Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kucharka od 7-u bolesci

SZARLOTKA LUB INNE CIASTO Z JABŁKAMI!!!

Polecane posty

Gość kucharka od 7-u bolesci

Zancie jakies proste, szybkie przepisy? Poratujcie, pliiiiiiiiiis...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kucharka od 7-u bolesci
upupupupup

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dupa blada..............
-40 dkg. mąki - 1 szkl. cukru pudru ( ja daje niepełna szkl.) - 1 margaryna - 1 łyzka smalcu 1 łżeczka proszku do pieczenia - 4 ugotowane żółtka - ok. 1,5 kg. jabłek najlepiej renet lub innych równie kwaśnych i twardych łyżka śmietany wymieszać wszystko co sypkie (mąka, cukier, proszek do piecz.), wsiekać margarynę i żółtka (upraszczam sobie życie i żółtka ucieram na tarce), smalec, dodać śmietanę, zagnieść. Do startych jabłek dodać cukier i cynamon (odrobinke), jabłka odcisnąć z nadmiaru soku. Ciasto podzielić na pół, przełożyć jabłkami, wierzch ciasta podziurkować widelcem. piec 45 min. w temp. ok. 180 st.C (mi piekarnik piecze jak chce, pieke aż ciasto nabierze złotego koloru.) po ostygnięci posypać cukrem pudrem. Wiem, ciasto jest nietypowe- te gotowane żółtka i smalec, ale smakuje wybornie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość skoro kucharka od 7 boleści
to może coś łatwiejszego, co na pewno wyjdzie. Idziesz do sklepu, kupujesz w torebce ciasto kruche Dr Oetkera. Do tego czytasz z tylu co potrzebne jeszcze. Jakies jajka i maslo zdaje sie. Do tego 1.5 kg jabłek. Wracasz do domu, zagniatasz ciasto. Odkrajasz 3/4 i na nas,arowana blache i posypana bulką tarta wykladasz ciasto tak, zeby i po bokach bylo. Obierasz jabłka i trzesz na szerokiej tarce. Wykładasz je na ciasto a pozostałą część ciasta, którą na chwilę włożyłaś do zamrażalnika ścierasz na wierzch jabłek. Wstawiasz do nagrzanego piekarnika i pieczesz ok 45 minut. Smacznego. Aha, na koniec jak wyjmiesz z piekarnika posypujesz cukrem pudrem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość placek włoski
6-8 jabłek pokroić w kawałki (dowolnej wielkości i kształtu,byleby tylko nie na połówki lub drobną kosteczkę),zasypać 1 szkl.cukru i 1 cukrem walilinowym,odstawić do lodówki na minimum godzinę (im dłużej tym lepiej, ja kiedyś zapomniałam na całą dobę).Dodać 2 szkl. mąki, 4 całe jajka,2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia lub wariantowo 1 proszku i 1 sody (z sodą ciasto będzie ciemne).Wymieszać łyżką tak,żeby nie było widać "żywej mąki".Nie przejmować się,że mieszanina w niczym nie przypomina ciasta.Piekarnik nagrzać do 200 st.wstawić ciasto na 60 minut.Po wstawieniu ciasta temperaturę zmniejszyć do 180 st.Po 60 minutach gotowe,bez sprawdzania.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość placek włoski
Dodam,że mogą to być inne owoce.Świetne z rabarbaru lub śliwek.Zawsze można dodać rodzynki.Proporcja owoców - na oko(raczej sporo)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kucharka od 7-u bolesci
ulotna---> poproszę! :D wprawdzie maku nie mam ale moze pozniej wykorzystam! :D a za pozostale przepisy baaaaardzo dziekuje!!!! :D:D:D No zobaczymy czy cos mi wyjdzie! Bo ja to nawet potrafie zakalec zrobic z ciasta w proszku (z paczki znaczy :D:D)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kucharka od 7-u bolesci
mam jeszcze pytanie: macie jakies patenty na to, zeby ciasto za bardzo nie przemoklo od jablek? czy np.samo odsaczenie soku wystarczy??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość to kruche nie przemoknie
to z proszku dr oetekera

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kuchareczko...więc tak-ciasto szybkie jak błyskawica:D 5 jajek 1,5 szkl cukru 2,5 szklanki mąki 3/4 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku 1 czubata sody wszystko zmiksować i dodać 6 jabłek pokrojonych w grubszą kostkę, 3 łyżki maku i po 10 dag orzechów i rodzynek całość wymieszać , wstawić do nagrzanego na ok 180 stopni piekarnika i piec 40-45 minut. po przestudzeniu polać polewą i gotowe :) pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kucharka od 7-u bolesci
dziekuje, dziekuje!! :D 👄

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×