Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Gosieńka...

Zadania z genetyki... Proszę o pomoc!

Polecane posty

Gość Gosieńka...

Mam 2 zadania do zrobienia... Zad.1 Masa owoców dyni jest cechą ilościową i uwarunkowaną trzema parami genów. Roślina o genotypie AABBCC daje owoce o masie 3kg, a roślina o genotypie aabbcc - o masie 1,5kg. Każdy gen dominujący powiększa masę o 0.25kg. Jeżeli skrzyżujemy rośliny o owocach ważących 3kg z roślinami o owocach o masie 1,5kg, otrzymamy potomstwo, którego owoce ważą 2,25kg (pokolenie F1). a) Podaj masę owoców możliwą do uzyskania w pokoleniu F2. b) Wyjaśnij mechanizm dziedziczenia cech ilościowych. c) Podaj inne przykłady cech, które dziedziczą się podobnie jak masa owoców dyni. Zad.2. W przypadku genów dopełniających się w pokoleniu F2 wystąpiło rozszczepienie cech w stosunku 9:7. Określ, jakiego stosunku fenotypów można się spodziewać w krzyżówce testowej heterozygoty z F1? Podaj, w jakim celu wykonuje się krzyżówkę testową? Trochę te zadania rozwiązałam... ale nie wiem czy dobrze. Czy w zad1 a) chodzi o całkowitą masę owoców czy tylko o tej najwięjszy?? :(

Gość hm...................
o ja pier.... poprosze o zadanka z fizy lub matmy. pzdr

Gość Gosieńka...
ej no prosze pomóżcie :(

Gość mmasakra
mialem kiedys takie bzdury, ale na kolach zawsze sciagalem:D, sprobuj i Ty

Gość Gosieńka...
help!... u nas w szkóle nie ma kół biologicznych :(

Gość gosieńka...
up up!!

Gość gosieńkaaa
no pomóżcie:(:(

Bym ci pomogła ale mi się nie chce bo mam sesje i walcze z oszustami :D Sorki,młoda,zobacz sobie w starym podreczniku operonu \"genetyka\"-takim fakultatywnym dla kandydatów na medyczne :P

Gość gosieńkaaa
Raya to chociaż zerknij na to... :( P: AABBCC x aabbcc F1: AaBbCc 3 x 0.25kg = 0.75kg 1.5 + 0.75 = 2.25kg P2: AaBbCc x AaBbCc F2: ABC ABc AbC Abc aBc aBC abC abc ABC AABBCC AABBCc AABbCC AABbCc AaBBCc AaBBCC AaBbCC AaBbCc 6 5 5 4 4 5 4 3 ABc AABBCc AABBcc AABbCc AABbcc AaBBcc AaBBCc AaBbCc AaBbcc 5 4 4 3 3 4 3 2 AbC AABbCC AABbCc AAbbCC AAbbCc AaBbCc AaBbCC AabbCC AabbCc 5 4 4 3 3 4 3 2 Abc AABbCc AABbcc AAbbCc AAbbcc AaBbcc AaBbCc AabbCc Aabbcc 4 3 3 2 2 3 2 1 aBc AaBBCc AaBBcc AaBbCc AaBbcc aaBBcc aaBBCc aaBbCc aaBbcc 4 3 3 2 2 3 2 1 aBC AaBBCC AaBBCc AaBbCC AaBbCc aaBBCc aaBBCC aaBbCC aaBbCc 5 4 4 3 3 4 3 2 abC AaBbCC AaBbCc AabbCC AabbCc aaBbCc aaBbCC aabbCC aabbCc 4 3 3 2 2 3 2 1 abc AaBbCc AaBbcc AabbCc Aabbcc aaBbcc aBbCc aabbCc aabbcc 3 2 2 1 1 2 1 0 ogólnie 64 x 1,5kg = 96kg a) l.gen. dom. L. 6 -> 1 = 6x0,25=1,5kg x1 = 1,5kg 5 -> 6 = 5x0.25= 1,25kg x6 = 7,5kg 4 -> 15 = 4x0.25= 1kg x15 = 15kg 3 -> 20 = 3x0.25= 0,75kg x20 = 15kg 2 -> 15 = 2x0.25= 0,5kg x15 = 7,5kg 1 -> 6 = 1x0.25= 0,25kg x6 = 1,5kg -> 48kg 48 + 64x1,5 = 48 + 96= 144kg Całkowita masa owoców możliwa do uzyskania w pokoleniu F2 to 144kg. czy Masa owoców możliwa do uzyskania to 3kg (największa dynia AABBCC). ?? b) Mechanizm dziedziczenia cech ilościowych polega na tym, że występuje efekt dodawania skutków ekspresji licznych genów nieallelicznych ( w tym wypadku tylko trzech A B C). Geny te nazywane są kumulatywnymi. W tej sytuacji nie jest istotne, który z alleli R znajdzie się w zygocie, ale liczy się liczba alleli, np. dynia o fenotypie AabbCc będzie miała taki sam fenotyp jak dynia o fenotypie aaBbCc. c) Inne przykłady cech, które dziedziczą się podobnie jak masa owoców dyni: - barwy ziemniaków zbóż, - wzrost człowieka, - masa ciała człowieka, - długość kolb kukurydzy, - masa jaj u kur. Zad 2. W krzyżówce testowej heterozygoty z F1 można się spodziewać stosunku 9:7. Krzyżówkę testową wykonuje się aby rozwiązać określony problem genetyczny. Może to np. wykazać czy osobnik o cesze dominującej jest homozygotą czy heterozygotą. W tym przypadku wykonuje się krzyżówkę testową aby określić stosunek fenotypów heterozygoty z F1.

Gość ...beznadziejna osoba......
możecie powiedzieć coś bliżej z tym jak się dziedziczy wzrost? bo nie wime czy aj jakas zmutowana jestem czy co