godzin od wzięcia tabletki, ew. będziesz miała takiego kaca, ze cokolwiek połkniesz, to zwrócisz.

Gość jasminówka
a wiecie co, nie biorę tego gówna!