Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 Gosie艅ka...

Zadania z genetyki... Prosz臋 o pomoc!

Polecane posty

Go艣膰 Gosie艅ka...

Mam 2 zadania do zrobienia... Zad.1 Masa owoc贸w dyni jest cech膮 ilo艣ciow膮 i uwarunkowan膮 trzema parami gen贸w. Ro艣lina o genotypie AABBCC daje owoce o masie 3kg, a ro艣lina o genotypie aabbcc - o masie 1,5kg. Ka偶dy gen dominuj膮cy powi臋ksza mas臋 o 0.25kg. Je偶eli skrzy偶ujemy ro艣liny o owocach wa偶膮cych 3kg z ro艣linami o owocach o masie 1,5kg, otrzymamy potomstwo, kt贸rego owoce wa偶膮 2,25kg (pokolenie F1). a) Podaj mas臋 owoc贸w mo偶liw膮 do uzyskania w pokoleniu F2. b) Wyja艣nij mechanizm dziedziczenia cech ilo艣ciowych. c) Podaj inne przyk艂ady cech, kt贸re dziedzicz膮 si臋 podobnie jak masa owoc贸w dyni. Zad.2. W przypadku gen贸w dope艂niaj膮cych si臋 w pokoleniu F2 wyst膮pi艂o rozszczepienie cech w stosunku 9:7. Okre艣l, jakiego stosunku fenotyp贸w mo偶na si臋 spodziewa膰 w krzy偶贸wce testowej heterozygoty z F1? Podaj, w jakim celu wykonuje si臋 krzy偶贸wk臋 testow膮? Troch臋 te zadania rozwi膮za艂am... ale nie wiem czy dobrze. Czy w zad1 a) chodzi o ca艂kowit膮 mas臋 owoc贸w czy tylko o tej najwi臋jszy?? :(

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 hm...................
o ja pier.... poprosze o zadanka z fizy lub matmy. pzdr

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Gosie艅ka...
ej no prosze pom贸偶cie :(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 mmasakra
mialem kiedys takie bzdury, ale na kolach zawsze sciagalem:D, sprobuj i Ty

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Gosie艅ka...
help!... u nas w szk贸le nie ma k贸艂 biologicznych :(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 gosie艅ka...
up up!!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 gosie艅kaaa
no pom贸偶cie:(:(

Udost臋pnij ten post

Bym ci pomog艂a ale mi si臋 nie chce bo mam sesje i walcze z oszustami :D Sorki,m艂oda,zobacz sobie w starym podreczniku operonu \"genetyka\"-takim fakultatywnym dla kandydat贸w na medyczne :P

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 gosie艅kaaa
Raya to chocia偶 zerknij na to... :( P: AABBCC x aabbcc F1: AaBbCc 3 x 0.25kg = 0.75kg 1.5 + 0.75 = 2.25kg P2: AaBbCc x AaBbCc F2: ABC ABc AbC Abc aBc aBC abC abc ABC AABBCC AABBCc AABbCC AABbCc AaBBCc AaBBCC AaBbCC AaBbCc 6 5 5 4 4 5 4 3 ABc AABBCc AABBcc AABbCc AABbcc AaBBcc AaBBCc AaBbCc AaBbcc 5 4 4 3 3 4 3 2 AbC AABbCC AABbCc AAbbCC AAbbCc AaBbCc AaBbCC AabbCC AabbCc 5 4 4 3 3 4 3 2 Abc AABbCc AABbcc AAbbCc AAbbcc AaBbcc AaBbCc AabbCc Aabbcc 4 3 3 2 2 3 2 1 aBc AaBBCc AaBBcc AaBbCc AaBbcc aaBBcc aaBBCc aaBbCc aaBbcc 4 3 3 2 2 3 2 1 aBC AaBBCC AaBBCc AaBbCC AaBbCc aaBBCc aaBBCC aaBbCC aaBbCc 5 4 4 3 3 4 3 2 abC AaBbCC AaBbCc AabbCC AabbCc aaBbCc aaBbCC aabbCC aabbCc 4 3 3 2 2 3 2 1 abc AaBbCc AaBbcc AabbCc Aabbcc aaBbcc aBbCc aabbCc aabbcc 3 2 2 1 1 2 1 0 og贸lnie 64 x 1,5kg = 96kg a) l.gen. dom. L. 6 -> 1 = 6x0,25=1,5kg x1 = 1,5kg 5 -> 6 = 5x0.25= 1,25kg x6 = 7,5kg 4 -> 15 = 4x0.25= 1kg x15 = 15kg 3 -> 20 = 3x0.25= 0,75kg x20 = 15kg 2 -> 15 = 2x0.25= 0,5kg x15 = 7,5kg 1 -> 6 = 1x0.25= 0,25kg x6 = 1,5kg -> 48kg 48 + 64x1,5 = 48 + 96= 144kg Ca艂kowita masa owoc贸w mo偶liwa do uzyskania w pokoleniu F2 to 144kg. czy Masa owoc贸w mo偶liwa do uzyskania to 3kg (najwi臋ksza dynia AABBCC). ?? b) Mechanizm dziedziczenia cech ilo艣ciowych polega na tym, 偶e wyst臋puje efekt dodawania skutk贸w ekspresji licznych gen贸w nieallelicznych ( w tym wypadku tylko trzech A B C). Geny te nazywane s膮 kumulatywnymi. W tej sytuacji nie jest istotne, kt贸ry z alleli R znajdzie si臋 w zygocie, ale liczy si臋 liczba alleli, np. dynia o fenotypie AabbCc b臋dzie mia艂a taki sam fenotyp jak dynia o fenotypie aaBbCc. c) Inne przyk艂ady cech, kt贸re dziedzicz膮 si臋 podobnie jak masa owoc贸w dyni: - barwy ziemniak贸w zb贸偶, - wzrost cz艂owieka, - masa cia艂a cz艂owieka, - d艂ugo艣膰 kolb kukurydzy, - masa jaj u kur. Zad 2. W krzy偶贸wce testowej heterozygoty z F1 mo偶na si臋 spodziewa膰 stosunku 9:7. Krzy偶贸wk臋 testow膮 wykonuje si臋 aby rozwi膮za膰 okre艣lony problem genetyczny. Mo偶e to np. wykaza膰 czy osobnik o cesze dominuj膮cej jest homozygot膮 czy heterozygot膮. W tym przypadku wykonuje si臋 krzy偶贸wk臋 testow膮 aby okre艣li膰 stosunek fenotyp贸w heterozygoty z F1.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ...beznadziejna osoba......
mo偶ecie powiedzie膰 co艣 bli偶ej z tym jak si臋 dziedziczy wzrost? bo nie wime czy aj jakas zmutowana jestem czy co

Udost臋pnij ten post