Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kawowa wielbicielka

sposób przyrządzenia espresso?

Polecane posty

Gość kawowa wielbicielka

Witam. dostalam ostatnio po siostrze ekspres do espresso. problem w tym ze nie ma pojecia jak zrobic dobra kawke. prosze uświadomcie mnie bo nigdy tego nie robilam:P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Przede wszystkim bardzo duże znaczenie ma ciśnienie jakie wytwarza ekspres (optymalne to śmiem twierdzić 15 barów:-) ) a potem to już tylko... po pierwsze -dobrej jakości kawa (np. lavazza) po drugie -odpowiednie ubicie kawy w \"gałce\" po trzecie-dobrze spienione mleko i to wszystko:) pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dddddeeeee33333333
Jak spienione mleko to juz nie jest espresso tylko cappucino, a tak ogolnie to te ekspresy do domowego uzytku sa do bani, zeby miec prawdziwe espresso trzeba by bylo wydac kilka tysiecy zloty na profesjonalny ekspres.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość To nie jest prawda
nawet nie zajrzałaś na linka. :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dddddeeeee33333333
Juz mialam ekspress cisnieniowy i wiem co pisze, tani nie byl a kawe robil do dupy, a wiem jak powinna smakowac kawa z ekspresu bo pracowalam w kawiarni na profesjonalnym ekspresie, to tyle.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tez mialam kiedys ekspres do espresso (i cappucino) i faktycznie nie wychodzilo nic w podobie do tego, co w kawiarniach. kupilam najtanszy, trudno sie dziwic, ale czyta sie, ze i te drozsze sa niezbyt :o ale jak juz, autorko, ekspres taki masz, to na pewno troche atrakcji z tego bedzie, do espresso kawa musi byc bardzo czarno palona, swiezo mielona, najlepiej jak kupisz taka co sie po prostu nazywa espresso (rodzaj palenia, jest prawie za czarna i za gorzka do normalnej kawy).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ciekawe jaka kawa jest
z tego nowego ekspresuhmmm /link powyżej/ ? są już jakieś degustacje?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a czym sie różni ten od
profesjonalnego aparatu?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
nie wiem, nie \"siedze\" w tym temacie od strony technicznej, ale pilam espresso z wielu roznych aparatow i wiem, ze roznica w smaku jest i to duza, na pewno ma duze znaczenie to, ze w jednych sa kapsulki z juz zmielona kawa a n.p. w aparatach typu jura kawa jest mielona na biezaco zeby nie bylo... nie reklamuje tej marki, tylko akurat ta strona wpadla mi pod reke :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zwinna
tak , zgadza sie - jura to profesjonalny sprzet i robi swietne kawy m.inn. espresso . wiem , bo mam w domu taka maszyne :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość A co myślicie o tym nowym
ponoć rewelacyjnym ekspresie do kawy firmy Zepter /z linka powyżej/ ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×